Klubbar får rätt att själva bestämma

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

Sådan här kameror kommer bli allt vanligare på idrott framöver. Helautomatiserade som kan följa matcher i direktsändning. Och efter en dom, som blir till prejudikat, i RIN har föreningarna större frihet att agera, och tjäna pengar, i framtiden.

 

 

- Domen är prejudicerande för hela idrottsrörelsen, och innebär i det här fallet att SIF måste ändra sina tävlingsbestämmelser, säger Kristen Malmsten, ordförande i RIN.

Striden mellan Boden Hockey och ligaorganisationen är flerårig och handlar ytterst om att Boden Hockey anser att de själva har rätt välja vilka organisation de ska tillhöra samt vilka affärsavtal de ingår.

 Boden hockey anser helt enkelt att de har rätt att styra och kontrollerna sin egen förening, inklusive rätten att teckna egna kommersiella avtal, exempelvis ljud och bildrättigheter för Boden Hockeys matcher i Hockeyettan..

Kampen kantas bland annat av beslut i Hockeyförbundets styrelse som av RIN, i ett tidigare skede, ogiltigförklarades på grund av jäv (!), samt begäran av Hockeyettan om skiljedom i Stockholms Handelskammare. Med avsikt att fastställa ett föråldrat avtal från tiden när Svenska Spel var huvudsponsor för Hockeyettan.  Boden Hockey förlorade i skiljedomstolen och tvingades betala 1.3 miljoner kronor i advokatkostnader. 

- RIN visar för hela idrotts-Sverige att skiljedomen var felaktig och att vi haft rätt i vår uppfattning hela tiden, säger Joakim Svensson, tidigare ordförande i föreningen och nu marknadsansvarig..

- Vi har påtvingats avtal som inneburit förlorad kontroll över vår egen förening samt att de varit ekonomiskt ofördelaktiga för oss. Hela den här processen har kostat vår förening upp till tre miljoner kronor. 

- Hockeyettan har även begärt oss i konkurs, men drog tillbaka ansökan innan den nådde tingsrätten eftersom den var grundlös och vars enda syfte var att skada oss,  säger Joakim Svensson.

-Jag vill inte utropa oss till segrare, men RIN visar att kommersiella intressen inte kan tvinga idrottsföreningar att ge upp sin rätt till självbestämmande och friheten att själv välja vilka avtal man vill träffa, fastslår Joakim Svensson.

I ett pressmeddelande säger Boden Hockeys nuvarande ordförande Thomas Regemalm att beskedet är ”banbrytande för svensk ishockey” och föreningens advokat Jan Lindén anser att hela idrotts-Sverige borde tacka Boden Hockey. 

Som en följd av RIN-domen har Boden Hockey nu begärt utträde ur Hockeyettan, vars ordförande Ronnie Glysing avvaktar Hockeyförbundets besked efter RIN-domen.

-Som paragraf 6:1 är utformad kan inte Boden Hockey tillåtas att spela i Hockeyettan i höst. Paragrafen 6:1 förutsätter att deltagande lag i förbundsserier är anslutna till en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan, betonar Ronnie Glysing.

Förbundets ordförande Anders Larsson skriver i mail till Idrottens Affärer att jurister ska analysera domen men att han personligen önskar att lag som spelar i förbundsserier ska vara anslutna till en ligaorganisation. En uppfattning som är svår att förena med RIN-domen och som paragraf 6:1 är utformad i dag.

-Vi har under en rad av  år sett hur vår modell har utvecklat svensk ishockey, både kommersiellt och sportsligt. Nu säger RIN att den är ogiltig, nästa steg är att se om den kan utformas så att den håller juridiskt. Men vår linje är att ligamodellen är bra och något som vi tror på,  menar Anders Larsson.

-Vår grund är våra tävlingsbestämmelser, en grund som bygger på att alla lag, oavsett nivå ska tillhöra en ligaorganisation, men inte av tvång. Vi påbörjar nu en analys av RIN-domen och ser över hur eventuellt nya bestämmelser kan utformas, skriver Anders Larsson.

Det pikanta för Hockeyförbundets styrelse är att tre ledamöter i tidigare beslut om Boden Hockey, reserverat sig och därmed sagt ja till Bodens Hockeyns ansökan om att lämna Hockeyettan.

Dessa var förbundets juridiske expert advokaten Mats Larsson, Göran Tidström, vald på ett regionmandat samt Eva Werkelin, ordförande i Visby-Roma som tidigt tagit ställning för Boden Hockey.

De har rätt till egna beslut

Dessa tre har hängts ut av Hockeyettans ledning i ett öppet brev till samtliga klubbar. De anklagas öppet för illojalitet, något som kan  liknas vid grov smutskastning.

Boden-ärendet följs med stort intresse av Johan Lundqvist, huvudägare till Solid Sport, Nordens största streamingtjänst för idrott som vuxit lavinartat som pionjärer med livesändningar av ungdomsidrott.

 I vår erbjuds fotbollsföreningar gratis sändningsutrustning av Solidsport, 500 stativ och mobilhållare till ett värde av 1000 kronor. Solidsport har utmanat Svenska Fotbollförbundet SvFF, och konkurrerar med SvFF:s egen app ”Min Fotboll”.

Precis som Hockeyettan och Ishockeyförbundet hävdar SvFF exklusiva rättigheter, bild och ljud, till alla evenemang som sker i förbunds – eller distriktsregi.

Ger också företaget rätt

-SvFF vill sätta sig över yttrandefriheten utan lagenligt stöd och utan stöd i sina tävlingsbestämmelser. Med tydliga anvisningar, ibland hot, och med krav om tillstånd, vill SvFF stänga ute andra streamingtjänster,  till förmån för den egna appen ”Min Fotboll”, berättar Johan Lundqvist.

-Jag tolkar RIN:s utslag precis som företrädare för Boden; det är en seger för föreningars rätt att teckna egna kommersiella avtal. På alla nivåer och för alla idrotter. Varje förening har rätt att välja samarbetspartner,, säger Johan Lundqvist.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Badmintonförbundet, Bangolfförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollförbundet, Klätterförbundet och Tennisförbundet får alla medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond 2022. Pengarna går till projektidéer som underlättar för barn, unga, vuxna och äldre att röra på sig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.