Tunga miljonskulder i Sandviken

I söndags missade Sandvikens AIK SM-guldet. Nu avslöjas att klubben balanserar på kanten till avgrunden. Klubben har länge levt på både lånad tid och lånade pengar. Miljonskulderna är för tunga att bli av med.
Sandvikens AIK är om inte liggande så i alla fall knästående. Miljonskulderna är hotfulla efter mångs år av försyndelser. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix


Sandvikens AIK har värvat toppspelare år efter år och dessutom fått hjälp med rekryteringen via ett bandygymnasium. Klubben hade också lyckan att få en av landets finaste bandyhallar utan kostnad.

Dessutom hade klubben under flera år en mecenat i företagaren Marco Engberg.

Fick skuldsanering

Han eller rättare sagt något av hans företag betalade årligen uppemot 4 miljoner i löner för flera landslagsspelare som innebar att SAIK kunde behålla dem.

Ett år fick Sandviken också hjälp av ett skuldsaneringsbolag, Abstergo, som via underhandsackord lyckades få bort nästan 1,9 miljoner.

Men det har ändå inte räckt.

Allt från företag i Sandviken till kommunen har haft krav på klubben. Ett negativt eget kapital har blivit ett stående inslag på varje årsmöte.

Ordförande orolig

Nu är det frågan om SAIK har kommit till vägs ände.

Efter SM-finalen har klubben träffat förbundets ekonominämnd och ordförande Lars-Olof Skoog kunde inte dölja sin oro.

- Jag har gruvat mig inför mötet.

Årets resultat visade att klubben inte har lyckats leva upp till sin egen ekonomiska målsättning.

Siffrorna hemlighålls

- Egentligen skulle vi vilja visa mer än vad vi kommer att kunna göra, sa Skoog till Arbetarbladet.

Det tänkta överskottet om 600 000 kronor blev något helt annat, men de verkliga siffrorna vill man hemlighålla så länge.

Nu står det klart att ekonominämnden anser att elitlicensen hänger på en skör tråd. Om en vecka kommer utlåtandet.

- Vi presenterade vår prognos. Den kommer bli officiell när vi gör bokslut sista april, mer än så kan jag inte säga.

Kämpigt även i Kungälv

Ytterligare en bandyklubb som kämpar hårt just nu är IFK Kungälv.

Ett sätt att få ihop plus och minus är att kräva skadestånd av kommunen.

IFK Kungälv begär drygt 200 000 kronor i skadestånd för matchen på annandag jul. Derbyt mot Gais blev förskjutet tre timmar, cirka 1 500 åskådare struntade i matchen och totala missade klubben över 200 000 kr beroende på att kommunen som hyresvärd inte skötte sina åtaganden.

- Vi hyr Skarpe Nord och fick inte det vi betalar för, anläggningen var inte i ordning, motiverar Tony Hjertstrand.
 

Mats Kindell (inte verifierad)

fre, 2013-03-22 10:25

1. Klubbarnas ekonomi

Personligen tycker jag att det är vedervärdigt hur vissa klubbar överlever och frodas tack vare ekonomisk dopning. Alla känner till SAIKS situation men förbundet har varit för fega för att dra elitlicensen till sin spets. Enligt reglerna skulle SAIK spela allsvensk bandy nästa säsong, då de inte når upp till elitlicenskraven. Låt de klubbar som sköter sig ekonomiskt ta platserna från de som uppenbarligen inte gör så. IFK Motala har spelat med en undermålig trupp rent idrottmässigt på grund av att de prioriterat en god ekonomi. Det har inneburit att de inte kunnat värva spelare på grund av elitseriens sämsta löner. Låt IFK få chansen i elitserien på bekostnad av ett eller flera ekonomidopade skuldsatta föreningar.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.