21 miljoner saknas i AIK

Ena dagen blir han anställd som AIK-hockeys nye VD. Dagen därpå tvingas han lämna in en ansökan om rekonstruktion.
AIK är näst sist och prognosen är inte särskilt optimistisk. Det blir inte bättre av att hockeyverksamheten saknar 21 miljoner kronor. Foto: Majsa Suslin, TT

 

Peter Wilcke fick ingen önskestart på nya jobbet.

Han fick signera kommunikén ”AIK Ishockey AB ansöker om rekonstruktion” i den ansökan som lämnades till Solna Tingsrätt och där klubben uppger att skulderna är uppe i nästan 21 miljoner kronor.

Oundvikligt!

- Vi har kommit till ett läge där det här är oundvikligt, säger VD:n Peter Wilcke till klubbens hemsida där det framhålls att AIK:s ungdomsverksamhet inte drabbas av en rekonstruktion.

- Vi har kommit till ett läge där det här är oundvikligt. Det blir ett naturligt tillfälle att börja om på nytt. Vi har goda förhoppningar att det, trots den tunga period vi nu går in i, kan vara början på något bra, säger Peter Wilcke.

Vad annat ska han säga…

Återkommande kriser

AIK Hockey har de senaste åren inte haft annat än ekonomiska problem. Nu kom man till vägs ände och något radikalt måste ske. Förhoppningen är att sanera finanserna och hitta en väg till en ljusare framtid – med en ungdoms- och juniorverksamheten som inte omfattas av en omstart.

Det är bara ett år sedan som dåvarande vd:n Thomas Johansson personligen gick in med 10 miljoner kronor som ett lån för att rädda klubban undan konkurs.

En viss arbetsro infann sig, men inte längre än ett drygt halvår. Det visade sig att en maktkamp pågick bakom kulisserna, Johansson blev sparkad. 

Många akutlarm

Mario Ashman styrelseordförande i AIK Ishockey AB agerade tillsammans med fotbollens John Segui som gjorde ett tillfälligt inhopp.

Ashman befarade en konkurs, men AIK räddades av ett lån från Den Svarta Massan. Åter uppstod ett tillfälligt lugn, men egentligen är det bara på ytan, för frågan är vad som nu sker. 

I bakgrunden undrar också många vad det blev av den s k Törnqvist-gruppen. Uppgifter gjorde gällande att miljardären Torbjörn Törnqvist var villig att gå in i AIK som  finansiär. Nyheten kom - och försvann.

Skördar offer

Det har blivit lite väl många akutlarm i hockey-Sverige och nu agerar ishockeyförbundet tillsammans med Hockeyallsvenskan för att skapa ett bättre kontrollsystem. En fråga är hur stort eget kapital som krävs för att klubbarna ska få elitlicens.  

Kapprustningen i Hockeyallsvenskan har kostat och skördat offer:

  • Almtuna har fått klartecken från Uppsala tingsrätt om en fortsatt rekonstruktion.  Klubben går igenom ett stålbad men har fått  in pengar via utförsäljning av spelare och insamlingar bland fansen.
  • Oskarshamn saknar en ekonomi i balans. Ett första önskemål är att kommunen köper mediakuben i Arena Oskarshamn för 2 miljoner kr, dessutom att kommunen sänker hyran från 900 000 kronor och dessutom vill klubben ha tillgång till namnrättigheterna till hallen.  Nu ska politikerna ta ställning.
  • Timrå hittade en utväg ur totalt mörker i absolut sista stund. Kommunen, sponsorer och banken kom till undsättning, liksom Henrik Zetterberg, och nu ska klubben också hitta en köpare av sin hall.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Mats-Ola Hjelm (inte verifierad)

sön, 2015-02-22 10:12

1. Elitlicens

Jag anser att elitlag som behöver söka om rekonstruktion automatiskt ska förlora sin plats i seriesystemet och flyttas ner minst två serier. Det kan inte vara vettigt att vi skattebetalare ska betala löner till elitspelare med anledning av att föreningsledare, ofta företagsledare, inte kan hantera en förenings ekonomi utan hoppas på inkomster när de lägger föreningsbudgeten. Det är inte seriös verksamhet.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.