Två storklubbar på fall

Styrelsen på respektive håll har försökt hitta utvägar, ledamöter har kommit och gått, nya avtal som ska möjliggöra satsningar har presenterats – men likväl, både Hammarby och Örgryte är två före detta storklubbar.

De när förhoppningen om att nå allsvenskan igen, dvs att få tillhöra de bästa. Men avståndet dit blir allt längre. Kanske inte sportsligt, jo, för Hammarby är det uteslutet med någon återkomst i högsta serien efter måndagskvällens förlust mot Väsby. Örgryte har en, om än utopisk chans att lyckas.

Från 45 till 27 miljoner

Båda klubbarna har mycket smärtsamt fått erfara hur en degradering i allsvenskan innebär att TV-pengar, sponsring och publikintäkter minskar kolossalt mycket. Allsvenskans 45 miljoner kronor blev till 27 miljoner kronor i omsättning i år, det är fakta från Örgryte.

Klubben hade i år så stora förhoppningar att budgeten byggde på en allsvensk återkomst.

- Vi måste vidta åtgärder om vi fortsätter spela som vi gör, säger klubbens ordförande Lars Ranäng till tidningen GT sedan klubben spelat sin 15:e oavgjorda match och hoppet därmed är i det närmaste borta.

Han tvingas säga det och är förmodligen medveten om de framtida konsekvenserna. För hur ska man den här gången få nya pengar?

De miljonerna är borta

2006 var krisen som störst, men en nyemission i riskkapitalbolaget Örgryte Sport AB gav cirka 45 miljoner kronor sedan Dunross & Co. AB, Byggnadsfirman Ernst Rosén AB och Stena AB garanterat vardera 10 miljoner kronor till Örgryte Sport AB.

Då hette det att framtiden var säkrad och att ÖIS skulle se över organisation och verksamhet för att säkerställa såväl sportslig som ekonomisk framgång.

Tidigare proffsförsäljningar som Ailton Almeida, Afonso Alves, vidareförsäljningar av Ola Toivonen och Paulinho Guará har gett miljoner, men nu finns det inga attraktiva spelare kvar.

Situationen är så allvarlig i Örgryte att nu varslas samtliga anställda på kansliet om uppsägning. Det innebär även att vd:n Kristian Sundborn får lämna sin syssla.

Cirkusen i Hammarby är väl dokumenterad. Där är situationen ännu värre med splittringar bland ledarna. Nu är Linus Hallenius såld, miljonerna intecknade och egentligen skulle klubben behöva göra ytterligare några sådana försäljningar.  Nya sponsorkontraktet med Kappa är det hopp som klubben fansen klänger sig fast vid.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.