Bolagisering ska rädda Leksands IF

I kampen om att hitta nya miljoner och behålla kraften som ett blivande elitserielag ska Leksands IF bolagisera verksamheten. Nye vd:n Mats Aspemo avslöjar att planerna är långt gångna och under året ska verksamheten fortsätta i ett aktiebolag.

Hur ser ekonomin ut i dag?

- Vi säger att vi är i balans. Men exakt hur det ser ut vet vi ju inte förrän vi varit runt hos våra sponsorer. Kostnaderna vet vi ju, men intäkterna ser vi först när vi drar igång i höst och ser hur mycket publik vi har på våra matcher. Publiken är vår största intäktskälla, säger Mats Aspemo.

Det är därför han nu marknadsför en ny inriktning.

Slippa att vingla

- Vi behöver skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite i framtiden, säger Mats Aspemo som har sonderat planerna på en bolagisering både internt och externt utan att möta motstånd.

- Vi är i princip inte en ideell förening som det är i dag. En bolagisering skulle ge fördelar genom att vi i egenskap av ett aktiebolag skulle få dra av all ingående moms.

Leksands IF skapar ständigt och jämnt nya rubriker. De senaste årens omfattande penningflöde har inneburit en omfattande turbulens i och runt föreningen.

Ska bli vändningen

Miljonförlusterna har skapat stora frågetecken samtidigt som hockeylaget, som det ändå handlar om, har gjort en av sina sämsta säsonger någonsin och just nu tappar också truppen några av de bärande namnen.

Men det hjälps inte, idérikedomen är det inget fel på, nya personer tar vid och optimismen pumpas upp igen.

En bolagisering bär Mats Aspemos signum. Han som sedan i höstas har verkat som tillförordnad vd. Nu sätter han sig stadigare på sin chefsstol och blir tillsvidareanställd.

Aspemot blir kvar som vd

- Kontraktet är visserligen inte undertecknat än, men det stämmer, medger han i Dala-Demokraten.

- När jag började i september kunde jag skylla på att allt redan var satt och givet när jag tillträdde. Om vi skulle göra något fel nu har jag ingen att skylla på.

- Jag vill vara med och bygga nästa säsong på ett bra sätt. Jag tror att kontinuitet är väldigt viktigt. Det har varit ryckigt i föreningen. Målet med den avslutade säsongen har varit att baxa föreningen så att vi kan landa i balans både ur orosvinkel och ur ekonomisk synvinkel, och sportslig vinkel. Just för att vi ska kunna bygga något nytt till kommande säsong.

På rundsresa i Dalarna

Mats Aspemo har nu tagit initiativ till att på plats och ställe informera de närmast berörda, sponsorer och intressenter. Han har inlett en rundresa i Dalarna med start i Ludvika där han presenterade planerna.

- Huvudsyftet att med en bolagisering är att skapa en ekonomisk buffert. Tanken är att vi på ett effektivt sätt ska kunna skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite även i framtiden.

Han vill få resurser för offensiva satsningar och det är vad han betonar på mötena.

Inga protester

- Vi tänkte först informera medlemmarna, så att de får någon vecka på sig att fundera. Någon vecka därpå kallar vi till ett beslutsmöte. Och utifrån det gör ett prospekt över verksamheten med alla dess risker och möjligheter och vad pengarna ska användas till.

- Sedan blir det en rundtur med att försöka sälja aktier. Och om tidsplanen håller skulle det kunna bli teckningstid i slutet av augusti eller början av september.

Han är övertygad om att nyheten inte väcker några protester.

- Vi har inte jobbat som en ideell förening på tämligen många år.

Ingen annan affärsverksamhet

Damernas A-lagsverksamhet samt herrarnas A-lag, samt A- samt B-juniorlagen (20 och 18-årslagen) ska ingå i aktiebolaget.

- Den ideella föreningen blir kvar som huvudägare i elithockeyverksamheten, detta enligt hockeyförbundets regler.

Den ideella föreningen har alltså kvar en röstmajoritet i bolaget. Det blir ett AB som ska ha en hockeyrelaterad verksamhet och inte syssla med annan affärsverksamhet.

Syssla med enbart hockey

- Vi har en för liten organisation för att fokusera på andra saker, vårt fokus ska ligga på ishockeyn, säger Aspemo i Dala Demokraten.

Han medger att Tegera arena kostar mellan 18-20 miljoner kronor att driva varje år:

- Vi har börjat med att banta bort lite kostnader. Och jag är övertygad om att det går att sänka driften med någon miljon kronor per år. Vi har även börjat titta på andra intäktskällor. Exempelvis vad gäller namnrättigheter på affärsplanet, på kiosker och restauranger. Tegera Arena ska vara en mötesplats för hela Dalarna.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.