Få förbund redovisar arvoden

En granskning av öppenheten inom svensk idrott visar brister, rapporterar Centrum för idrottsforskning (CIF). Få förbund lever upp till idrottsrörelsens egen etiska kod. Två tredjedelar saknar öppen redovisning av  exempelvis arvode till styrelseledamöter.

Det är en form av hemlighetsmakeri som är djupt rotad bland klubbar och förbund. Som en tradition i styrelser och bland nya ledare, de ärver beteendet och gamla former och består, Man håller fast vid tidigare former och rutiner i hög grad. 

Det är en viss form av hemlighetsmakeri, om än inte medvetet. Men det finns faktiskt en särskild kod som Riksidrottsstyrelsen inrättade 2021 i syfte att uppnådemokratisk styrning av idrottsförbund och föreningar.

– Det pågår ett viktigt arbete inom idrottsrörelsen för ökad transparens. Det främjar demokratiska beslutsprocesser och stärker trovärdigheten, säger Lina Wahlgren, utredare på Centrum för idrottsforskning.

Idrotten kan bli mer trovärdig

Lina Wahlgren betonar

- Studienvisar att vissa förbund har kommit längre än andra,

Redan 2020 fick Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att analysera hur idrottsrörelsen kan arbeta för att förbättra sin styrning, öppenhet och ett demokratiskt beteende. Resultatet finns att läsa i rapporten Idrottens riskzoner – om vägar till trygg och trovärdig idrott.

Den nya studien” Hur öppen är idrottsrörelsen?” är en uppföljning. I rapporten har Centrum för idrottsforskning granskat den information som finns att hämta på idrottsförbundens webbplatser.

År 2021 beslutade Riksidrottsstyrelsen att införa en etisk kod för demokratisk styrning av idrottsförbund och föreningar. En viktig aspekt var transparens och öppenhet.

Enligt koden ska vem som helst kunna hämta information om Riksidrottsförbundets, specialidrottsförbundens och distriktsförbundens (RF-SISU distrikt) verksamhet på deras respektive webbplatser. Det handlar om totalt elva områden, till exempel årsredovisning, årsmötesprotokoll och ersättningar till styrelseledamöter.

grannskning välbehövlig

Centrum för idrottsforskning har nu granskat i vilken utsträckning som specialidrotts- och distriktsförbund levt upp till dessa krav. Undersökningen gjordes under våren 2023.

Granskningen visar att endast 4 av 90 undersökta förbund (71 specialidrottsförbund och 19 distrikt) redovisar information inom samtliga elva områden. Ytterligare 20 förbund når tio områden.

Uppgifter om ersättning till styrelseledamöter saknas i stor utsträckning: 15 av 19 distrikt och 45 av 71 specialidrottsförbund redovisar inte detta.

– Detta trots att vi varit tillåtande i vår granskning av ersättning. Vi har även godkänt de fall där styrelsens arvoden endast finns angivna som en totalsumma, säger Lina Wahlgren.

Inte heller Riksidrottsförbundet redovisar ersättning eller lön till generalsekreterare och styrelseledamöter. Däremot redovisas en totalsumma för dessa utgifter i årsredovisningen.

– Många förbund redovisar uppgifter som är grundläggande och statiska, såsom stadgar och information om styrelsers sammansättning. 

– Arvoden framstår däremot som ett känsligt område.

Skillnaden i transparens är stor. Enligt Lina Wahlgren hade man kunnat anta att stora förbund skulle vara mer transparanta än små, i kraft av mer ekonomiska muskler och fler anställda som kan arbeta med att redovisa information.

– Men det stämmer inte riktigt. Många förbund med låg ekonomisk omsättning uppnår hög transparens. Samtidigt finns det förbund med hög omsättning, men med lägre måluppfyllelse. Varför det ser ut så här behöver undersökas i fortsatta studier, säger hon.

Att arbeta aktivt för att stärka den demokratiska styrningen och öka insynen i förbundens verksamhet är viktigt för att förebygga risken för oegentligheter såsom maktmissbruk och korruption.

Good governance är det begrepp som används för att beskriva ett sådant arbete. Engagemanget var länge måttligt inom den svenska idrottsrörelsen, konstaterar Lina Wahlgren.

Etisk kod viktig

– En vanlig åsikt var att problemen låg hos internationella idrottsförbund och elitklubbar. Diskussionen i Sverige handlade snarare om hur vi med vår starka folkrörelsetradition kunde inspirera och stötta den internationella idrotten.

På senare år har dock idrottsrörelsens ambitioner att stärka den egna demokratiska styrningen ökat. Den etiska koden var ett viktigt steg i den riktningen, anser Lina Wahlgren.

– Samtidigt finns det en risk att organisationer först inleder ett arbete för goda styrningsformer, och att engagemanget därefter minskar. Ett första steg kan aldrig vara nog. Arbetet för goda styrningsformer måste alltid pågå, säger hon.

Fakta idrottsrörelsens etiska kod

Riksidrottsstyrelsen inrättade en särskild kod för demokratisk styrning av idrottsförbund och föreningar 2021. Den etiska koden var aktuell till och med våren 2023. Efter kritik på Riksidrottsmötet beslutades att koden ska ses över och att ett nytt förslag ska föreläggas Riksidrottsmötet 2025.

Reglementets punkter

Den ursprungliga koden innebar bland annat att information om följande områden skulle finnas tillgängliga på förbundens webbplatser:

  • styrelseledamöter samt eventuell ersättning för uppdraget
  • verksamhetschef/generalsekreterare
  • årsredovisning alternativt årsbokslut
  • uppgifter om revisor samt revisionsrapport
  • organisationsskiss
  • stadgar
  • årsmötesprotokoll
  • verksamhetsberättelse
  • verksamhetsinriktning

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.