Miljonsmäll hotar elitklubbar

Hockeyligans centrala stöd är livsviktigt för klubbarna. De pengarna utgör skillnaden mellan elitserien och allsvenskan, inte minst nu när utdelningen höjs från 17 till 25 miljoner. Nu ser Södertälje och Rögle hoten.

Linus Klasen gjorde ett drömmål, men efter Södertäljes förlust mot Frölunda på torsdagskvällen hotas SSK av nedflyttning. En degradering innebär att åtskilliga miljoner och spelare försvinner.

I SSK, precis som i Rögle, är man väl medvetna om det här. Slutspurten på säsongen avgör allt och går det snet blir det ödesdigra konsekvenser. 

Iett försök att motivera spelarna erbjuds nu drömkontrakt. Lagets allra främste, kaptenen Linus Klasen, erbjuds en månadslön om 200 000 kronor inför ett nytt kontrakt. Ett förslag som för övigt bara gäller om det blir fortsatt spel i elitserien.

- Jag spelar inte i allsvenskan, säger Klasen till SVT.

Succécentern Jonas Almtorp har fått ett liknande erbjudande. SSK vet att de här två borta i samma stund om klubben inte räddar nytt kontrakt.

Elitserien kan i praktiken redan till nästa säsong bli en stängd liga, konstaterade SVT-sporten i ett reportage.
25 miljoner ska fördelas bland tolv klubbar. Jämför det med en 1 miljon till varje klubb i allsvenskan och det är lätt att förstå varför skillnaden är stor och bara blir större.

- Svensk hockey är livsfarligt ute när man smalnar av både spets och bredd. Det är en farlig utveckling att flytta makten till tolv klubbledare. Kalla det stängd liga eller inte, det är klart att alla vet att med såna förutsättningar, 25 rena friska miljoner, så är det svårt att konkurrera, säger Leksands vd Håkan Åman till SVT Sport.

Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, ser riskerna.

- Det är klart att det är viktigt att de lag som finns under i systemet också ser en möjlighet att gå upp till elitserien. Ser de inga möjligheter, då kommer vi heller inte att utveckla svensk elithockey.

Fria Europa (inte verifierad)

ons, 2010-03-10 11:45

1. Skitsnack

Englund och Åman pratar i egen sak. Leksand kan fetglömma idén om att vara ett etablerat elitserielag. Den regionala BNPn är helt enkelt för låg. Tulipanaros med andra ord. Enda sättet att utveckla svensk hockey är mera pengar. Mer pengar kommer inte från RF eller staten utan blir bara verklighet om man utvecklar produkten. Det är bara produkten elitserien som går att utveckla. Landslaget i de fåniga turneringar som enbart är till för att berika förbundet är ingen långsiktig produkt. Englund kissar på sig för han är rädd att en starkare hockeyliga inser det logiska att deras anställda skall användas för att öka den egna affären och inte förbundets. En stängd liga på de orter det finns näringsliv och befolkning nog för att fylla arenor är enda vägen framåt.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.