Skidstjärna förlorade miljoner - och tvist

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senarevar pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senare var pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

 

Mathias Fredriksson krävde ABGSC på 2,5 miljoner kronor plus ränta. Men det blev aldrig några förhandlingar eftersom parterna enades om en förlikning. Mathias Fredriksson valde att stoppa hela processen. Han har om än motvilligt accepterat förlusten, men behöver inte betala mäklarfirmans advokatkostnader.

När söndagens världscupstafett kördes i Davos valde Mathias Fredriksson att ta flyget till Stockholm och förbereda sig inför måndagen och kampen med advokater, inte skidåkare.

- Att råka ut för en sådan har grej är inget man önskar att någon ska få göra. Det har varit jobbigt.

Det bekräftas av hans advokat Bertil Malmlöf.

- Den här processen har påverkat Mathias skidutövande negativt. Det fanns en uppenbar risk att det skulle gå vidare till hovrätten och dra ut på tiden ytterligare 1,5-2 år. Mathias ville inte ha det här hängande över sig under sina sista år som aktiv.

ABG Sundal Collier har sitt huvudkontor i Oslo, men även verksamhet i Bergen, Stockholm, Köpenhamn, London och New York. 2003 fick Mathias Fredriksson kontakt med företaget. I måndags skiljdes de åt.
När väl parterna möttes och fakta presenterades valde Mathias Fredriksson att ta tillbaka sin stämningsansökan.

Han är tyngd av den ekonomiska förlusten och menar att tvisten påverkat honom som skidåkare.
Våren 2003 tog Mathias Fredriksson beslutet att ingå ett så kallat förvaltningsavtal med ABGSC. Han tog 2 512 077 kronor av de pengar han hade tjänat på skidåkningen. Efter drygt fyra månader ville han se vad som hade hänt med pengarna – då återstod endast 12 661 kronor. ABGSC hade på en stigande börs genomfört omfattande spekulationer i fallande aktiekurser genom så kallade blankningsaffärer, vilket misslyckades totalt.

- Det hade Mathias inte en susning om och han hade inte heller givit några sådana instruktioner, säger Bertil Malmlöf till E24.

Mathias Fredriksson tyckte att han inte hade fått tillräcklig information från ABGSC och inte heller blivit underrättad om affärerna. Kraven på ersättning slutade med att ABGSC tecknade ett sponsoravtal hösten 2003 med Mathias Fredrikssons aktiebolag. Ett kontrakt som hade ett värde av 3 miljoner.

-Vi var självklart uppmärksammade på risken för en negativ massmedial publicitet. Men vi var noga med att det var en affärsmässig uppgörelse. Vi ansåg inte då och heller inte nu att vi var skadeståndsskyldiga, säger Carl Palmstierna, vd för ABGSC, till E24.

Därmed betraktade mäklarfirman tvisten som avslutad.

- Vi blev ju minst sagt förvånade när han sedan kom in med en stämning, säger Carl Palmstierna.

Mathias Fredriksson såg inte sponsoravtalet som en kompensation för den dåliga förvaltningen utan som en följd av hans höjda marknadsvärde efter vinsten i världscupen 2003.

Mäklarfirman hade inför måndagens tingsrättsförhandlingar påpekat att Mathias Fredriksson fick löpande information om det ekonomiska utfallet på hans konto. Därtill kom stämningen mot ABGSC in först i september 2005, två månader efter upptäckten och därmed var preskriptionstid passerad.

 

 

 

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen