Tunga miljonskulder i Sandviken

I söndags missade Sandvikens AIK SM-guldet. Nu avslöjas att klubben balanserar på kanten till avgrunden. Klubben har länge levt på både lånad tid och lånade pengar. Miljonskulderna är för tunga att bli av med.
Sandvikens AIK är om inte liggande så i alla fall knästående. Miljonskulderna är hotfulla efter mångs år av försyndelser. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix


Sandvikens AIK har värvat toppspelare år efter år och dessutom fått hjälp med rekryteringen via ett bandygymnasium. Klubben hade också lyckan att få en av landets finaste bandyhallar utan kostnad.

Dessutom hade klubben under flera år en mecenat i företagaren Marco Engberg.

Fick skuldsanering

Han eller rättare sagt något av hans företag betalade årligen uppemot 4 miljoner i löner för flera landslagsspelare som innebar att SAIK kunde behålla dem.

Ett år fick Sandviken också hjälp av ett skuldsaneringsbolag, Abstergo, som via underhandsackord lyckades få bort nästan 1,9 miljoner.

Men det har ändå inte räckt.

Allt från företag i Sandviken till kommunen har haft krav på klubben. Ett negativt eget kapital har blivit ett stående inslag på varje årsmöte.

Ordförande orolig

Nu är det frågan om SAIK har kommit till vägs ände.

Efter SM-finalen har klubben träffat förbundets ekonominämnd och ordförande Lars-Olof Skoog kunde inte dölja sin oro.

- Jag har gruvat mig inför mötet.

Årets resultat visade att klubben inte har lyckats leva upp till sin egen ekonomiska målsättning.

Siffrorna hemlighålls

- Egentligen skulle vi vilja visa mer än vad vi kommer att kunna göra, sa Skoog till Arbetarbladet.

Det tänkta överskottet om 600 000 kronor blev något helt annat, men de verkliga siffrorna vill man hemlighålla så länge.

Nu står det klart att ekonominämnden anser att elitlicensen hänger på en skör tråd. Om en vecka kommer utlåtandet.

- Vi presenterade vår prognos. Den kommer bli officiell när vi gör bokslut sista april, mer än så kan jag inte säga.

Kämpigt även i Kungälv

Ytterligare en bandyklubb som kämpar hårt just nu är IFK Kungälv.

Ett sätt att få ihop plus och minus är att kräva skadestånd av kommunen.

IFK Kungälv begär drygt 200 000 kronor i skadestånd för matchen på annandag jul. Derbyt mot Gais blev förskjutet tre timmar, cirka 1 500 åskådare struntade i matchen och totala missade klubben över 200 000 kr beroende på att kommunen som hyresvärd inte skötte sina åtaganden.

- Vi hyr Skarpe Nord och fick inte det vi betalar för, anläggningen var inte i ordning, motiverar Tony Hjertstrand.
 

Mats Kindell (inte verifierad)

fre, 2013-03-22 09:25

1. Klubbarnas ekonomi

Personligen tycker jag att det är vedervärdigt hur vissa klubbar överlever och frodas tack vare ekonomisk dopning. Alla känner till SAIKS situation men förbundet har varit för fega för att dra elitlicensen till sin spets. Enligt reglerna skulle SAIK spela allsvensk bandy nästa säsong, då de inte når upp till elitlicenskraven. Låt de klubbar som sköter sig ekonomiskt ta platserna från de som uppenbarligen inte gör så. IFK Motala har spelat med en undermålig trupp rent idrottmässigt på grund av att de prioriterat en god ekonomi. Det har inneburit att de inte kunnat värva spelare på grund av elitseriens sämsta löner. Låt IFK få chansen i elitserien på bekostnad av ett eller flera ekonomidopade skuldsatta föreningar.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.