Speedway först med lönetak

Speedway blir den första svenska idrotten att införa lönetak. Bland sportens företrädare har diskussionerna varit heta, men eftersom den ena efter den andra klubben varit konkurshotad fanns ingen återvändo.

- Vi har enats och alla klubbar är med på hur det här ska gå till, sa Börje Bellinger, serieföreningens ordförande, när beslutet var taget på det avgörande mötet.

Hinna tjäna så mycket möjligt

Inom sporten finns ett antal förare som har mångmiljonomsättning i sina respektive bolag. Höga ersättningar finns att hämta i Sverige, Polen och England och många förare har intensiva tävlingsperioder när de ska hinna med att tävla så mycket som möjligt – och tjäna så mycket pengar som möjligt.

Det här driver också ersättningarna i den svenska elitserien. Kampen om de främsta förarna blir till en penningjakt och därmed följer även övriga förare med. Utgifterna ökar och kontot för förarna blir den särklassigt högsta och omöjligaste utgiftsposten.

Sponsor- och publikintäkter har inte alls förmått kompensera utgifterna och flera klubbar har bokstavligen gått på knäna.

Tvång enda lösningen

Till slut fanns det bara en lösning – tvånget att inför en regel för att stoppa miljonrullningen i elitserien.
Motståndet har bestått av två olika delar.

Vad händer om och när de svenska klubbarna inte längre kan konkurrerna om lönerna. Stannar toppåkarna utomlands, frågar sig kritikerna,  och menar att publikintresset kommer att påverkas.

Kan kontrollfunktionen fungerar fullt ut, har andra kritiker frågat sig. Så kallade ”kreativa” lösningar till ersättningar förekommer lite varstans, men nu finns det en tilltro till ett system som ska syna klubbarnas ekonomi och avslöja eventuella kryphål.

Överenskommelsen består av ett kostnadstak där klubbarnas förarstall får kosta maximalt 2,9 miljoner för grundseriens 14 omgångar. Om någon klubb överskrider det beloppet utgår böter om max 200 000 kronor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.