Haverikommission i Hammarby

Det har blivit lite väl många turer av de mest skilda slag i Hammarby den senaste tiden. Som en konsekvens tillsätts rena haverikommissionen. Framför allt ska personer i ledande befattning tvingas redovisa om de har investerat egna pengar i spelare med förhoppningen om ränta vid en försäljning.
Annons

- Vi vill inte att någon ska misstänkas för att ha ”mörkat” intressen i vissa spelare. Allt ska redovisas öppet precis som en insiderlista hos börsbolagen, säger Kent Hertzell, tf ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening, till Svenska Dagbladet.

Vill skapa en etisk kod

- Vi vill ta fram en etisk kod. Det är inga konstigheter egentligen. Börsbolagen har ju öppenhet, varför ska inte vi kunna ha det för att undvika misstänksamhet och spekulationer.

Uppgifterna om märkligheter i Hammarby har nästan saknat gräns. Media hr rapporterat om:

att Per Magnusson innan han blev ordförande i Hammarby Fotboll AB hade fakturerat klubben stora belopp. Dessa så kallade "juridiska konsultationer" ska ha skett under den tiden som Magnusson arbetade som advokat. Han ska då ha fakturerat klubben för 93 750 kronor för låneförhandlingar och under åren 2007-2009 ska Magnusson, enligt Aftonbladet, ha plockat ut motsvarande 2,5 miljoner kronor.

att sportchefen Thomas Andersson ska ha gått bakom ryggen på sin egen styrelse och stoppat Ajaxs bud på Linus Hallenius samtidigt som andra representanter för klubben förhandlade i hemlighet med Genoa. ”Vi fick aldrig något bud från Ajax i alla fall. Mer vet jag inte”, säger dåvarande ordföranden Henrik Wesslén.

att det fanns två olika kontraktssummor när förhandlingarna pågick mellan Hammarby och Genoa och skillnaden bestod av inte mindre än 7,6 miljoner kronor. Vem eller vilka som stod bakom det här är inte klarlagt även om vissa personer är utpekade.

Transferkorgen  bakom värvningar

Kent Hertzell är tf ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening, vars styrelse, försöker röja upp och få ordning på både beteenden och uttalanden.

Alla besynnerliga uppgifter runt spelarövergångar har prioriterats. Personer inom och utom klubben har investerat i spelare och dessutom har vissa lånat ut pengar vid olika affärer, nu måste dessa personer träda fram.

Förre vd:n Michael Andersson har tillsammans med avhoppade styrelseledamoten Per Apelgren och förre spelaren Mikael Lindqvist ingått i en grupp, benämnd Transferkorgen, som satsat privata pengar.

Måste redovisa fakta

- Jag tror inte att Michael och andra avsiktligt ”mörkat” sina intressen men det har inte funnits någon bra form av redovisning för den här typen av ärenden. Det vill vi ändra på, säger Kent Hertzell i Svd.

Nu ska styrelseledamöterna redovisa sina eventuellt egna intressen.

- Jag sitter med i gruppen och tänker driva det så, menar Hertzell.

Michael Andersson har hävdat att han agerade enbart för Hammarbys bästa och att överskott har gått till klubbens ungdomsfotboll.

Lars (inte verifierad)

ons, 2010-09-15 21:29

1. JAG

HOPPAS FÖR FANSENS OCH KLUBBENS FRAMTID SOM ÄR BEROENDE AV SINA HÄNGIVNA FANS ATT DET OM SÅ ÄR FALLET ATT SANNINGAR KOMMER FRAM.

Hasse (inte verifierad)

tors, 2010-09-16 08:31

2. Felvalen till styrelsen för 2,5 år sedan har kostat

Problemet i Hammarby har varit att några personer har kört föreningen men framför allt AB´t som om det vore deras eget företag. Om dom gjort det kompetens och kunskap hade det gått obemärkt förbi men tyvärr var det ett gäng klåpare som trodde dom kunde köra allt som sitt gamla IT-företag. Pinsamt men nu är dom äntligen borta

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.