Intensiv jakt på pengar i Leksand
- Jag sitter själv och säljer och upplever väldigt mycket positivt. Man ser möjligheten att kunna vara med och bidra till klubbens överlevnad. Målsättningen är 5 miljoner och vi har kommit en bra bit på väg, men det är lång väg kvar, säger Anders Doverskog, klubbdirektör.
Avgörande möte på torsdag
Intresset överträffar alla förväntningar. 5 miljoner var målet, men som nu pengarna strömmar in är man på väg att öka målet till 10 miljoner. Pengarna ska användas till den del av skulden som blir kvar när och hur klubbens fordringsägare uttalar sig i Mora tingsrätt på torsdag.
Även om bedömare tror på en avskrivning av skulderna med 75 procent så är det bara en del av räddningskampanjen. Det behövs mera, mycket mera pengar.
”Nybygget” lanserades av klubben och har nu pågått sedan i december. Många, från klubbdirekör Anders Doverskog till enskilda medlemmar, söker intensivt både företag och privatpersoner som via en inbetalning om 2 500 kr kan bidra till överlevnaden. 3,5 miljoner kronor har hittills betalats in.
Ett diplom, sitt namn på en vägg i Tegera Arena och en biljett till en kickoff inför säsongen 2013/14 i augusti för varje köpare.
Lyckas de nå 10 miljoner?
Doverskog berättar att han får i snitt tio mejl om dagen från privatpersoner.
- Och en del tar flera andelar. Bara i dag har jag tre personer som tillsammans har bidragit med 30 000–35 000 kronor, säger Doverskog till Dalarnas Tidningar.
- Det är en majoriteten utanför Dalarna. I dagsläget är förhållandet 75–25 eller något sådant där. Det är känslan jag har i kroppen i alla fall. Och det är fantastiskt i sig. Vi har ett bra stöd i landet.
Provocerande artiklar
Han påpekar det något märkliga:
- Jag har upplevt att det har blivit mer skjuts när det har kommit negativa signaler från rikspress och andra klubbar. Det har blivit lite "vi och dem"-känsla. Jag upplever det som att det är Leksand mot Hockeysverige. Varje gång det är negativa skriverier rasslar det till med 20–25 mejl. Så inget ont som inte har något gott med sig.
Nästa del i räddningskampanj är att sälja aktier. Hockeyföreningen Leksands IF äger 500 000 röststarka A-aktier i Leksands IF Ishockey AB. 100 000 av dem ska komma ut på öppna marknaden.
Hockeybolagets ordförande Sven Rosén har till bolagsverket anmält att en post på 100 000 aktier ska omvandlas från röststarka A-aktier med 10 röster per aktier till folkaktien, så kallade B-aktien som har en röst per aktie.
Rapport beställd av kommunen
Samtidigt har också en undersökning skett för att verkligen försöka reda ut vad hockeyn i Leksand betyder.
Svaret blev – 133 miljoner kronor på en vintersäsong. Hockeyn ger totalt 166 000 årliga besökstillfällen via matcherna.
Rapporten är beställd av Leksands kommuns nye näringslivschef Per Strid som ansåg att det var på tiden att få klara besked. Om det exempelvis är relevant att kommunen ska stödja klubben med så stora belopp.
Rubin Research har nu presenterat sin undersökning:
- 127 600 turisttillfällen per år
- 123,5 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning.
- 36 800 lokala besökare till ett värde av 7,8 miljoner kronor.
Alltid länets lag
Facit – matcherna genererar 133 miljoner kronor. Notera, i de pengarna ingår också Leksands IF:s egna siffror.
- Det som sticker ut i undersökningen är att det är så relativt få från Leksand som går på matcherna. Bara en fjärdedel av publiken bor i Leksand, säger Per Strid till Dalarnas Tidningar.
Andelen åskådare är ändå högt med tanke på att samhället inte är så stort. Dessutom har Leksand alltid haft åtskilliga åskådare från Falun, Borlänge och andra orter i Dalarna.
- Nu har vi svart på vitt vad vi tidigare bara kunnat tro eller känna och fått ett underlag för hur vi kan arbeta med att få så stor del av den här kakan att hamna i Leksand. Kan vi få fler att övernatta så kan vi öka konsumtionen på hemmaplan och stärka vårt näringsliv, säger Per Strid.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. intressant - och fullt tillförlitliga siffror ...
intressant - och fullt tillförlitliga siffror som tagits fram efter de parametrar som brukas inom den turistekonomiska modellen; till saken hör att ett elitlag inom en mindre ort har mångdubbelt högre samhällsvärde visavi motsvarande verksamhet i en storstad3. Samma regler...
Tro mig, jag gillar Leksands IF med alla deras hängivna och något märkliga supportrar. Men mitt inlägg kommer inte att handla om dessa två ovanstående bitar utan snarare om regler. Regler som alla behöver följa. När det gäller idrottens värld så är det något som alla lag får anpassa sig till. Vi behöver en domare som ser till så att en match kan genomföras på ett korrekt sätt. Det funkar inte annars. Elitlicensen är något som dök upp för några år sedan. Ett bra verktyg som gjorde att klubbarna behöver se till så att ekonomin i klubbarna är under kontroll. Nu har vi genom åren fått uppleva att klubbar har fått på rätt kraftfulla slag på deras fingrar. AIK, Örebro osv är några klubbar som har fått uppleva kraftiga eftergifter då man har slarvat. Jag upplever dock att vissa klubbar klarar sig undan eftergifter trots att det är astronomiska summor som nämns. Är det olika regler som gäller för olika klubbar? Att man i en mindre bygd i Sverige kan få hjälp och stöd av sina kommuner, man lägger ner skolor osv för att rädda laget gör att det sticker i ögonen på klubbar och supportrar som tillhör klubbar som har fått lämna med svansen mellan benen. Så här kan vi ju inte ha det... Reglerna måste vara dom samma oavsett klubbtillhörighet. Nu tror jag iof att Elitserien hade mått bra av att ha med Leksands IF. Men städa upp er ekonomi innan ni gör det. Ta ett par hundår i de lägre serierna innan ni återvänder och börjar dopa er på nytt.4. Angående få leksingar på matcherna
Jag vill bara göra en liten rättelse. Det bor drygt 16 000 invånare i Leksands kommun vilket innebär att det relativa besökstillfället är c:a 7 %.Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
Tobias Barkskog (inte verifierad)
sön, 2013-02-10 20:54
1. Angående få leksingar på matcherna
Enligt Rubin Research undersökning är bara 23% av besökarna vid en leksandsmatch boende i kommunen. Med det nuvarande snittet på 4940 innebär det 1136 leksandsbor per match vilket kan tyckas vara extremt lite. Det man dock lätt glömmer är att det i kommunen bara bor 5934 personer vilket gör att Leksands IF 31 gånger per år har ett arrangemang som besöks av 19% av kommunens invånare. Jag tar tacksamt emot tips på evenemang i andra kommuner som är i närheten av dessa siffror.