Vad gör oligarken med miljonerna?
Ett storlag som Zorkij från Krasnogorsk (utanför Moskva) har dragit sig ur högsta serien, Superligan. Lag som Dynamo Kazan och Rodina från Kirov har backat ur den ryska cupen som startade i början av oktober
Problemet? Pengar. Allt ljus är numera på ishockeyligan KHL
Idrottens Affärer har tagit del av en artikel från den ryska hemsidan ”Life.ru”. Artikeln är skriven av Dmitry Kuznetsov. IA har bearbetat artikeln och även intervjuat Svenska Bandyförbundets ”utrikesminister” Lasse Wennerholm.
Misstankar mot oligark
Boven i hela dramat är enligt omgivningen Boris Skrynnik, en 68-årig oligark som varit ordförande i det Internationella Bandyförbundet sedan 2005 och dessutom ordförande i det ryska förbundet sedan 2008. Skrynnik omvaldes 2014l på fyra nya år som president i det internationella förbundet.
Den gamla storstjärnan Sergej Lomanov säger att situationen är katastrofal. Han skräder inte orden när det gäller Skrynnik:
- Han har hela bandyn, och rättsväsendet, i sina händer. Han bestämmer och styr alla avgifter som betalas av klubbarna till förbundet. Ingen vet var pengarna går. Det verkar som om Förbundet är hans personliga business.
- För åtta år sen hade vi nästan 70 professionella klubbar, nu finns det bara 35. Bandyn bokstavligen kollapsade, säger Lomanov.
Ideliga domarskandaler
Ett annat problem är domarskandalerna som exploderar varje månad. Köpta domare är vardagsmat. Enligt en sann historia, berättad av en svensk spelare, så sa presidenten inför en final i den ryska cupen:
”Ni får dela på x antal rubel (i svensk valuta en miljon kronor) om ni vinner”.
Presidenten lade efter segern upp pengarna på bordet. Någon sa:
”Det är ju bara 800 000 kronor”.
Presidenten:
”Domarna ska ha betalt också…”
Drömlöner - förr
Sponsorpengarna från företag, guvernörer och oligarker försvinner. Enligt Wikipedia kunde de bästa spelarna tidigare tjäna motsvarande 4 miljoner kronor per säsong. Många svenska spelare försvann till Ryssland för några år sen och kunde tjäna 1 miljon kronor netto på en säsong.
Nu har trenden kanske vänt. Ryska stjärnor som Sergej Lomanov jr spelar i vinter i Vänersborg.
I dag finns bara två svenska spelare i Superligan: Erik Säfström, för andra året, och Kristoffer Fagerström, som lämnade Vänersborg inför den här säsongen, i SKA Neftjanik, Chabarovsk, i Fjärran östern. En av få klubbar som har inomhushall. Neftjanik lyckades bäst av de ryska kubbarna i helgens World Cup men föll i semifinalen mot Villa, 3-6.
Första svensk i den ryska ligan var Hans Elis Johansson, 1997-98, i Jenisej. Från 2003 och framåt var det nästan strömhopp av svenska stjärnor till öst: Daniel Mossberg, Göran Rosendahl, David Karlsson, Niklas Spångberg, Stefan Erixon, Jonas Holgersson, Patrik Nilsson, Andreas Bergwall, Magnus Muhrén, Olov Englund… Listan kan göras längre.
Christoffer Edlund, skyttekungen, återvände till Sandviken förra säsongen efter bara en säsong i Jenisej trots att han erbjöds en monsterlön för att stanna.
100 miljoner försvann
I halvmiljonstaden Kirov är klubben Rodina på fallrepet. Bara lån kan rädda klubben från att spela i Superligan den här säsongen.
Vart tar pengarna vägen?
En elitspelare i en elitklubb säger:
- Det är ingen hemlighet att företaget Surgutneftegas sponsrat det ryska förbundet med 100 miljoner rubel , 14 miljoner kronor (kursen är cirka 7 rubel för en krona), men var pengarna går till verkar ingen ha en aning om.
Det viskas i korridorerna om att Skrynnik - som var på plats i Sandviken - besökt ryska storklubbar som är på fallrepet/gett upp och bett dem försöka fortsätta. Pengar finns säkert med i bilden.
I helgen avgjordes World Cup i bandy i Sandviken. Sedan 2010 har ryska lag vunnit undantaget 2014 då Västerås vann. I år var det en helsvensk final, Villa-Västerås, 1-4.
Sverige behöver Ryssland...
Av det forna storlaget Dynamo Moskva, som deltog i cupen, återstår bara spillror. Laget ställde upp med enbart juniorer och U 21-spelare. Dynamo förlorade alla matcher.
Artikeln från ”Life.ru” var en stor snackis under World Cup i Sandviken. Lasse Wennerholm, som deltog i de internationella mötena i Sandviken, säger:
- Det vore olyckligt om rysk bandy tappar farten. Sverige behöver ett starkt Ryssland för att skapa intresse för VM (som spelas i Sverige nästa år, Ryssland är regerande mästare).
- Om den ryska klubbandyn tappar i styrka är det inte omöjligt att vi får se flera ryssar i svenska klubbar.
VM startade 1957. Sovjet vann elva raka guld innan Sverige bröt sviten 1981 i Chabarovsk. Sovjet/Ryssland har 14 guld, Sverige elva.
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.