Vad är sanningen om affärerna?

Att dribbla på planen är en sak, bredvid den samma något helt annat. Därför ifrågasätts Svenska Fotbollförbundet affärer kraftigt i dag.
Friends Arena har kostat Svenska Fotbollsförbundet 220 miljoner kronor, hittills. Foto: TT

 

På söndagskvällen hölls ett särskilt möte mellan medlemmar från distrikten och andra intresseföreningar inom svensk fotboll.

Skälet är ett enda – hur ser egentligen förbundets ekonomi ut? 

Affärerna granskade

Ute i leden börjar allt fler väcka frågor och vill veta sanningen.

Det är miljoner hit och dit och förbundets version kontra uppgifter från utomstående är mycket olika. Vem har egentligen rätt, är frågan.

Den 22 mars håller förbundet årsmöte. Det kan bli ett starkt fördömande från fotbolls-Sverige.

Dagens Eko har i detalj synat affärerna och turerna runt olika beslut. Då har det framkommit uppgifter som väcker ännu flera frågor.

Motsägelsefullt

Det mest märkliga – i förbundets årsredovisning står det att förlusten är 113 miljoner efter skatt. På förbundets hemsida uppges att det i själva verket är en vinst om 16 miljoner.

Där är nämligen inte förlusten för Friends Arena medräknad.

I själva verket har förbundets förlorat en tredjedel av det egna kapitalet under förra året och skuldsättningen har ökat kraftigt. 

- Jag kan tycka att förbundets beskrivning är lite förvånande om man jämför med årsredovisningen, för tittar man på resultatet efter skatt är det minus 113 miljoner och det inkluderar förstås även förlusten av ägandet i Friends. Det är en mer relevant beskrivning av hur fotbollförbundets förmögenhet har förändrats, säger Håkan Thorsell, universitetslektor på Handelshögskolan i Stockholm, till Dagens Eko.

Ingen riktig försäljning?

Förbundet hävdade i oktober att en tredjedel av ägandet i förlusttyngda Friends Arena hade sålts till Folksam.

Men var det verkligen så?

- Tittar man på upplägget så förefaller det som att man egentligen har lånat pengarna av Folksam mot säkerhet i arenan, säger Håkan Thorsell, lektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Minus 15 miljoner i arenafastigheten och minus 67 miljoner i driftbolaget var tuffa smällar under 2013. Förbundet äger 33 procent av driftbolaget och drygt 22 procent av arenafastigheten. Ytterligare 11 procent hade placerats i ett särskilt bolag där Folksam och fotbollförbundet är partners.

I det bolaget har Folksam en "gyllene aktie", en så kallad preferensaktie, som innebär att Folksam slipper täcka förluster, men däremot har rätt till framtida eventuella vinster. 

En konstruktion

Nu finns misstanken att fotbollförbundet inte sålde hela sin andel, som det gjordes gällande i fjol, utan att det rör sig om en konstruktion och att andelen bara har flyttats till ett annat bolag som delas av förbundet och Folksam.

Folksam betalade 100 miljoner kronor, blev delägare utan risker men med rätt till vinsterna. Förbundet äger 80 procent, står med riskerna och en mindre del av vinsterna.  

- Vi har hjälpt, kan man säga, Fotbollförbundet och vi tror att det för vår del blir en bra affär. Det kommer säkert vara en jobbig affär för de som byggde Friends Arena och fick lägga ned väldigt stora pengar under den tiden, har Anders Sundström, Folksams förre koncernchef, sagt i en tidigare sagt i en intervju i Ekot.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.