Skidstjärna förlorade miljoner - och tvist

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senarevar pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senare var pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

 

Mathias Fredriksson krävde ABGSC på 2,5 miljoner kronor plus ränta. Men det blev aldrig några förhandlingar eftersom parterna enades om en förlikning. Mathias Fredriksson valde att stoppa hela processen. Han har om än motvilligt accepterat förlusten, men behöver inte betala mäklarfirmans advokatkostnader.

När söndagens världscupstafett kördes i Davos valde Mathias Fredriksson att ta flyget till Stockholm och förbereda sig inför måndagen och kampen med advokater, inte skidåkare.

- Att råka ut för en sådan har grej är inget man önskar att någon ska få göra. Det har varit jobbigt.

Det bekräftas av hans advokat Bertil Malmlöf.

- Den här processen har påverkat Mathias skidutövande negativt. Det fanns en uppenbar risk att det skulle gå vidare till hovrätten och dra ut på tiden ytterligare 1,5-2 år. Mathias ville inte ha det här hängande över sig under sina sista år som aktiv.

ABG Sundal Collier har sitt huvudkontor i Oslo, men även verksamhet i Bergen, Stockholm, Köpenhamn, London och New York. 2003 fick Mathias Fredriksson kontakt med företaget. I måndags skiljdes de åt.
När väl parterna möttes och fakta presenterades valde Mathias Fredriksson att ta tillbaka sin stämningsansökan.

Han är tyngd av den ekonomiska förlusten och menar att tvisten påverkat honom som skidåkare.
Våren 2003 tog Mathias Fredriksson beslutet att ingå ett så kallat förvaltningsavtal med ABGSC. Han tog 2 512 077 kronor av de pengar han hade tjänat på skidåkningen. Efter drygt fyra månader ville han se vad som hade hänt med pengarna – då återstod endast 12 661 kronor. ABGSC hade på en stigande börs genomfört omfattande spekulationer i fallande aktiekurser genom så kallade blankningsaffärer, vilket misslyckades totalt.

- Det hade Mathias inte en susning om och han hade inte heller givit några sådana instruktioner, säger Bertil Malmlöf till E24.

Mathias Fredriksson tyckte att han inte hade fått tillräcklig information från ABGSC och inte heller blivit underrättad om affärerna. Kraven på ersättning slutade med att ABGSC tecknade ett sponsoravtal hösten 2003 med Mathias Fredrikssons aktiebolag. Ett kontrakt som hade ett värde av 3 miljoner.

-Vi var självklart uppmärksammade på risken för en negativ massmedial publicitet. Men vi var noga med att det var en affärsmässig uppgörelse. Vi ansåg inte då och heller inte nu att vi var skadeståndsskyldiga, säger Carl Palmstierna, vd för ABGSC, till E24.

Därmed betraktade mäklarfirman tvisten som avslutad.

- Vi blev ju minst sagt förvånade när han sedan kom in med en stämning, säger Carl Palmstierna.

Mathias Fredriksson såg inte sponsoravtalet som en kompensation för den dåliga förvaltningen utan som en följd av hans höjda marknadsvärde efter vinsten i världscupen 2003.

Mäklarfirman hade inför måndagens tingsrättsförhandlingar påpekat att Mathias Fredriksson fick löpande information om det ekonomiska utfallet på hans konto. Därtill kom stämningen mot ABGSC in först i september 2005, två månader efter upptäckten och därmed var preskriptionstid passerad.

 

 

 

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.