Klubbar får rätt att själva bestämma

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

Sådan här kameror kommer bli allt vanligare på idrott framöver. Helautomatiserade som kan följa matcher i direktsändning. Och efter en dom, som blir till prejudikat, i RIN har föreningarna större frihet att agera, och tjäna pengar, i framtiden.

 

 

- Domen är prejudicerande för hela idrottsrörelsen, och innebär i det här fallet att SIF måste ändra sina tävlingsbestämmelser, säger Kristen Malmsten, ordförande i RIN.

Striden mellan Boden Hockey och ligaorganisationen är flerårig och handlar ytterst om att Boden Hockey anser att de själva har rätt välja vilka organisation de ska tillhöra samt vilka affärsavtal de ingår.

 Boden hockey anser helt enkelt att de har rätt att styra och kontrollerna sin egen förening, inklusive rätten att teckna egna kommersiella avtal, exempelvis ljud och bildrättigheter för Boden Hockeys matcher i Hockeyettan..

Kampen kantas bland annat av beslut i Hockeyförbundets styrelse som av RIN, i ett tidigare skede, ogiltigförklarades på grund av jäv (!), samt begäran av Hockeyettan om skiljedom i Stockholms Handelskammare. Med avsikt att fastställa ett föråldrat avtal från tiden när Svenska Spel var huvudsponsor för Hockeyettan.  Boden Hockey förlorade i skiljedomstolen och tvingades betala 1.3 miljoner kronor i advokatkostnader. 

- RIN visar för hela idrotts-Sverige att skiljedomen var felaktig och att vi haft rätt i vår uppfattning hela tiden, säger Joakim Svensson, tidigare ordförande i föreningen och nu marknadsansvarig..

- Vi har påtvingats avtal som inneburit förlorad kontroll över vår egen förening samt att de varit ekonomiskt ofördelaktiga för oss. Hela den här processen har kostat vår förening upp till tre miljoner kronor. 

- Hockeyettan har även begärt oss i konkurs, men drog tillbaka ansökan innan den nådde tingsrätten eftersom den var grundlös och vars enda syfte var att skada oss,  säger Joakim Svensson.

-Jag vill inte utropa oss till segrare, men RIN visar att kommersiella intressen inte kan tvinga idrottsföreningar att ge upp sin rätt till självbestämmande och friheten att själv välja vilka avtal man vill träffa, fastslår Joakim Svensson.

I ett pressmeddelande säger Boden Hockeys nuvarande ordförande Thomas Regemalm att beskedet är ”banbrytande för svensk ishockey” och föreningens advokat Jan Lindén anser att hela idrotts-Sverige borde tacka Boden Hockey. 

Som en följd av RIN-domen har Boden Hockey nu begärt utträde ur Hockeyettan, vars ordförande Ronnie Glysing avvaktar Hockeyförbundets besked efter RIN-domen.

-Som paragraf 6:1 är utformad kan inte Boden Hockey tillåtas att spela i Hockeyettan i höst. Paragrafen 6:1 förutsätter att deltagande lag i förbundsserier är anslutna till en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan, betonar Ronnie Glysing.

Förbundets ordförande Anders Larsson skriver i mail till Idrottens Affärer att jurister ska analysera domen men att han personligen önskar att lag som spelar i förbundsserier ska vara anslutna till en ligaorganisation. En uppfattning som är svår att förena med RIN-domen och som paragraf 6:1 är utformad i dag.

-Vi har under en rad av  år sett hur vår modell har utvecklat svensk ishockey, både kommersiellt och sportsligt. Nu säger RIN att den är ogiltig, nästa steg är att se om den kan utformas så att den håller juridiskt. Men vår linje är att ligamodellen är bra och något som vi tror på,  menar Anders Larsson.

-Vår grund är våra tävlingsbestämmelser, en grund som bygger på att alla lag, oavsett nivå ska tillhöra en ligaorganisation, men inte av tvång. Vi påbörjar nu en analys av RIN-domen och ser över hur eventuellt nya bestämmelser kan utformas, skriver Anders Larsson.

Det pikanta för Hockeyförbundets styrelse är att tre ledamöter i tidigare beslut om Boden Hockey, reserverat sig och därmed sagt ja till Bodens Hockeyns ansökan om att lämna Hockeyettan.

Dessa var förbundets juridiske expert advokaten Mats Larsson, Göran Tidström, vald på ett regionmandat samt Eva Werkelin, ordförande i Visby-Roma som tidigt tagit ställning för Boden Hockey.

De har rätt till egna beslut

Dessa tre har hängts ut av Hockeyettans ledning i ett öppet brev till samtliga klubbar. De anklagas öppet för illojalitet, något som kan  liknas vid grov smutskastning.

Boden-ärendet följs med stort intresse av Johan Lundqvist, huvudägare till Solid Sport, Nordens största streamingtjänst för idrott som vuxit lavinartat som pionjärer med livesändningar av ungdomsidrott.

 I vår erbjuds fotbollsföreningar gratis sändningsutrustning av Solidsport, 500 stativ och mobilhållare till ett värde av 1000 kronor. Solidsport har utmanat Svenska Fotbollförbundet SvFF, och konkurrerar med SvFF:s egen app ”Min Fotboll”.

Precis som Hockeyettan och Ishockeyförbundet hävdar SvFF exklusiva rättigheter, bild och ljud, till alla evenemang som sker i förbunds – eller distriktsregi.

Ger också företaget rätt

-SvFF vill sätta sig över yttrandefriheten utan lagenligt stöd och utan stöd i sina tävlingsbestämmelser. Med tydliga anvisningar, ibland hot, och med krav om tillstånd, vill SvFF stänga ute andra streamingtjänster,  till förmån för den egna appen ”Min Fotboll”, berättar Johan Lundqvist.

-Jag tolkar RIN:s utslag precis som företrädare för Boden; det är en seger för föreningars rätt att teckna egna kommersiella avtal. På alla nivåer och för alla idrotter. Varje förening har rätt att välja samarbetspartner,, säger Johan Lundqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.