Bolagisering ska rädda Leksands IF
Hur ser ekonomin ut i dag?
- Vi säger att vi är i balans. Men exakt hur det ser ut vet vi ju inte förrän vi varit runt hos våra sponsorer. Kostnaderna vet vi ju, men intäkterna ser vi först när vi drar igång i höst och ser hur mycket publik vi har på våra matcher. Publiken är vår största intäktskälla, säger Mats Aspemo.
Det är därför han nu marknadsför en ny inriktning.
Slippa att vingla
- Vi behöver skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite i framtiden, säger Mats Aspemo som har sonderat planerna på en bolagisering både internt och externt utan att möta motstånd.
- Vi är i princip inte en ideell förening som det är i dag. En bolagisering skulle ge fördelar genom att vi i egenskap av ett aktiebolag skulle få dra av all ingående moms.
Leksands IF skapar ständigt och jämnt nya rubriker. De senaste årens omfattande penningflöde har inneburit en omfattande turbulens i och runt föreningen.
Ska bli vändningen
Miljonförlusterna har skapat stora frågetecken samtidigt som hockeylaget, som det ändå handlar om, har gjort en av sina sämsta säsonger någonsin och just nu tappar också truppen några av de bärande namnen.
Men det hjälps inte, idérikedomen är det inget fel på, nya personer tar vid och optimismen pumpas upp igen.
En bolagisering bär Mats Aspemos signum. Han som sedan i höstas har verkat som tillförordnad vd. Nu sätter han sig stadigare på sin chefsstol och blir tillsvidareanställd.
Aspemot blir kvar som vd
- Kontraktet är visserligen inte undertecknat än, men det stämmer, medger han i Dala-Demokraten.
- När jag började i september kunde jag skylla på att allt redan var satt och givet när jag tillträdde. Om vi skulle göra något fel nu har jag ingen att skylla på.
- Jag vill vara med och bygga nästa säsong på ett bra sätt. Jag tror att kontinuitet är väldigt viktigt. Det har varit ryckigt i föreningen. Målet med den avslutade säsongen har varit att baxa föreningen så att vi kan landa i balans både ur orosvinkel och ur ekonomisk synvinkel, och sportslig vinkel. Just för att vi ska kunna bygga något nytt till kommande säsong.
På rundsresa i Dalarna
Mats Aspemo har nu tagit initiativ till att på plats och ställe informera de närmast berörda, sponsorer och intressenter. Han har inlett en rundresa i Dalarna med start i Ludvika där han presenterade planerna.
- Huvudsyftet att med en bolagisering är att skapa en ekonomisk buffert. Tanken är att vi på ett effektivt sätt ska kunna skapa ett kapital som gör att vi kan ”vingla” lite även i framtiden.
Han vill få resurser för offensiva satsningar och det är vad han betonar på mötena.
Inga protester
- Vi tänkte först informera medlemmarna, så att de får någon vecka på sig att fundera. Någon vecka därpå kallar vi till ett beslutsmöte. Och utifrån det gör ett prospekt över verksamheten med alla dess risker och möjligheter och vad pengarna ska användas till.
- Sedan blir det en rundtur med att försöka sälja aktier. Och om tidsplanen håller skulle det kunna bli teckningstid i slutet av augusti eller början av september.
Han är övertygad om att nyheten inte väcker några protester.
- Vi har inte jobbat som en ideell förening på tämligen många år.
Ingen annan affärsverksamhet
Damernas A-lagsverksamhet samt herrarnas A-lag, samt A- samt B-juniorlagen (20 och 18-årslagen) ska ingå i aktiebolaget.
- Den ideella föreningen blir kvar som huvudägare i elithockeyverksamheten, detta enligt hockeyförbundets regler.
Den ideella föreningen har alltså kvar en röstmajoritet i bolaget. Det blir ett AB som ska ha en hockeyrelaterad verksamhet och inte syssla med annan affärsverksamhet.
Syssla med enbart hockey
- Vi har en för liten organisation för att fokusera på andra saker, vårt fokus ska ligga på ishockeyn, säger Aspemo i Dala Demokraten.
Han medger att Tegera arena kostar mellan 18-20 miljoner kronor att driva varje år:
- Vi har börjat med att banta bort lite kostnader. Och jag är övertygad om att det går att sänka driften med någon miljon kronor per år. Vi har även börjat titta på andra intäktskällor. Exempelvis vad gäller namnrättigheter på affärsplanet, på kiosker och restauranger. Tegera Arena ska vara en mötesplats för hela Dalarna.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
– Det är kristallklart, vi spelar för VM-guld.
Det fastslår Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam när han presenterar sin VM-trupp till mästerskapet i Avicii Arena med inledning 20.20 mot Slovakien.
Han är inte direkt blygsam, frågan är om han har täckning för sin optimism. Han har tagit ut 23 spelare, tre målvakter, sex backar och 14 forwardar, varav 18 är NHL-spelare. Två platser har lämnats öppna.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.