Här byggs första multihallen

- Varsågoda, här är 100 miljoner, bygg! Så ungefär lät det i Sandviken när nyheten avslöjades. Här ska byggas Sveriges andra inomhushall för bandy, men också en multiarena som inte finns någon annanstans i landet.

Allt tack vare Göran Fredrik Göransson som grundade världskoncernen Sandvik år 1862, företaget som växte till en koncern med verksamhet världen runt. "Göransson Arena" är kostnadsberäknad till ca 100 miljoner kronor och ska stå klar i början av 2008. Det kan ske tack vare Göranssonska stiftelserna.

Familjen Göransson var huvudägare av koncernen i nästan 100 år och under de här åren bildade ättlingar till konsul Göransson stiftelser för att främja barn- och ungdomsverksamhet i Sandviken. Tillgångarna utgörs till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.  

Här fanns pengarna

När Sandvikens bandyanhängare började drömma om en egen hall var finansieringen den stora frågan – och problemet. Men när andra orter bara kan drömma om liknande lösningar så fanns pengarna här. Stiftelserna och dess representanter enades om att en gemensam satsning på en multihall skulle gynna orten av många skäl, just det som är meningen med fonden och de årliga utdelningarna.

Ordförandena för de tre Göranssonska stiftelserna, Stefan Henriksson, Bo Strömberg och Henning Eneström, blev överens och hämtar pengar från den gemensamma 2,2-miljardersportföljen. Därtill står  Sandvik AB för ett årligt driftbidrag om en miljon per år.  

Unik hall i Sverige

Allt egentligen för bra för att vara sant, men så är det, och politikerna kunde inte annat än se saliga ut:

- Ett helt fantastiskt erbjudande. Det finns ingen kommun i världen som skulle tacka nej, säger kommunalrådet Stefan Hedin.

Göransson Arena blir exceptionell i Sverige. Med en planyta om 7 300 kvm och alternativa golvunderlag (is, konstgräs och trägolv) är avsikten att alla tänkbara arrangemang ska kunna genomföras här. Bandyhall ena dagen, kongresshall med Sandviks bolagsstämma andra dagen, inget ska bli omöjligt.

Läktarna har plats för 1 800 sittande och 2 300 stående. Förutom bandy och inomhusfotboll kan här utövas andra idrotter t ex ishockey, konståkning, innebandy, gymnastik, basket, handikappidrott med mera. Idrott som kultur som event, likaså bredd som elit. Den typen av multiarena finns inte i Sverige.

Delar ut 60 miljoner per år

- När vi drog igång för två år sedan tittade vi på en ”edsbyhall”, alltså ett enkelt tak över arenan. Det här erbjudande är alldeles, alldeles fantastiskt, menar Sandvikens bandyordförande Thomas Larsson vars verksamhet utgör huvudsporten.

- Det här blir en jättegrej för Sandviken. Det känns härligt att få uppföra den här arenan en mansålder efter det att Sandvik byggde Jernvallen, säger Henning Eneström, ordförande i Albert och Anna-stiftelsen.   

  - Vi delar ut drygt 60 miljoner per år. Med en avskrivningstid på 33 år blir arenan ett bidrag till Sandviken värt 3 miljoner år. Det är inte så mycket i förhållandena till vad vi gör i övrigt.

Göranssonsstiftelserna står för bygget och när allt är klart, i början på 2008, överlämnas nyckeln till Sandvikens kommun som ska bilda ett driftbolag med de lokala föreningarna. 

Första evenemanget ska ske redan på annandag jul 2007, då Sandviken ska spela hemma i bandyallsvenskan.  

Thomas Ejderhov

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.