Räcker de kommersiella krafterna här?

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Miljonerna flödar in i idrott - från alla möjliga håll. Och Sverige är inget undantag

 

Pengars betydelse för idrott och idrottens utveckling blir allt viktigare. Sverige är ett litet land men ändå med god förmåga att med små medel nå ganska goda idrottsframgångar, men klarar vi av att behålla internationell konkurrenskraft framöver eller kommer svagare ekonomi inom idrotten även erodera vår konkurrenskraft. 

Konsekvens av investeringar

Varför ökar intresset att investera i idrott? Vilket värde har idrott? Hur påverkar ekonomiska intressen och drivkrafter svensk idrott?
Intresset att investera i idrott har ökat under senare år. Detta har medfört att stora pengar kommer in i idrottens ekonomi från såväl private equity bolag som internationella fonder. De nya pengarna medför att nya ägare och intressenter också har andra intressen som inte alltid överensstämmer med de normer och värdegrunder vi har i dag.
Det märks i de konflikter som uppstår inom fotbollsklubbar som exempelvis Milan och i golfens LIV tour. 
Pengar påverkar idrotten och ger resultat, såväl ekonomiskt som idrottsligt. De sex ledande fotbollsklubbarna i England har både en bättre ekonomi och soliditet än vaD de övriga lagen I Premier League Hr tillsammans. Det leder till en förmåga att kunna agera långsiktigt och säkerställa sin position, samt att utveckla sin affär till att bli än starkare. Det visar Handelshögskolans systematiska utvärdering av Premier League. Intressant är att strukturen för utvärdering av idrottsklubbar planeras att utvecklas till svenska förhållanden.
Värdet av idrotten är mångfacetterad. Investerare är inte en unison grupp som alltid söker maximal avkastning, utan det finns olika mål och drivkrafter för att investera i idrott. Ibland är idrotten de primära objekten med passion för utveckla lag eller idrott. Men avkastningen från investeringarna kan ibland komma från andra monetära flöden som finansiella upplägg, fastigheter, arenor, medier eller produkter som skor eller energidrycker. 
Det finns även andra värden. Ser man till investeringar i idrotter och världsmästerskap så har Qatar, trots den svenska kritiken avseende mänskliga rättigheter och jämlikt samhälle, parallellt med de idrottsliga investeringarna utvecklat sin position som en internationell fredsmäklare. Qatarses av många länder som en trovärdig internationell part och de medlar bland annat i Israel-Hamas konflikten. En roll som troligen någon från Sverige, Norge eller Finland skulle axlat för 20 år sedan. 

Del av geopolitisk balans

För många länder är idrottens värde en del i den geopolitiska balansen och nationella idrottssatsningar är mer regel än undantag. Kina har haft idrotten som en central del i sin långsiktiga planering. Peking har haft både sommar och vinter OS i relativ närtid. Friidrotts-VM återkommer till Peking 2027 bara tolv år efter att samma stad hade mästerskapen senast.
Den ekonomiska utvecklingen inom idrotten kommer inte lämna Sverige opåverkat. Det har vi redan sett inom skidor där FIS vill centralisera intäkterna för att skapa bättre kommersiella villkor för ”hela” idrotten, samtidigt som svenska förbundet vill behålla rättigheter i Sverige och därmed värna den nationella utvecklingsförmågan. 
För svensk idrott som helhet behöver vi diskutera hur vi ska agera framöver. Hur kan vi förbli konkurrenskraftiga? På vilket sätt behöver den svenska idrottsstrukturen anpassas? Hur utvecklar vi modeller som tar hänsyn till såväl ekonomiska drivkrafter som vårt ursprung i som en folkrörelse? 
Detta är frågor som behöver diskuteras och även ageras på i närtid om svensk idrottsrörelse ska vara stark även om tio år och därefter. Kanske har Giuseppe Tomasi di Lampedusa citat aldrig varit mer central för svensk idrott.  'If we want things to stay as they are, things will have to change.
Staffan Movin 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.