Tunga miljonskulder i Sandviken
Sandvikens AIK har värvat toppspelare år efter år och dessutom fått hjälp med rekryteringen via ett bandygymnasium. Klubben hade också lyckan att få en av landets finaste bandyhallar utan kostnad.
Dessutom hade klubben under flera år en mecenat i företagaren Marco Engberg.
Fick skuldsanering
Han eller rättare sagt något av hans företag betalade årligen uppemot 4 miljoner i löner för flera landslagsspelare som innebar att SAIK kunde behålla dem.
Ett år fick Sandviken också hjälp av ett skuldsaneringsbolag, Abstergo, som via underhandsackord lyckades få bort nästan 1,9 miljoner.
Men det har ändå inte räckt.
Allt från företag i Sandviken till kommunen har haft krav på klubben. Ett negativt eget kapital har blivit ett stående inslag på varje årsmöte.
Ordförande orolig
Nu är det frågan om SAIK har kommit till vägs ände.
Efter SM-finalen har klubben träffat förbundets ekonominämnd och ordförande Lars-Olof Skoog kunde inte dölja sin oro.
- Jag har gruvat mig inför mötet.
Årets resultat visade att klubben inte har lyckats leva upp till sin egen ekonomiska målsättning.
Siffrorna hemlighålls
- Egentligen skulle vi vilja visa mer än vad vi kommer att kunna göra, sa Skoog till Arbetarbladet.
Det tänkta överskottet om 600 000 kronor blev något helt annat, men de verkliga siffrorna vill man hemlighålla så länge.
Nu står det klart att ekonominämnden anser att elitlicensen hänger på en skör tråd. Om en vecka kommer utlåtandet.
- Vi presenterade vår prognos. Den kommer bli officiell när vi gör bokslut sista april, mer än så kan jag inte säga.
Kämpigt även i Kungälv
Ytterligare en bandyklubb som kämpar hårt just nu är IFK Kungälv.
Ett sätt att få ihop plus och minus är att kräva skadestånd av kommunen.
IFK Kungälv begär drygt 200 000 kronor i skadestånd för matchen på annandag jul. Derbyt mot Gais blev förskjutet tre timmar, cirka 1 500 åskådare struntade i matchen och totala missade klubben över 200 000 kr beroende på att kommunen som hyresvärd inte skötte sina åtaganden.
- Vi hyr Skarpe Nord och fick inte det vi betalar för, anläggningen var inte i ordning, motiverar Tony Hjertstrand.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Mats Kindell (inte verifierad)
fre, 2013-03-22 09:25
1. Klubbarnas ekonomi
Personligen tycker jag att det är vedervärdigt hur vissa klubbar överlever och frodas tack vare ekonomisk dopning. Alla känner till SAIKS situation men förbundet har varit för fega för att dra elitlicensen till sin spets. Enligt reglerna skulle SAIK spela allsvensk bandy nästa säsong, då de inte når upp till elitlicenskraven. Låt de klubbar som sköter sig ekonomiskt ta platserna från de som uppenbarligen inte gör så. IFK Motala har spelat med en undermålig trupp rent idrottmässigt på grund av att de prioriterat en god ekonomi. Det har inneburit att de inte kunnat värva spelare på grund av elitseriens sämsta löner. Låt IFK få chansen i elitserien på bekostnad av ett eller flera ekonomidopade skuldsatta föreningar.