Skidstjärna förlorade miljoner - och tvist

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senarevar pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

Mathias Fredriksson ansåg sig lurad på 2,5 miljoner kronor. 2001 valde han att göra en stor investering hos det norska mäklarhuset ABG Sundal Collier. Två år senare var pengarna borta. Det här är historien om hur en framstående idrottare försöker göra en penningplacering som misslyckas i alla avseenden.

 

Mathias Fredriksson krävde ABGSC på 2,5 miljoner kronor plus ränta. Men det blev aldrig några förhandlingar eftersom parterna enades om en förlikning. Mathias Fredriksson valde att stoppa hela processen. Han har om än motvilligt accepterat förlusten, men behöver inte betala mäklarfirmans advokatkostnader.

När söndagens världscupstafett kördes i Davos valde Mathias Fredriksson att ta flyget till Stockholm och förbereda sig inför måndagen och kampen med advokater, inte skidåkare.

- Att råka ut för en sådan har grej är inget man önskar att någon ska få göra. Det har varit jobbigt.

Det bekräftas av hans advokat Bertil Malmlöf.

- Den här processen har påverkat Mathias skidutövande negativt. Det fanns en uppenbar risk att det skulle gå vidare till hovrätten och dra ut på tiden ytterligare 1,5-2 år. Mathias ville inte ha det här hängande över sig under sina sista år som aktiv.

ABG Sundal Collier har sitt huvudkontor i Oslo, men även verksamhet i Bergen, Stockholm, Köpenhamn, London och New York. 2003 fick Mathias Fredriksson kontakt med företaget. I måndags skiljdes de åt.
När väl parterna möttes och fakta presenterades valde Mathias Fredriksson att ta tillbaka sin stämningsansökan.

Han är tyngd av den ekonomiska förlusten och menar att tvisten påverkat honom som skidåkare.
Våren 2003 tog Mathias Fredriksson beslutet att ingå ett så kallat förvaltningsavtal med ABGSC. Han tog 2 512 077 kronor av de pengar han hade tjänat på skidåkningen. Efter drygt fyra månader ville han se vad som hade hänt med pengarna – då återstod endast 12 661 kronor. ABGSC hade på en stigande börs genomfört omfattande spekulationer i fallande aktiekurser genom så kallade blankningsaffärer, vilket misslyckades totalt.

- Det hade Mathias inte en susning om och han hade inte heller givit några sådana instruktioner, säger Bertil Malmlöf till E24.

Mathias Fredriksson tyckte att han inte hade fått tillräcklig information från ABGSC och inte heller blivit underrättad om affärerna. Kraven på ersättning slutade med att ABGSC tecknade ett sponsoravtal hösten 2003 med Mathias Fredrikssons aktiebolag. Ett kontrakt som hade ett värde av 3 miljoner.

-Vi var självklart uppmärksammade på risken för en negativ massmedial publicitet. Men vi var noga med att det var en affärsmässig uppgörelse. Vi ansåg inte då och heller inte nu att vi var skadeståndsskyldiga, säger Carl Palmstierna, vd för ABGSC, till E24.

Därmed betraktade mäklarfirman tvisten som avslutad.

- Vi blev ju minst sagt förvånade när han sedan kom in med en stämning, säger Carl Palmstierna.

Mathias Fredriksson såg inte sponsoravtalet som en kompensation för den dåliga förvaltningen utan som en följd av hans höjda marknadsvärde efter vinsten i världscupen 2003.

Mäklarfirman hade inför måndagens tingsrättsförhandlingar påpekat att Mathias Fredriksson fick löpande information om det ekonomiska utfallet på hans konto. Därtill kom stämningen mot ABGSC in först i september 2005, två månader efter upptäckten och därmed var preskriptionstid passerad.

 

 

 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.