Förfallet för Örebros elitlag

Det är knappt ett år sedan som Örebro utsågs till "Sveriges bästa idrottsstad". I dag är situationen en helt annan. Först tvingades Örebro elitseriedamer i innebandy att lägga ned verksamheten, nyligen kom rapporterna om att allsvenska ÖSK saknar medel och nu är damallsvenska Örebro i akut ekonomisk kris.
Närkingarna frågar sig vad som sker i stan. Det ena elitlaget efter det andra har besvär. För bara ett år sedan röstade Örebro fram som årets idrottsstad. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Örebro är Sveriges sjunde stad till folkmängd men bäst av alla när det gäller idrott, fastslog en jury som SVT ledde för drygt ett år sedan.

En rad framgångar

Framgångarna stod formligen på kö - cupmästare i damfotboll,lilla silvret i herrfotboll, kvalseriehockey, toppbasket, innebandy, volleyboll och från hösten handboll i damernas elitserie och i herrbandyn nådde man kval till eliten. Örebro har toppidrott i alla de stora sporterna.

Därtill bl a motorstjärnor som Markus Eriksson, Richard Göransson, Fredrik Ekblom och Fredrik Lindgren.

Det var ingen hejd på medvinden och kommun gjorde allt för att nyttja PR-framgången.

Nu uppförsbacke

I dag krävs hjälp från samma kommunledning. Det saknas pengar i stans båda allsvenska fotbollslag.

Senast i går tvingades KIF Örebro kalla till presskonferens med anledning av den ekonomiska situationen i föreningen.

Klubbchefen Max Erhagen och ordförande  Charlotta Nordenberg  hade inget annat val än att medge att en hotfull situation har uppstått. Klubben är i akut ekonomisk kris och riskerar att försättas i konkurs om inte nytt kapital kommer in snarast.

Båda saknar sponsorer och åskådare

Uteblivna sponsorintäkter och vikande publiksiffror ska vara orsaken till den ekonomiska situationen.

- Om vi inte får in 400 000 innan fredag har vi inget annat val än att lämna in en begäran om konkurs, säger ordföranden Charlotta Nordenberg.

Läget är så allvarligt att man inte ens kan lova att hemmamatchen mot Jitex på lördag kommer att spelas.

Verkligheten har inte motsvarat utfallet – åskådare och sponsorer har inte lockats i den grad man hoppades och nu fattas 1,3 miljoner kronor i första hand. Det är vad som krävs för att fullfölja den här säsongen.

Kommun ställer upp igen

En förhoppning finns om att kommunen ska kunna hjälpa till, men så sent som förra året fick Kif Örebro 1,6 miljoner kronor av kommun.

Ändå vill Björn Sundin (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, lova hjälp igen.

- Kommunen kommer att hjälpa Kif att reda upp det här, men vi tänker ställa tuffa motkrav, säger Sundin till tidningen NA.

- Vår utgångspunkt är att vi ska ge Kif en chans att reda upp det här. Hur det ska gå till får vi diskutera med Kif, men vi kommer att hjälpa Kif, det blir ingen konkurs i det här läget, lovar Björn Sundin.

Vädjar till företagen

När det gäller ÖSK har klubben skickat ut ett nödbrev där man ber sponsorerna om mer pengar.

- Vi har förlorat ungefär en kvarts miljon per match, säger vd:n Jan Karlsson.

ÖSK är i sportslig kris och befinner sig på nedflyttningsplats i allsvenskan. Den ekonomiska situationen är lika besvärlig.

Skälet -  betydligt lägre publikintäkter än vad budgeten anger. Snittet för 2012 ligger på 6 330 åskådare – att jämföra med i fjol då ÖSK snittade 7 400 åskådare per match.

Apropå Örebro så tvingades elitserielaget för tjejer upphöra med sin verksamhet beroende på att det också saknades pengar.

LDB saknar 1,5 miljon

I damallsvenskan finns det ytterligare en klubb med stora besvär. LDB Malmö saknar närmare 1,5 miljoner kronor och pengarna kommer sannolikt att vara slut i månadsskiftet oktober/november.

- Jag kan inte bortse från risken att vi går i konkurs. Men i så fall ska vi göra det med ett SM-guld, sade klubbdirektören Nicklas Carlnén.

SHL-laget Leksand  IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt. 

I ett pressmeddelande läggs en stor del av  det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.