51-procentsregeln på väg bort

Idrottsrörelsen har tänkt om och är berett att riva upp beslutet kring det så kallade 51-procentskravet vid bolagisering. Vid Riksidrottsforum avslöjades att en utredning förordar att de enskilda förbunden ska själva besluta om bolagiseringsregeln.
I synnerhet bland hockeyns elitklubbar väntas det uppstå aktivitet om 51-procentsregeln för bolagisering inom idrotten försvinner. Foto: Robert Granström, Scanpix


Vid Riksidrottsmötet i Uppsala 2011 ville en majoritet av specialidrottsförbunden rösta ner alla förslag på förändring av 51-procentsregeln.

Sköt bara upp beslutet

Då kom Lars Liljegren, ordförande i Svenska fäktförbundet, och Lars-Åke Lagrell, då ordförande i Svenska fotbollförbundet, till förslaget om att göra en utredning och det gillade delagaterna.

Egentligen var det bara en fråga om att skjuta upp beslutet.

- När nu utredningen presenterades blev utfallet det förväntade, dvs det logiska även om min egen bedömning var att talibanerna på folkrörelsesidan skulle förskjuta det några år till, säger Idrotten Affärers Dan Persson i en kommentar.

Överdrev riskerna

Faran för att i synnerhet fotbollen och ishockeyn skulle ge investerare fritt tillträde till att investera mer än 50 procent i så kallade Idrotts AB och risken att medlemmarnas skulle hamna i minoritet bedömdes för ett år sedan som överhängande av skeptikerna.

Lars Liljegren medger att han har ändrat uppfattningen och konstaterar i dag:

- I gruppens rapport kommer också att finnas förslag om hur idrottens kärnvärden ska kunna garanteras också i de bolag, där föreningen inte äger majoriteten.

Utredning på remiss

Utredningen ska på remiss till idrotten, men förändringen förväntas ske vid Riksidrottsmötet i Luleå nästa år.

- När till och med folkrörelsefundamentalisten Lars Liljegren går med att låta enskilda förbund själva bestämma om man vill ha kvar 51-procentregeln så finns det skäl att hoppas lite. Det är dock långt kvar till att 67 procent av Riksidrottsmötet röstar för, säger Dan Persson.

Vad betyder då en förändring för idrotten?

- Väldigt lite för väldigt få, men viktigt för dessa är en bra sammanfattning. Sedan kan en förening som Djurgården fortsätta med omfattande verksamhet som ideell förening och ha elitlagen som bolag där man inte är majoritetsägare men genom ett avtal om varumärket har tillräcklig kontroll.

Även motsatsen kan ske

- Den antagna volymen är efter ett antal år ca 50 föreningar inom arenaidrott som får ett idrottsbolag där föreningen äger mindre än 50 procent.

Till det kommer ett hundratal golfklubbar, ridklubbar, någon skidförening som äger backe och lift och några till med en anläggning/fastighet. Här bör nämnas att nya momsregler för ideella föreningar lika gärna kan innebära nedmonterade bolag med återgång till renodlad föreningsdrift som det omvända.

- Med 22 000 idrottsföreningar så är det mycket skrik för lite ull den här frågan handlar om, säger Dan Persson.

"Bolag köper bolag"

Vad innebär det då för de få som ser fördelar med att bolagisera och släppa in nya ägare?

- Helt nya möjligheter att optimera verksamheten. En av de troliga effekterna är att vi får arenabolag som köper idrottsbolag och idrottsbolag som köper arenabolag för att kunna paketera utan negativa effekter.

- Vi får också ett antal elitklubbar som kan köpa loss sina arenor från kommunen med hjälp av nya ägare, avslutar Dan Persson.

Bajen (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 09:15

1. Fel

Nä Dan. Inte alls väldigt lite för väldigt få. Tvärtom väldigt mycket för väldigt många. De lag du talar om i ishockey och fotboll i synnerhet har stora supporterskaror runt om i landet, dessa vill inte se symbolen för deras angagemang säljas ut till ett företag som inte har minsta aning om passion och klubbmärkets betydelse. Avskaffning av 51-regeln är ingen petitess som kommer gå obemärkt förbi. Fotboll handlar inte om pengar, inte heller är det på liv och död. Det är viktigare än så.

Magnus (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 22:54

2. Om det nu är så viktigt med

Om det nu är så viktigt med bolagisering. Varför har inte fler bolagiserat i den omfattning som finns nu? Sedan måste man ju kritisera RF som använder Lagrell som tydligt förespråkat bolagisering under lång tid. Jävigt och som ett beställt resultat i mina ögon. Skulle väl i och för sig vara en av anledningarna till att bolagisera, att man kan höja nivån på förbunden... Det som kan komma att följa är stängda ligor att exempelvis Hockeyligan bryter ut 16 klubbar som startar en egen liga som konkurrerar med Elitserien. Jag är för en idrottsrörelse i förändring. Däremot tycker jag att granskningar ska göras med personer som inte har eller har haft direkt koppling. Det ska finnas en opartiskhet i undersökningar. Det skulle ju vara intressant att läsa rapporten och se det empiriska materialet och undersökningar med effekter utifrån olika perspektiv. Enligt andra undersökningar har ju majoritet av elitserieföreningar i Ishockey uttryckt klara NEJ, liksom elitförening i fotboll. Det är inte ägandefrågan som är avgörande för att idrottsrörelsen ska fungera. FC Barcelona är en ideell förening som ett exempel. Föreningar kan redan i dagsläget starta aktiebolag som de kan sälja äganderätten i. Det vi pratar om är kärnföreningen som bara går att sälja till 49 %. De försäljningar av kärnföreningen i svensk idrott har ju knappast gett bra resultat. Jag tänker på Hammarby som exempel.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2012-11-14 18:30

3. Vinteroffensiv från Khyberpasset (eller läktarna, vilket som)

Dan, folkrörelsetalibanerna i supporterleden har inte ens startat sin motoffensiv än. Blir en intressant vinter.

Dan Persson

fre, 2012-11-16 12:05

4. Fortfarande ett beslut i varje förening

Men Victor. Om nu RF låter specialidrottsförbunden besluta och om SvFF som exempel beslutar acceptera att ta bort 51% regeln (vi vet inte ens om det sker) så måste en majoritet av medlemmarna i enklubb fortfarande rösta ja till ett beslut att ta in nya ägare i det av föreningen ägda bolaget för elitverksamheten. Finns inget krav att bolagisera, kommer aldrig att finnas. Tar vi AIK med ett börsnoterat bolag som exempel så kommer föreningen självklart finnas kvar, driva damfotboll, bandy, ishockey med flera sporter, bedriva all ungdomsverksamhet och sså vidare i föreningsform. Skall ett bolag som ägs av någon annan få använda föreningens varumärke får man avtala om villkoren för detta. Föreningen kan sälja bolaget och ha kvar makten, men inte vinsten. Det är en ickefråga.

Victor Capel (inte verifierad)

fre, 2012-11-16 17:56

5. Re:dan

Jag vet hur det hela fungerar. Det enda jag egenligen undrar över är varför du återkommer till t.ex. Golfklubbar då det inte finns någonting alls i RFs regler idag som förhindrar att klubbarna drivs privat. Det enda som förhindras är att representationslaget i Svenska mästerskapen drivs som bolag med ett externt ägande över 50%. Antingen har du eller jag missat något fundamentalt, du får gärna förklara detta för mig. Sen finns det gott om icke-frågor som är värda att kämpa för. Det handlar om principer och om vem som har rätten att kasta 120 års demokratiskt styre i papperskorgen. Lars Åke Lagrell, Lars Liljerot och Christer Englund har det garanterat inte, dom har inte ens rätt att komma med idén. Pallar dom inte dra folkrörelsen vidare kan dom ju stiga åt sidan och låta oss som vill, kan och orkar göra det istället. Dessutom viskar fåglar i mitt öra att dom med sin utredning gjort ett precis lika uselt jobb som med den förra utredeningen, vilket betyder att det här kommer bli en walk in the park för oss som inte tror på paradoxen att ett avskaffande av demokratiska garantier är ett steg framåt för demokratin. Vilket alla normalt funtade människor bör förstå.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen