Haverikommission i Hammarby

Det har blivit lite väl många turer av de mest skilda slag i Hammarby den senaste tiden. Som en konsekvens tillsätts rena haverikommissionen. Framför allt ska personer i ledande befattning tvingas redovisa om de har investerat egna pengar i spelare med förhoppningen om ränta vid en försäljning.

- Vi vill inte att någon ska misstänkas för att ha ”mörkat” intressen i vissa spelare. Allt ska redovisas öppet precis som en insiderlista hos börsbolagen, säger Kent Hertzell, tf ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening, till Svenska Dagbladet.

Vill skapa en etisk kod

- Vi vill ta fram en etisk kod. Det är inga konstigheter egentligen. Börsbolagen har ju öppenhet, varför ska inte vi kunna ha det för att undvika misstänksamhet och spekulationer.

Uppgifterna om märkligheter i Hammarby har nästan saknat gräns. Media hr rapporterat om:

att Per Magnusson innan han blev ordförande i Hammarby Fotboll AB hade fakturerat klubben stora belopp. Dessa så kallade "juridiska konsultationer" ska ha skett under den tiden som Magnusson arbetade som advokat. Han ska då ha fakturerat klubben för 93 750 kronor för låneförhandlingar och under åren 2007-2009 ska Magnusson, enligt Aftonbladet, ha plockat ut motsvarande 2,5 miljoner kronor.

att sportchefen Thomas Andersson ska ha gått bakom ryggen på sin egen styrelse och stoppat Ajaxs bud på Linus Hallenius samtidigt som andra representanter för klubben förhandlade i hemlighet med Genoa. ”Vi fick aldrig något bud från Ajax i alla fall. Mer vet jag inte”, säger dåvarande ordföranden Henrik Wesslén.

att det fanns två olika kontraktssummor när förhandlingarna pågick mellan Hammarby och Genoa och skillnaden bestod av inte mindre än 7,6 miljoner kronor. Vem eller vilka som stod bakom det här är inte klarlagt även om vissa personer är utpekade.

Transferkorgen  bakom värvningar

Kent Hertzell är tf ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening, vars styrelse, försöker röja upp och få ordning på både beteenden och uttalanden.

Alla besynnerliga uppgifter runt spelarövergångar har prioriterats. Personer inom och utom klubben har investerat i spelare och dessutom har vissa lånat ut pengar vid olika affärer, nu måste dessa personer träda fram.

Förre vd:n Michael Andersson har tillsammans med avhoppade styrelseledamoten Per Apelgren och förre spelaren Mikael Lindqvist ingått i en grupp, benämnd Transferkorgen, som satsat privata pengar.

Måste redovisa fakta

- Jag tror inte att Michael och andra avsiktligt ”mörkat” sina intressen men det har inte funnits någon bra form av redovisning för den här typen av ärenden. Det vill vi ändra på, säger Kent Hertzell i Svd.

Nu ska styrelseledamöterna redovisa sina eventuellt egna intressen.

- Jag sitter med i gruppen och tänker driva det så, menar Hertzell.

Michael Andersson har hävdat att han agerade enbart för Hammarbys bästa och att överskott har gått till klubbens ungdomsfotboll.

Lars (inte verifierad)

ons, 2010-09-15 21:29

1. JAG

HOPPAS FÖR FANSENS OCH KLUBBENS FRAMTID SOM ÄR BEROENDE AV SINA HÄNGIVNA FANS ATT DET OM SÅ ÄR FALLET ATT SANNINGAR KOMMER FRAM.

Hasse (inte verifierad)

tors, 2010-09-16 08:31

2. Felvalen till styrelsen för 2,5 år sedan har kostat

Problemet i Hammarby har varit att några personer har kört föreningen men framför allt AB´t som om det vore deras eget företag. Om dom gjort det kompetens och kunskap hade det gått obemärkt förbi men tyvärr var det ett gäng klåpare som trodde dom kunde köra allt som sitt gamla IT-företag. Pinsamt men nu är dom äntligen borta

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.