Två storklubbar på fall

Styrelsen på respektive håll har försökt hitta utvägar, ledamöter har kommit och gått, nya avtal som ska möjliggöra satsningar har presenterats – men likväl, både Hammarby och Örgryte är två före detta storklubbar.
Annons

De när förhoppningen om att nå allsvenskan igen, dvs att få tillhöra de bästa. Men avståndet dit blir allt längre. Kanske inte sportsligt, jo, för Hammarby är det uteslutet med någon återkomst i högsta serien efter måndagskvällens förlust mot Väsby. Örgryte har en, om än utopisk chans att lyckas.

Från 45 till 27 miljoner

Båda klubbarna har mycket smärtsamt fått erfara hur en degradering i allsvenskan innebär att TV-pengar, sponsring och publikintäkter minskar kolossalt mycket. Allsvenskans 45 miljoner kronor blev till 27 miljoner kronor i omsättning i år, det är fakta från Örgryte.

Klubben hade i år så stora förhoppningar att budgeten byggde på en allsvensk återkomst.

- Vi måste vidta åtgärder om vi fortsätter spela som vi gör, säger klubbens ordförande Lars Ranäng till tidningen GT sedan klubben spelat sin 15:e oavgjorda match och hoppet därmed är i det närmaste borta.

Han tvingas säga det och är förmodligen medveten om de framtida konsekvenserna. För hur ska man den här gången få nya pengar?

De miljonerna är borta

2006 var krisen som störst, men en nyemission i riskkapitalbolaget Örgryte Sport AB gav cirka 45 miljoner kronor sedan Dunross & Co. AB, Byggnadsfirman Ernst Rosén AB och Stena AB garanterat vardera 10 miljoner kronor till Örgryte Sport AB.

Då hette det att framtiden var säkrad och att ÖIS skulle se över organisation och verksamhet för att säkerställa såväl sportslig som ekonomisk framgång.

Tidigare proffsförsäljningar som Ailton Almeida, Afonso Alves, vidareförsäljningar av Ola Toivonen och Paulinho Guará har gett miljoner, men nu finns det inga attraktiva spelare kvar.

Situationen är så allvarlig i Örgryte att nu varslas samtliga anställda på kansliet om uppsägning. Det innebär även att vd:n Kristian Sundborn får lämna sin syssla.

Cirkusen i Hammarby är väl dokumenterad. Där är situationen ännu värre med splittringar bland ledarna. Nu är Linus Hallenius såld, miljonerna intecknade och egentligen skulle klubben behöva göra ytterligare några sådana försäljningar.  Nya sponsorkontraktet med Kappa är det hopp som klubben fansen klänger sig fast vid.

Padelverket som grundades 2016 blir en del av Padel United. Via den sammanslagningen uppstårStockholms största padelaktör n. Fusionen innebär en tydlig satsning på att göra padel tillgängligt för alla och siktet ärinställt på att starta padelverksamhet i hela Sverige

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Kil strax nordväst om Karlstad välkomnar golfklubben nyanlända med öppna i armar – i samarbete med ortens språkcafé som blir navet i en satsning för att få nyanlända att komma in bättre i samhället genom golfanläggningen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.