Rekordsiffrorna alla längtar efter

Årets vinst: 7,8 miljoner. Eget kapital: 36,7 miljoner. Omsättning: 123 miljoner. Reklamintäkter: 21 miljoner. Vilken klubb skulle inte vilja ha det på viset?
Klubbdirektören Pea Israelsson och ordförande Pär Nordlund styr Skellefteå hockey med stor framgång.

 

Det är hockeyns mästarklubb Skellefteå AIK som redovisar sin ekonomiska ställning. En imponerande rapport och västerbottningarna har allt rätt att vara stolta. 

Rekordsiffror

Den ekonomiska rapporten är en av de bästa en svensk hockeyklubb har redovisat. Ändå har Skellefteå investerat och byggt en egen träningshall för 40 miljoner kronor.

”Skellefteå AIK Hockey har under 2013/2014 fortsatt sin utveckling, både sportsligt och ekonomiskt.”, som klubben skriver på sin hemsida.  

De senaste säsongen har inneburit återkommande glädjerapporter.

2010/11, resultat: +5,7 milj kr. Eget kapital: 14,9 milj kr

2011/12:resultat: +9,2 milj kr. Eget kapital: 23,5 milj kr

2012/13: resultat: +8,9 milj kr. Eget kapital: 30,3 milj kr

2013/14: resultat: + 7,8 milj kr. Eget kapital: 36,7 milj kr

Biljettintäkter om 35 miljoner

Skellefteå AIK vann SHL, SM-slutspelet - och penningmatchen. 7,8 miljoner i vinst ska också ses mot bakgrunden att flera andra lag i SHL går med förlust. 

Skellefteå kan visa biljettintäkter på 35 miljoner efter ett publiksnittet om 5 225, en beläggning på 87 procent. Men man ger sig inte, målet är satt till fullsatt till 2016.

Klubben har upplevt en framgångsvåg med en stadig utveckling och allt bättre placeringar sedan klubben återkom i högsta serien 2006. Kulmen är de två senaste årens SM-guld.

Från hot till succé

- Det andra SM-guldet i rad är ett kvitto på hur hårt vi jobbar i föreningen, men utan hjälpen av alla ideella krafter, skulle vi aldrig stå här idag som en ledande klubb i svensk ishockey, säger klubbdirektören Pea Israelsson.

Årsberättelsen anger målet med all tydlighet:

"Vi ska tävla om SM-guldet varje säsong i en fullsatt arena, där minst fem av tio spelare kommer från den egna verksamheten."

Allt blir så imponerande med tanke på hur klubbens  existens hotades i slutet på 90-talet. Förvandlingen är exceptionellt, från 6 miljoner i skulder till dagens plussiffror om 36,7 miljoner i plus. 

Nästan 26 miljoner kronor i överskott har kunnat redovisas de tre senaste säsongerna.

Tappat rekordmånga

Nu undersöker klubben tillsammans med kommunen möjligheterna att bygga ut arenan. Det behövs fler sittplatser och restaurangen måste bli större. 

- Restaurangen och konferenslokalerna hjälper till att sälja biljetter. Framförallt på vardagarna då det säljs färre biljetter jämfört med helgerna, säger Pea Israelsson 

Samtidigt är det frågan om något elitlag någonsin har tappat så många stjärnlirare på en och samma gång. 

Jimmie Ericsson, Bud Holloway, Joakim Lindström, Jonas Frögren, Melker Karlsson, Petter Emanuelsson, Johan Alm och Pierre-Édouard Bellemare har sagt tack och adjö och nu är Oscar Möller aktuell för Ak Bars Kazan.

Många befarar att det är slut på rekordården.

Jonas E (inte verifierad)

mån, 2014-06-30 19:22

1. Hm

Läs årsredovisningen på deras hemsida. Eftersom SAIK och Växjö har 12-15 milj i lägre hyres/lokalkostnader för sin arena jämfört med de flesta av de övriga klubbarna så framstår ju resultatet som rätt uselt. Skulle alltså ha blivit ca -5 MSEK på sista raden för SAIK relativt FBK, BIF, LHC, HV m fl. Man kan däremot säga att personerna på bilden har varit väldigt duktiga på att göra SAIK extremt populärt i sin stad, så populärt att kommunen gått in med stora pengar och därtill hyreslättnader. I Gävle var man lika duktiga men där vek kommunen ned sig och drog tillbaka avtalet. Till sist: OM SAIK hade haft samma, sämre, villkor som de andra hade de heller inte haft ett så framgångsrikt lag de senaste åren. Hade Karlstad haft samma förutsättningar så hade Chris Lee, Alexander Salas och fler spelare spelat kvar och då hade de tävlat på samma villkor.

Uppdrag granskning (inte verifierad)

tis, 2014-07-01 09:55

2. så sant...

Kan bara understryka vad föregående talare nämnt. OM SAIK och Växjö skulle betala samma likvärdig arenahyra som övriga klubbar vore resultatet inte lika bra... Leksands IF fick oerhört med skit för att vara kommunsubventionerat, men den insatsen är ingenting i jämförelse med de hyressubventioner som exempelvis SAIK och Växjö har. Det var en rejäl storm i ett vattenglas vad gällde LIF. LIF driftar arenan helt på egen hand till en kostnad av ca 20 milj./år, kommunen betalar sedan en hyra på 2,5 milj./år för loge och allmänhetens åkning och för att subventionera istider för övriga föreningar. Småpengar i sammanhanget, dessutom är det avtalet inte indexreglerat utan ligger oförändrat över åren. När det stormade som värst skulle kommunen gå in med en förhöjd hyra under tiden klubben låg i allsvenskan på ytterligare 1 milj./år, ett stöd som aldrig kom att utbetalas då laget gick upp i högsta serien och därmed frös det inne. Världen är bra orättvis i sin bedömning många gånger, och LIF har fått oförtjänt mycket skit, medans klubbar som exempelvis Växjö och SAIK flyger under radarn i en slags gråzon. Men granskar man avtalen så är det ett avsevärt mycket större kommunalt stöd till dessa klubbar än jämförelsevis LIF. Kan bara gratulera SAIK till deras vinster och önska dem fortsatt goda relationer med kommunen! Det ni gör är nog värt långt mycket mer än så...

Jesper (inte verifierad)

tis, 2014-07-01 11:00

3. ^Okunskap^

Skellefteå Kraft är vinstdrivande och Skellefteå är Sveriges rikaste kommun; de är nettobetalare i kostnadsutjämningssystemet och betalar således högre avgift till systemet än övriga länskommuner får i bidrag. Med andra ord går det inte att som med Leksand klaga på att de fifflar och "tar våra skattepengar". Faktum är att Skellefteå Kraft även sponsrar Modo, Frölunda samt är elleverantör till Globen och Hovet. Till skillnad från i Leksand vägrade dessutom Skellefteå kommun borga för ett lån 1997 när klubben höll på att gå i konkurs; istället var det massvis med olika företagare i stan som gick ihop och räddade klubben. Ska jag fortsätta peka ut skillnaderna? Skellefteå är en liten men klassisk ishockeystad och kanske 95% av alla artiklar i riksmedia rörande Skellefteå handlar om Skellefteå AIK. Är det verkligen så konstigt att kommunen stöttar deras största ansikte utåt?

Andreas (inte verifierad)

lör, 2014-07-05 10:25

4. Tar våra skattepengar

Det spelar väl ingen roll i sammanhanget om kommunen går bra eller dåligt. Existerar bara korruption i kommuner som går dåligt tex. Tar man inte ut marknadsmässig hyra så stödjer man´en enskild verksamhet. Jag har aldrig förstått varför både höger och vänsterkrafter kan ösa in eller subventionera vissa idrottsföreningar men inte andra. Vänster borde väl se till att alla föreningar får efter behov och inte ge mer till dem som redan är störst och bäst. Höger borde väl låta marknadskrafterna få avgöra om en förening är lönsam eller ej. Eller varför skulle de satsa på bidragspolitik i just dessa fallen?

Va? (inte verifierad)

mån, 2014-07-07 13:29

5. Läs på nu.

Men man TAR ju en marknadsmässig hyra. Har ni varit i Skellefteå Kraft Arena? Vet ni om att det finns en löparbana och klättervägg direkt utanför en av långsidorna? Skellefteå AIK delar Skellefteå Kraft Arena med SK Lejon, Curlingklubben, Konståkning, Friidrott etc. Dessutom hyr man ut arenan till en massa olika evenemang. Skellefteå AIK:s A-lag hyr knappt 17 procent av tiderna i A-hallen. Man måste ju ta för givet att ni antingen är totalt okunniga eller helt enkelt är avundsjuka på att Skellefteå (till skillnad från era kommuner) har pengar och är villiga att satsa på ishockey.

skattebetalare (inte verifierad)

tis, 2015-03-10 11:02

6. självbedrägeri

Förstår inte hur en del tänker, Skelleftekraft är 100% kommunalägt och arenan är inte AIK:s utan är också den komunalägd. Jag som kommunalinnevånare betalar skatt som går till kommunen, då tycker jag det borde vara på sin plats att SAIK redovisar hur mycket i kommunala pengar som de sponsras med. Tycker det borde ligga i allas intressen då det i kommunen pratas om att vi måste spara på än det ena än det andra, så fram med alla fakta och alla summor. Sen så har Boliden sagt upp sitt elavtal med SkellefteKraft och skrivit avtal med Vattenfall istället. Så var ska den kostnaden tas ifrån eftersom Skelleftekraft har skrivit ett femårigt kontrakt på 25 miljoner med SAIK, ska den kostnaden läggas på privata elkunder för att täcka upp den kostnaden eller kommer elbolaget ta från det egna kapitalet.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.