21 miljoner saknas i AIK

Ena dagen blir han anställd som AIK-hockeys nye VD. Dagen därpå tvingas han lämna in en ansökan om rekonstruktion.
AIK är näst sist och prognosen är inte särskilt optimistisk. Det blir inte bättre av att hockeyverksamheten saknar 21 miljoner kronor. Foto: Majsa Suslin, TT

 

Peter Wilcke fick ingen önskestart på nya jobbet.

Han fick signera kommunikén ”AIK Ishockey AB ansöker om rekonstruktion” i den ansökan som lämnades till Solna Tingsrätt och där klubben uppger att skulderna är uppe i nästan 21 miljoner kronor.

Oundvikligt!

- Vi har kommit till ett läge där det här är oundvikligt, säger VD:n Peter Wilcke till klubbens hemsida där det framhålls att AIK:s ungdomsverksamhet inte drabbas av en rekonstruktion.

- Vi har kommit till ett läge där det här är oundvikligt. Det blir ett naturligt tillfälle att börja om på nytt. Vi har goda förhoppningar att det, trots den tunga period vi nu går in i, kan vara början på något bra, säger Peter Wilcke.

Vad annat ska han säga…

Återkommande kriser

AIK Hockey har de senaste åren inte haft annat än ekonomiska problem. Nu kom man till vägs ände och något radikalt måste ske. Förhoppningen är att sanera finanserna och hitta en väg till en ljusare framtid – med en ungdoms- och juniorverksamheten som inte omfattas av en omstart.

Det är bara ett år sedan som dåvarande vd:n Thomas Johansson personligen gick in med 10 miljoner kronor som ett lån för att rädda klubban undan konkurs.

En viss arbetsro infann sig, men inte längre än ett drygt halvår. Det visade sig att en maktkamp pågick bakom kulisserna, Johansson blev sparkad. 

Många akutlarm

Mario Ashman styrelseordförande i AIK Ishockey AB agerade tillsammans med fotbollens John Segui som gjorde ett tillfälligt inhopp.

Ashman befarade en konkurs, men AIK räddades av ett lån från Den Svarta Massan. Åter uppstod ett tillfälligt lugn, men egentligen är det bara på ytan, för frågan är vad som nu sker. 

I bakgrunden undrar också många vad det blev av den s k Törnqvist-gruppen. Uppgifter gjorde gällande att miljardären Torbjörn Törnqvist var villig att gå in i AIK som  finansiär. Nyheten kom - och försvann.

Skördar offer

Det har blivit lite väl många akutlarm i hockey-Sverige och nu agerar ishockeyförbundet tillsammans med Hockeyallsvenskan för att skapa ett bättre kontrollsystem. En fråga är hur stort eget kapital som krävs för att klubbarna ska få elitlicens.  

Kapprustningen i Hockeyallsvenskan har kostat och skördat offer:

  • Almtuna har fått klartecken från Uppsala tingsrätt om en fortsatt rekonstruktion.  Klubben går igenom ett stålbad men har fått  in pengar via utförsäljning av spelare och insamlingar bland fansen.
  • Oskarshamn saknar en ekonomi i balans. Ett första önskemål är att kommunen köper mediakuben i Arena Oskarshamn för 2 miljoner kr, dessutom att kommunen sänker hyran från 900 000 kronor och dessutom vill klubben ha tillgång till namnrättigheterna till hallen.  Nu ska politikerna ta ställning.
  • Timrå hittade en utväg ur totalt mörker i absolut sista stund. Kommunen, sponsorer och banken kom till undsättning, liksom Henrik Zetterberg, och nu ska klubben också hitta en köpare av sin hall.

Mats-Ola Hjelm (inte verifierad)

sön, 2015-02-22 09:12

1. Elitlicens

Jag anser att elitlag som behöver söka om rekonstruktion automatiskt ska förlora sin plats i seriesystemet och flyttas ner minst två serier. Det kan inte vara vettigt att vi skattebetalare ska betala löner till elitspelare med anledning av att föreningsledare, ofta företagsledare, inte kan hantera en förenings ekonomi utan hoppas på inkomster när de lägger föreningsbudgeten. Det är inte seriös verksamhet.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.