Två storklubbar på fall

Styrelsen på respektive håll har försökt hitta utvägar, ledamöter har kommit och gått, nya avtal som ska möjliggöra satsningar har presenterats – men likväl, både Hammarby och Örgryte är två före detta storklubbar.

De när förhoppningen om att nå allsvenskan igen, dvs att få tillhöra de bästa. Men avståndet dit blir allt längre. Kanske inte sportsligt, jo, för Hammarby är det uteslutet med någon återkomst i högsta serien efter måndagskvällens förlust mot Väsby. Örgryte har en, om än utopisk chans att lyckas.

Från 45 till 27 miljoner

Båda klubbarna har mycket smärtsamt fått erfara hur en degradering i allsvenskan innebär att TV-pengar, sponsring och publikintäkter minskar kolossalt mycket. Allsvenskans 45 miljoner kronor blev till 27 miljoner kronor i omsättning i år, det är fakta från Örgryte.

Klubben hade i år så stora förhoppningar att budgeten byggde på en allsvensk återkomst.

- Vi måste vidta åtgärder om vi fortsätter spela som vi gör, säger klubbens ordförande Lars Ranäng till tidningen GT sedan klubben spelat sin 15:e oavgjorda match och hoppet därmed är i det närmaste borta.

Han tvingas säga det och är förmodligen medveten om de framtida konsekvenserna. För hur ska man den här gången få nya pengar?

De miljonerna är borta

2006 var krisen som störst, men en nyemission i riskkapitalbolaget Örgryte Sport AB gav cirka 45 miljoner kronor sedan Dunross & Co. AB, Byggnadsfirman Ernst Rosén AB och Stena AB garanterat vardera 10 miljoner kronor till Örgryte Sport AB.

Då hette det att framtiden var säkrad och att ÖIS skulle se över organisation och verksamhet för att säkerställa såväl sportslig som ekonomisk framgång.

Tidigare proffsförsäljningar som Ailton Almeida, Afonso Alves, vidareförsäljningar av Ola Toivonen och Paulinho Guará har gett miljoner, men nu finns det inga attraktiva spelare kvar.

Situationen är så allvarlig i Örgryte att nu varslas samtliga anställda på kansliet om uppsägning. Det innebär även att vd:n Kristian Sundborn får lämna sin syssla.

Cirkusen i Hammarby är väl dokumenterad. Där är situationen ännu värre med splittringar bland ledarna. Nu är Linus Hallenius såld, miljonerna intecknade och egentligen skulle klubben behöva göra ytterligare några sådana försäljningar.  Nya sponsorkontraktet med Kappa är det hopp som klubben fansen klänger sig fast vid.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen