”Risk att klubbar dör av kapitalbrist”

Båda äger åtskilliga miljoner, har ett genuint idrottsintresse, sponsrar klubbar i dag och skulle kunna tänka sig att investera mycket tyngre. Om det nu blir någon förändring i ägarskapet av svenska klubbar…

Rune Andersson, 66, och Hans Wallenstam, 47, är framträdande inom svensk näringsliv och intervjuas i  dag i Sportbladet.

"Håller på att dö..."

- Svenska fotbollsklubbar håller ju på att dö av kapitalbrist, säger Rune Andersson.

Han vet vad som gäller. Den ideella föreningen ska alltid äga minst 51 procent av rösterna i svenska idrottsaktiebolag.

Nu diskuteras en förändring, initierad av en RF-utredning och samtidigt har fotbollsförbundet gått ytterligare ett steg.  RF-gruppen föreslår ett 34-procentigt ägande medan fotbollen kontrar och tycker att det inte behövs mer än tio procent.

Måste ske i bolagsform

Rune Andersson och Hans Wallenstam tvekar inte:

- I dag är det ingen som vill satsa fullt ut eftersom det är så svårt att veta vem och vilka exakt man har att göra med i verksamheten. En ideell förening är en ganska odefinierbar massa. Det är en överlevnadsfråga, betonar Rune Andersson i Sportbladet. 

- Ska vi ha en elitverksamhet som ska konkurrera i Europa så måste det nog ske i bolagsform som har goda villkor. En förändring av ägarreglerna skulle innebära en enorm skillnad, säger Hans Wallenstam.

Öppna för kreatörer

Båda menar också att det är lika bra att gå hela vägen fullt ut och tillåta 100-procentigt ägande av någon utomstående.

- Det kan bildas idrottsbolag som har andra verksamheter än bara själva sporten. Det kan vara arena- eller reklamverksamhet. Jag tror det kan dyka upp kreativa entreprenörer som ser nya möjligheter, säger Rune Andersson och konstaterar:

- Ändras ingenting så kör motståndarna svensk elitfotboll medvetet i graven. Annars lever man kvar i det idealistiska 1800-talet.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.