Räcker de kommersiella krafterna här?

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Miljonerna flödar in i idrott - från alla möjliga håll. Och Sverige är inget undantag

 

Pengars betydelse för idrott och idrottens utveckling blir allt viktigare. Sverige är ett litet land men ändå med god förmåga att med små medel nå ganska goda idrottsframgångar, men klarar vi av att behålla internationell konkurrenskraft framöver eller kommer svagare ekonomi inom idrotten även erodera vår konkurrenskraft. 

Konsekvens av investeringar

Varför ökar intresset att investera i idrott? Vilket värde har idrott? Hur påverkar ekonomiska intressen och drivkrafter svensk idrott?
Intresset att investera i idrott har ökat under senare år. Detta har medfört att stora pengar kommer in i idrottens ekonomi från såväl private equity bolag som internationella fonder. De nya pengarna medför att nya ägare och intressenter också har andra intressen som inte alltid överensstämmer med de normer och värdegrunder vi har i dag.
Det märks i de konflikter som uppstår inom fotbollsklubbar som exempelvis Milan och i golfens LIV tour. 
Pengar påverkar idrotten och ger resultat, såväl ekonomiskt som idrottsligt. De sex ledande fotbollsklubbarna i England har både en bättre ekonomi och soliditet än vaD de övriga lagen I Premier League Hr tillsammans. Det leder till en förmåga att kunna agera långsiktigt och säkerställa sin position, samt att utveckla sin affär till att bli än starkare. Det visar Handelshögskolans systematiska utvärdering av Premier League. Intressant är att strukturen för utvärdering av idrottsklubbar planeras att utvecklas till svenska förhållanden.
Värdet av idrotten är mångfacetterad. Investerare är inte en unison grupp som alltid söker maximal avkastning, utan det finns olika mål och drivkrafter för att investera i idrott. Ibland är idrotten de primära objekten med passion för utveckla lag eller idrott. Men avkastningen från investeringarna kan ibland komma från andra monetära flöden som finansiella upplägg, fastigheter, arenor, medier eller produkter som skor eller energidrycker. 
Det finns även andra värden. Ser man till investeringar i idrotter och världsmästerskap så har Qatar, trots den svenska kritiken avseende mänskliga rättigheter och jämlikt samhälle, parallellt med de idrottsliga investeringarna utvecklat sin position som en internationell fredsmäklare. Qatarses av många länder som en trovärdig internationell part och de medlar bland annat i Israel-Hamas konflikten. En roll som troligen någon från Sverige, Norge eller Finland skulle axlat för 20 år sedan. 

Del av geopolitisk balans

För många länder är idrottens värde en del i den geopolitiska balansen och nationella idrottssatsningar är mer regel än undantag. Kina har haft idrotten som en central del i sin långsiktiga planering. Peking har haft både sommar och vinter OS i relativ närtid. Friidrotts-VM återkommer till Peking 2027 bara tolv år efter att samma stad hade mästerskapen senast.
Den ekonomiska utvecklingen inom idrotten kommer inte lämna Sverige opåverkat. Det har vi redan sett inom skidor där FIS vill centralisera intäkterna för att skapa bättre kommersiella villkor för ”hela” idrotten, samtidigt som svenska förbundet vill behålla rättigheter i Sverige och därmed värna den nationella utvecklingsförmågan. 
För svensk idrott som helhet behöver vi diskutera hur vi ska agera framöver. Hur kan vi förbli konkurrenskraftiga? På vilket sätt behöver den svenska idrottsstrukturen anpassas? Hur utvecklar vi modeller som tar hänsyn till såväl ekonomiska drivkrafter som vårt ursprung i som en folkrörelse? 
Detta är frågor som behöver diskuteras och även ageras på i närtid om svensk idrottsrörelse ska vara stark även om tio år och därefter. Kanske har Giuseppe Tomasi di Lampedusa citat aldrig varit mer central för svensk idrott.  'If we want things to stay as they are, things will have to change.
Staffan Movin 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.