Sex av tio tränar faktiskt regelbundet

Svenskarnas utgifter för motion och hälsa nu ligger runt 50 miljarder kronor per år och motionstrenden visar inga tecken på att vika utan fler vill mer.
Vi tränar som aldrig förr. Sex av tio svenskar rör sig någorlunda regelbundet. Foto: TT

 

Här kan du finns mer fakta runt vårt motionerande.

I spåren eller täten av allt motionerande finns alla gymkedjor och sporthandeln. 

Så mycket rör vi oss

Där älskar man att höra att:

  • Två av tio svenskar planerar att delta i ett motionslopp i år.  
  • Sex av tio tränar regelbundet i någon form.

Då gäller det att förbereda sig i dubbel mening – att vara rätt utrustad och äta åtminstone någorlunda vettigt.

63 procent av oss tränar regelbundet

Undersökningen om svenskarnas träning, hälsa och matvanor som är gjord av Demoskop och Livsmedelsföretagen visar att 63 procent av svenskarna motionerar regelbundet. Motionsfrekvensen skiljer sig inte nämnvärt mellan män och kvinnor och inte heller mellan inkomst och motion finns någon större koppling.

Under förra året deltog en av tio svenskar i ett motions/långlopp och ytterligare en av tio planerar att delta i ett lopp i år. Och det finns många att välja på. Förra årets anordnades över 600 motionslopp runt om i Sverige.

Svenskarna lägger också allt mer pengar på motion och hälsa. Livsmedelsföretagen beräknar i rapporten att vi lägger totalt runt 50 miljarder kronor per år, exklusive mat och dryck, för olika utgifter kopplat till motion och hälsa.

Vill äta hälsosamt

Då ingår också sportutrustning. Och bara anmälningsavgifterna till motionsloppen uppgår tillsammans till 250 miljoner kronor.

Våra matvanor styrs allt mer av hälsointresset. Hela 97 procent av livsmedelsproducenterna bedömer att efterfrågan på hälsosamma alternativ kommer att växa mycket eller något framöver. 

Bara värdet av försäljningen av frukt- och grönt uppgick till 45 miljarder förra året.

Sverigedemokraterna sämst

Undersökningen kunde också påvisa att bland de politiska partierna finns minst antal motionärer, supervalåret 2014,  bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Där är det enbart 45 procent som tränar regelbundet. 

Flest flitiga motionärer finns bland kristdemokrater och folkpartister, 82 respektive 77 procent. Alliansen har sammantaget fler flitiga motionärer bland sina väljare än den röd-gröna oppositionen. 

Rapporten är baserad på 1 011 intervjuer och skedde i januari. 

I EU är Sverige ledande. I undersökningen görs gällande att svenskarna tränar mest av alla. 75 procent ska vara aktiva någorlunda regelbundet och det ska jämföras med ett snitt bland övriga EU-länder om 48 procent. 

Läs hela rapporten här: Livsmedelsföretagen Tränings- och hälsorapport

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Freja (inte verifierad)

tors, 2014-04-10 09:16

1. Men svensken vill inte motionera i en idrottsförening...

Väldigt intressant. Jag skulle gärna se att Dan Persson eller någon annan av IA:s krönikörer diskuterar hur det kommer sig att svenskarna vill motionera, men att man inte gör det i en idrottsförening. Vad kan idrottsföreningarna göra annorlunda etc etc? Där är den stora utmaningen som jag ser det!

Jonas (inte verifierad)

fre, 2014-04-11 10:56

2. Källkritik

"10% av alla svenskar har medverkat i ett motionslopp under året" och "2 av tio planerar det". Det skulle innebära att drygt 1 miljon medverkat i ett motionslopp och 2 miljoner planerar det... 2 miljoner?? Som mycket aktiv inom flera delar av idrotten så har jag mycket svårt att känna igen bilden. 2 av 10 i min omgångskrets har i alla fall inte medverkat eller kommer medverka i ett lopp. Däremot så ser jag att de som medverkat en gång oftast medverkar i flera lopp. De som gör, gör mer. De som inte gör, de gör fortfarande inte.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.