Skidstjärna förlorade miljoner - och tvist

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senarevar pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senare var pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

 

Mathias Fredriksson krävde ABGSC på 2,5 miljoner kronor plus ränta. Men det blev aldrig några förhandlingar eftersom parterna enades om en förlikning. Mathias Fredriksson valde att stoppa hela processen. Han har om än motvilligt accepterat förlusten, men behöver inte betala mäklarfirmans advokatkostnader.

När söndagens världscupstafett kördes i Davos valde Mathias Fredriksson att ta flyget till Stockholm och förbereda sig inför måndagen och kampen med advokater, inte skidåkare.

- Att råka ut för en sådan har grej är inget man önskar att någon ska få göra. Det har varit jobbigt.

Det bekräftas av hans advokat Bertil Malmlöf.

- Den här processen har påverkat Mathias skidutövande negativt. Det fanns en uppenbar risk att det skulle gå vidare till hovrätten och dra ut på tiden ytterligare 1,5-2 år. Mathias ville inte ha det här hängande över sig under sina sista år som aktiv.

ABG Sundal Collier har sitt huvudkontor i Oslo, men även verksamhet i Bergen, Stockholm, Köpenhamn, London och New York. 2003 fick Mathias Fredriksson kontakt med företaget. I måndags skiljdes de åt.
När väl parterna möttes och fakta presenterades valde Mathias Fredriksson att ta tillbaka sin stämningsansökan.

Han är tyngd av den ekonomiska förlusten och menar att tvisten påverkat honom som skidåkare.
Våren 2003 tog Mathias Fredriksson beslutet att ingå ett så kallat förvaltningsavtal med ABGSC. Han tog 2 512 077 kronor av de pengar han hade tjänat på skidåkningen. Efter drygt fyra månader ville han se vad som hade hänt med pengarna – då återstod endast 12 661 kronor. ABGSC hade på en stigande börs genomfört omfattande spekulationer i fallande aktiekurser genom så kallade blankningsaffärer, vilket misslyckades totalt.

- Det hade Mathias inte en susning om och han hade inte heller givit några sådana instruktioner, säger Bertil Malmlöf till E24.

Mathias Fredriksson tyckte att han inte hade fått tillräcklig information från ABGSC och inte heller blivit underrättad om affärerna. Kraven på ersättning slutade med att ABGSC tecknade ett sponsoravtal hösten 2003 med Mathias Fredrikssons aktiebolag. Ett kontrakt som hade ett värde av 3 miljoner.

-Vi var självklart uppmärksammade på risken för en negativ massmedial publicitet. Men vi var noga med att det var en affärsmässig uppgörelse. Vi ansåg inte då och heller inte nu att vi var skadeståndsskyldiga, säger Carl Palmstierna, vd för ABGSC, till E24.

Därmed betraktade mäklarfirman tvisten som avslutad.

- Vi blev ju minst sagt förvånade när han sedan kom in med en stämning, säger Carl Palmstierna.

Mathias Fredriksson såg inte sponsoravtalet som en kompensation för den dåliga förvaltningen utan som en följd av hans höjda marknadsvärde efter vinsten i världscupen 2003.

Mäklarfirman hade inför måndagens tingsrättsförhandlingar påpekat att Mathias Fredriksson fick löpande information om det ekonomiska utfallet på hans konto. Därtill kom stämningen mot ABGSC in först i september 2005, två månader efter upptäckten och därmed var preskriptionstid passerad.

 

 

 

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.