21 miljoner saknas i AIK
Peter Wilcke fick ingen önskestart på nya jobbet.
Han fick signera kommunikén ”AIK Ishockey AB ansöker om rekonstruktion” i den ansökan som lämnades till Solna Tingsrätt och där klubben uppger att skulderna är uppe i nästan 21 miljoner kronor.
Oundvikligt!
- Vi har kommit till ett läge där det här är oundvikligt, säger VD:n Peter Wilcke till klubbens hemsida där det framhålls att AIK:s ungdomsverksamhet inte drabbas av en rekonstruktion.
- Vi har kommit till ett läge där det här är oundvikligt. Det blir ett naturligt tillfälle att börja om på nytt. Vi har goda förhoppningar att det, trots den tunga period vi nu går in i, kan vara början på något bra, säger Peter Wilcke.
Vad annat ska han säga…
Återkommande kriser
AIK Hockey har de senaste åren inte haft annat än ekonomiska problem. Nu kom man till vägs ände och något radikalt måste ske. Förhoppningen är att sanera finanserna och hitta en väg till en ljusare framtid – med en ungdoms- och juniorverksamheten som inte omfattas av en omstart.
Det är bara ett år sedan som dåvarande vd:n Thomas Johansson personligen gick in med 10 miljoner kronor som ett lån för att rädda klubban undan konkurs.
En viss arbetsro infann sig, men inte längre än ett drygt halvår. Det visade sig att en maktkamp pågick bakom kulisserna, Johansson blev sparkad.
Många akutlarm
Mario Ashman styrelseordförande i AIK Ishockey AB agerade tillsammans med fotbollens John Segui som gjorde ett tillfälligt inhopp.
Ashman befarade en konkurs, men AIK räddades av ett lån från Den Svarta Massan. Åter uppstod ett tillfälligt lugn, men egentligen är det bara på ytan, för frågan är vad som nu sker.
I bakgrunden undrar också många vad det blev av den s k Törnqvist-gruppen. Uppgifter gjorde gällande att miljardären Torbjörn Törnqvist var villig att gå in i AIK som finansiär. Nyheten kom - och försvann.
Skördar offer
Det har blivit lite väl många akutlarm i hockey-Sverige och nu agerar ishockeyförbundet tillsammans med Hockeyallsvenskan för att skapa ett bättre kontrollsystem. En fråga är hur stort eget kapital som krävs för att klubbarna ska få elitlicens.
Kapprustningen i Hockeyallsvenskan har kostat och skördat offer:
- Almtuna har fått klartecken från Uppsala tingsrätt om en fortsatt rekonstruktion. Klubben går igenom ett stålbad men har fått in pengar via utförsäljning av spelare och insamlingar bland fansen.
- Oskarshamn saknar en ekonomi i balans. Ett första önskemål är att kommunen köper mediakuben i Arena Oskarshamn för 2 miljoner kr, dessutom att kommunen sänker hyran från 900 000 kronor och dessutom vill klubben ha tillgång till namnrättigheterna till hallen. Nu ska politikerna ta ställning.
- Timrå hittade en utväg ur totalt mörker i absolut sista stund. Kommunen, sponsorer och banken kom till undsättning, liksom Henrik Zetterberg, och nu ska klubben också hitta en köpare av sin hall.
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.
Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.
Mats-Ola Hjelm (inte verifierad)
sön, 2015-02-22 10:12
1. Elitlicens
Jag anser att elitlag som behöver söka om rekonstruktion automatiskt ska förlora sin plats i seriesystemet och flyttas ner minst två serier. Det kan inte vara vettigt att vi skattebetalare ska betala löner till elitspelare med anledning av att föreningsledare, ofta företagsledare, inte kan hantera en förenings ekonomi utan hoppas på inkomster när de lägger föreningsbudgeten. Det är inte seriös verksamhet.