Speedway först med lönetak

Speedway blir den första svenska idrotten att införa lönetak. Bland sportens företrädare har diskussionerna varit heta, men eftersom den ena efter den andra klubben varit konkurshotad fanns ingen återvändo.
Annons

- Vi har enats och alla klubbar är med på hur det här ska gå till, sa Börje Bellinger, serieföreningens ordförande, när beslutet var taget på det avgörande mötet.

Hinna tjäna så mycket möjligt

Inom sporten finns ett antal förare som har mångmiljonomsättning i sina respektive bolag. Höga ersättningar finns att hämta i Sverige, Polen och England och många förare har intensiva tävlingsperioder när de ska hinna med att tävla så mycket som möjligt – och tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det här driver också ersättningarna i den svenska elitserien. Kampen om de främsta förarna blir till en penningjakt och därmed följer även övriga förare med. Utgifterna ökar och kontot för förarna blir den särklassigt högsta och omöjligaste utgiftsposten.

Sponsor- och publikintäkter har inte alls förmått kompensera utgifterna och flera klubbar har bokstavligen gått på knäna.

Tvång enda lösningen

Till slut fanns det bara en lösning – tvånget att inför en regel för att stoppa miljonrullningen i elitserien.
Motståndet har bestått av två olika delar.

Vad händer om och när de svenska klubbarna inte längre kan konkurrerna om lönerna. Stannar toppåkarna utomlands, frågar sig kritikerna,  och menar att publikintresset kommer att påverkas.

Kan kontrollfunktionen fungerar fullt ut, har andra kritiker frågat sig. Så kallade ”kreativa” lösningar till ersättningar förekommer lite varstans, men nu finns det en tilltro till ett system som ska syna klubbarnas ekonomi och avslöja eventuella kryphål.

Överenskommelsen består av ett kostnadstak där klubbarnas förarstall får kosta maximalt 2,9 miljoner för grundseriens 14 omgångar. Om någon klubb överskrider det beloppet utgår böter om max 200 000 kronor.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Folkhälsomyndigheten ska den 20:e varannan månad rapportera om hur de ser på smittskyddsåtgärder i samhället till följd av Covid19. Nu kommer efterlängtade signaler från FHM. 

 Januarirapporteringen framhäver att arrangemang som hålls utomhus kan få lättnader när smittspridningen i samhället minskar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.