Sex av tio tränar faktiskt regelbundet

Svenskarnas utgifter för motion och hälsa nu ligger runt 50 miljarder kronor per år och motionstrenden visar inga tecken på att vika utan fler vill mer.
Vi tränar som aldrig förr. Sex av tio svenskar rör sig någorlunda regelbundet. Foto: TT

 

Här kan du finns mer fakta runt vårt motionerande.

I spåren eller täten av allt motionerande finns alla gymkedjor och sporthandeln. 

Så mycket rör vi oss

Där älskar man att höra att:

  • Två av tio svenskar planerar att delta i ett motionslopp i år.  
  • Sex av tio tränar regelbundet i någon form.

Då gäller det att förbereda sig i dubbel mening – att vara rätt utrustad och äta åtminstone någorlunda vettigt.

63 procent av oss tränar regelbundet

Undersökningen om svenskarnas träning, hälsa och matvanor som är gjord av Demoskop och Livsmedelsföretagen visar att 63 procent av svenskarna motionerar regelbundet. Motionsfrekvensen skiljer sig inte nämnvärt mellan män och kvinnor och inte heller mellan inkomst och motion finns någon större koppling.

Under förra året deltog en av tio svenskar i ett motions/långlopp och ytterligare en av tio planerar att delta i ett lopp i år. Och det finns många att välja på. Förra årets anordnades över 600 motionslopp runt om i Sverige.

Svenskarna lägger också allt mer pengar på motion och hälsa. Livsmedelsföretagen beräknar i rapporten att vi lägger totalt runt 50 miljarder kronor per år, exklusive mat och dryck, för olika utgifter kopplat till motion och hälsa.

Vill äta hälsosamt

Då ingår också sportutrustning. Och bara anmälningsavgifterna till motionsloppen uppgår tillsammans till 250 miljoner kronor.

Våra matvanor styrs allt mer av hälsointresset. Hela 97 procent av livsmedelsproducenterna bedömer att efterfrågan på hälsosamma alternativ kommer att växa mycket eller något framöver. 

Bara värdet av försäljningen av frukt- och grönt uppgick till 45 miljarder förra året.

Sverigedemokraterna sämst

Undersökningen kunde också påvisa att bland de politiska partierna finns minst antal motionärer, supervalåret 2014,  bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Där är det enbart 45 procent som tränar regelbundet. 

Flest flitiga motionärer finns bland kristdemokrater och folkpartister, 82 respektive 77 procent. Alliansen har sammantaget fler flitiga motionärer bland sina väljare än den röd-gröna oppositionen. 

Rapporten är baserad på 1 011 intervjuer och skedde i januari. 

I EU är Sverige ledande. I undersökningen görs gällande att svenskarna tränar mest av alla. 75 procent ska vara aktiva någorlunda regelbundet och det ska jämföras med ett snitt bland övriga EU-länder om 48 procent. 

Läs hela rapporten här: Livsmedelsföretagen Tränings- och hälsorapport

Freja (inte verifierad)

tors, 2014-04-10 09:16

1. Men svensken vill inte motionera i en idrottsförening...

Väldigt intressant. Jag skulle gärna se att Dan Persson eller någon annan av IA:s krönikörer diskuterar hur det kommer sig att svenskarna vill motionera, men att man inte gör det i en idrottsförening. Vad kan idrottsföreningarna göra annorlunda etc etc? Där är den stora utmaningen som jag ser det!

Jonas (inte verifierad)

fre, 2014-04-11 10:56

2. Källkritik

"10% av alla svenskar har medverkat i ett motionslopp under året" och "2 av tio planerar det". Det skulle innebära att drygt 1 miljon medverkat i ett motionslopp och 2 miljoner planerar det... 2 miljoner?? Som mycket aktiv inom flera delar av idrotten så har jag mycket svårt att känna igen bilden. 2 av 10 i min omgångskrets har i alla fall inte medverkat eller kommer medverka i ett lopp. Däremot så ser jag att de som medverkat en gång oftast medverkar i flera lopp. De som gör, gör mer. De som inte gör, de gör fortfarande inte.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.