Skidstjärna förlorade miljoner - och tvist

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senarevar pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senare var pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

 

Mathias Fredriksson krävde ABGSC på 2,5 miljoner kronor plus ränta. Men det blev aldrig några förhandlingar eftersom parterna enades om en förlikning. Mathias Fredriksson valde att stoppa hela processen. Han har om än motvilligt accepterat förlusten, men behöver inte betala mäklarfirmans advokatkostnader.

När söndagens världscupstafett kördes i Davos valde Mathias Fredriksson att ta flyget till Stockholm och förbereda sig inför måndagen och kampen med advokater, inte skidåkare.

- Att råka ut för en sådan har grej är inget man önskar att någon ska få göra. Det har varit jobbigt.

Det bekräftas av hans advokat Bertil Malmlöf.

- Den här processen har påverkat Mathias skidutövande negativt. Det fanns en uppenbar risk att det skulle gå vidare till hovrätten och dra ut på tiden ytterligare 1,5-2 år. Mathias ville inte ha det här hängande över sig under sina sista år som aktiv.

ABG Sundal Collier har sitt huvudkontor i Oslo, men även verksamhet i Bergen, Stockholm, Köpenhamn, London och New York. 2003 fick Mathias Fredriksson kontakt med företaget. I måndags skiljdes de åt.
När väl parterna möttes och fakta presenterades valde Mathias Fredriksson att ta tillbaka sin stämningsansökan.

Han är tyngd av den ekonomiska förlusten och menar att tvisten påverkat honom som skidåkare.
Våren 2003 tog Mathias Fredriksson beslutet att ingå ett så kallat förvaltningsavtal med ABGSC. Han tog 2 512 077 kronor av de pengar han hade tjänat på skidåkningen. Efter drygt fyra månader ville han se vad som hade hänt med pengarna – då återstod endast 12 661 kronor. ABGSC hade på en stigande börs genomfört omfattande spekulationer i fallande aktiekurser genom så kallade blankningsaffärer, vilket misslyckades totalt.

- Det hade Mathias inte en susning om och han hade inte heller givit några sådana instruktioner, säger Bertil Malmlöf till E24.

Mathias Fredriksson tyckte att han inte hade fått tillräcklig information från ABGSC och inte heller blivit underrättad om affärerna. Kraven på ersättning slutade med att ABGSC tecknade ett sponsoravtal hösten 2003 med Mathias Fredrikssons aktiebolag. Ett kontrakt som hade ett värde av 3 miljoner.

-Vi var självklart uppmärksammade på risken för en negativ massmedial publicitet. Men vi var noga med att det var en affärsmässig uppgörelse. Vi ansåg inte då och heller inte nu att vi var skadeståndsskyldiga, säger Carl Palmstierna, vd för ABGSC, till E24.

Därmed betraktade mäklarfirman tvisten som avslutad.

- Vi blev ju minst sagt förvånade när han sedan kom in med en stämning, säger Carl Palmstierna.

Mathias Fredriksson såg inte sponsoravtalet som en kompensation för den dåliga förvaltningen utan som en följd av hans höjda marknadsvärde efter vinsten i världscupen 2003.

Mäklarfirman hade inför måndagens tingsrättsförhandlingar påpekat att Mathias Fredriksson fick löpande information om det ekonomiska utfallet på hans konto. Därtill kom stämningen mot ABGSC in först i september 2005, två månader efter upptäckten och därmed var preskriptionstid passerad.

 

 

 

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.