AIK lockas av egen arena

Efter månader av väntan har AIK fått ett förslag på hur ett hyresavtal för Swedbank Arena skulle kunna se ut. Samtidigt bekräftar vd Annela Ydeberg att klubben har tre alternativ, varav två tidigare hemliga som nu har blivit kända. Ett eget bygge är ett starkt alternativ enligt klubbens arenagrupp.

- Men vi har inte så bråttom, säger Annela Ydeberg till fotbollskanalen.se

- Det finns ett förslag på hur hyran och fördelningen av intäkterna ska se ut. Men vi behöver inte bestämma oss förrän nästa sommar. Arenan kommer ju inte försvinna.

Landslaget - och AIK

2012 ska Swedbank Arena i Solna vara färdigbyggd och klar för spel. Arbetet pågår för fullt för att förvandla det stora banområdet. Här ska en supermodern arena uppföras liksom Arenastaden med bostäder och kontor. En helt ny stadsdel ska bli till.

Frågan är alltså om AIK vill bli hemmalagetpå stadion. I annat fall blir det bara landslaget som spelar på nationalarenan.
Inom AIK har arenafrågan väckt mycket reaktion och diskussion. För eller emot en flytt, för eller emot att försöka köpa Råsunda – det är två provocerande frågor.

Nu framkommer också hur AIK-arna funderar på andra alternativ. Utöver Råsunda och Nationalarenan kan AIK ta Stockholms Arenan vid Globen i besittning eller satsa på ett eget bygge i Norrort/Västerort.

Här har det förekommit en rad möten och det är fortfarande hemligt vilket område som är aktuellt. Så mycket avslöjas ändå att AIK kontaktades i juni 2009 och fick frågan om det fanns intresse av att delta i ett arenaprojekt. Just nu pågår diskussioner mellan projektägaren och kommunen angående exploteringstilstånd.

Köpa Råsunda mindre aktuellt

Enligt fotbollskanalen.se anser Ydeberg att Råsunda-alternativet är minst aktuellt. I rapporten från från arenagruppen konstateras att ”politiskt förefaller Solna stads nuvarande kommunledning ha andra planer för Råsundas fastighet enligt översiktsplanen.
En kommitté med företrädare för AIK, AIK FF, AIK Fotboll AB, AIK-alliansen och andra intressenter, bl a sponsorer, har haft som uppgift syna förutsättningarna för en framtida hemmaarena.

I arenagruppen ingår Claes Hansen (AIK FF), ordf, Lars Rekke (AIK FF), Victor Capel (medlemsrepresentant AIK FF), Simon Strand (medlemsrepresentant AIK FF), Per Bystedt (AIK Fotboll AB), Ronnie Smith (AIK Fotboll AB), Peder Bäckström (AIK Hockey) (i praktiken Peter Mellkvist fr o m september 2009) och Mats Gustavsson (AIK:s huvudstyrelse).

De här AIK-arna träffades första gången i april i fjol och har sedan dess haft ytterligare fem möten förutom träffar med experter och representanter för andra arenaprojekt. Nu har gruppen sammanställt arbetet så här långt.

Kräver stora resurser

I deras rapport konstateras bl a ”Råsunda Fotbollstadion är en förhållandevis fungerande hemmaplan för AIK och dess publik, men med begränsningar avseende komfort, samordning med andra verksamheter inom AIK och möjligheter till affärsutveckling bl a med hänsyn till nuvarande ägarförhållanden och utformning".

Beträffande en egen arena påtalas att det ”kräver mark, partners och extern finansiering. Ett sådant alternativ kräver stora resurser från AIK. Det är också viktigt att betona sambandet mellan intäkterna från evenemang och arenans kostnad (storlek och standard). Jämfört med dagens intäkter från fotbollsmatcherna för AIK måste det till väsentligt mer intäkter för att bära kostnaderna för ett arenaprojekt”.

Att bli hyresgäst innebär också begränsningar och det betonas i rapporten att ”Swedbank Arena och Stockholmsarrenan är projekt styrda mot en eventarena med potentiellt större intäktsmöjligheter än en renodlad fotbollsarena, och med begränsade möjligheter att styra projektets inriktning för AIK”.

Arenagruppen medger också att såväl Stockholmsarenan som Swedbank arena har presenterat sina affärsplaner och lämnat vissa förslag till avtal och därför vill gruppen anta huvudinriktningen att utreda egna projekt och där nämns en byggstart med invigning juni 2013.

Läs Arenagruppens rapport


jimmy (inte verifierad)

ons, 2011-03-16 15:42

1. aik arenaq

vad är problemet köp råsunda och flytta den. om den inte få vara kvar i solna. AIK måste ha en hemma arena. största klubben i norden ha snart ingen hemma arena det är fan illa. vi vill ha råsunda kvar alla aikare.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.