Här är Djurgården allra bäst
Djurgården vinner inte allsvenskan, men tar hem ett pris som innehåller nog så mycket ära och heder.
Revisions- och rådgivningsföretaget EY har synat de allsvenska klubbarnas ekonomi för att hitta samband mellan framgångar på planen och ekonomiska förutsättningar – här var Djurgården mest framträdande av alla föreningar.
– Såväl sportsligt som ekonomiskt har vi haft en väldigt god utveckling de senaste åren. Ett antal fantastiska spelartransfers samtidigt som vi haft kontroll på driften och presterat sportsligt och kvalificerat oss för europaspel 2018 gör att vi står väl rustade för framtiden, en framtid som ser väldigt ljus ut, säger Bosse Andersson, sportchef Djurgården Fotboll.
Lyckad scouting
Klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet för 2016 har analyserats. Bäst resultat har Djurgården Fotboll och tilldelas EY:s utmärkelse Sports Business Stora Pris 2017 efter granskningen av klubbarnas resultat, egna kapital och soliditet för 2016.
Juryns motivering till Sports Business Services Stora Pris 2017 lyder:
– Djurgårdens IF har lyckats nå såväl sportsliga som ekonomiska framgångar. En enastående skicklighet när det gäller att scouta fram guldkorn och sätta ihop en spelartrupp kombinerat med förmågan att ”hålla i slantarna” har varit ett vinnande koncept. Djurgårdens IF är helt enkelt laget som är bra både på kontoret och fotbollsplanen, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY samt medförfattare till rapporten.
– Det är oerhört roligt att vårt långsiktiga och målmedvetna arbete har utvärderats och bedömts av experter. Detta visar att verksamheten vi bedriver är på rätt väg både sportsligt och ekonomiskt och det motiverar oss att arbeta ännu hårdare både på och vid sidan av planen säger Henrik Berggren, vd Djurgården Fotboll.
Vikten av bra administration
– Vår förhoppning är att rapporten eller det arbete vi utför ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt − både på kort och lång sikt. Vi tycker det är minst lika viktigt att ha ett bra sportkontor med sund och hållbar ekonomi, som prestationer på fotbollsplanen, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY samt medförfattare till rapporten.
14 av 16 visar bra siffror
I analysen konstateras att allsvenskan mår ganska bra ekonomiskt
Under 2016 gör hela Allsvenskan ett positivt resultat om 110 miljoner kronor sett till total omsättning. På klubbnivå gör 14 av 16 klubbar ett positivt resultat. Det bästa resultatet har Djurgårdens IF med drygt 36 miljoner kronor. Två klubbar går med underskott, BK Häcken med drygt 7 miljoner kronor och Helsingborgs IF med drygt 3 miljoner kronor.
Resultatet har minskat med 150 miljoner kronor jämfört med 2015. Då gick fem klubbar med förlust. Bäst under 2015 gick Malmö FF som hade ett resultat på 232 miljoner kronor i och med sin kvali cering till Champions League.
Allsvenskans totala nettoomsättning under 2016 uppgår till 1 541 miljoner kronor. Snittet per klubb ligger på 96 miljoner kronor. Den totala nettoomsättningen har minskat med 7 procent jämfört med 2015. Minskningen förklaras främst av Malmö FF:s extraordinära år 2015, då klubben ensam stod för 30 procent av Allsvenskans totala nettoomsättning. Om vi jämför 2016 med 2013 har nettoomsättningen ökat med 447 miljoner kronor, en ökning motsvarande 41 procent.
Andelen intäkter från tv-rättigheter har ökat till 11 procent under 2016 och andelen förväntas öka ännu mer framöver till följd av ett nytecknat tv-avtal. Ytterligare kategorier inom nettoomsättningen är publikintäkter som står för 22 procent samt reklam och sponsring som står för 27 procent av den totala nettoomsättningen.
En annan väsentlig intäktspost är spelarförsäljningar som under 2016 uppgick till 247 miljoner kronor. Vår rapport visar att klubbarna generellt sett är beroende av intäkter från spelarförsäljningar. För en långsiktigt hållbar ekonomi bör dock de totala intäkterna, exklusive spelarförsäljningar, täcka samtliga kostnader. Vi menar därför att klubbarna inte borde budgetera för intäkter i form av spelarförsäljningar, utan i stället se dem som en bonus utöver den ordinarie verksamheten.
Varje år får klubbarna i Allsvenskan en ersättning från Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) som avser prispengar och intäkter från tv-rättigheter. Denna ersättning fördelas enligt en särskild fördelningsnyckel utifrån tabellplaceringen i Allsvenskan. Som tabelletta 2016 fick Malmö FF en ersättning om 17,0 miljoner kronor, medan Falkenbergs FF som kom sist fick 9,7 miljoner kronor.
Vad gäller klubbarnas kostnader under 2016 kan vi se ett avvikande mönster jämfört med omsättningen. Kostnaderna har ökat med 5 procent jämfört med 2015. Drygt hälften av Allsvenskans kostnader – 52 procent – är personalkostnader, vilket innebär att det är klubbarnas överlägset största kostnadspost.
Sammanfattningsvis mår Allsvenskan bra totalt sett. Det totala egna kapitalet för 2016 uppgår till 827 miljoner kronor och soliditeten ligger på 35 procent. En generell rekommendation till företag inom näringslivet brukar vara att ha en soliditet runt 30 procent.
Här hittar du hela rapporten Hur mår svensk elitfotboll? (pdf)
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar