AIK lockas av egen arena

Efter månader av väntan har AIK fått ett förslag på hur ett hyresavtal för Swedbank Arena skulle kunna se ut. Samtidigt bekräftar vd Annela Ydeberg att klubben har tre alternativ, varav två tidigare hemliga som nu har blivit kända. Ett eget bygge är ett starkt alternativ enligt klubbens arenagrupp.

- Men vi har inte så bråttom, säger Annela Ydeberg till fotbollskanalen.se

- Det finns ett förslag på hur hyran och fördelningen av intäkterna ska se ut. Men vi behöver inte bestämma oss förrän nästa sommar. Arenan kommer ju inte försvinna.

Landslaget - och AIK

2012 ska Swedbank Arena i Solna vara färdigbyggd och klar för spel. Arbetet pågår för fullt för att förvandla det stora banområdet. Här ska en supermodern arena uppföras liksom Arenastaden med bostäder och kontor. En helt ny stadsdel ska bli till.

Frågan är alltså om AIK vill bli hemmalagetpå stadion. I annat fall blir det bara landslaget som spelar på nationalarenan.
Inom AIK har arenafrågan väckt mycket reaktion och diskussion. För eller emot en flytt, för eller emot att försöka köpa Råsunda – det är två provocerande frågor.

Nu framkommer också hur AIK-arna funderar på andra alternativ. Utöver Råsunda och Nationalarenan kan AIK ta Stockholms Arenan vid Globen i besittning eller satsa på ett eget bygge i Norrort/Västerort.

Här har det förekommit en rad möten och det är fortfarande hemligt vilket område som är aktuellt. Så mycket avslöjas ändå att AIK kontaktades i juni 2009 och fick frågan om det fanns intresse av att delta i ett arenaprojekt. Just nu pågår diskussioner mellan projektägaren och kommunen angående exploteringstilstånd.

Köpa Råsunda mindre aktuellt

Enligt fotbollskanalen.se anser Ydeberg att Råsunda-alternativet är minst aktuellt. I rapporten från från arenagruppen konstateras att ”politiskt förefaller Solna stads nuvarande kommunledning ha andra planer för Råsundas fastighet enligt översiktsplanen.
En kommitté med företrädare för AIK, AIK FF, AIK Fotboll AB, AIK-alliansen och andra intressenter, bl a sponsorer, har haft som uppgift syna förutsättningarna för en framtida hemmaarena.

I arenagruppen ingår Claes Hansen (AIK FF), ordf, Lars Rekke (AIK FF), Victor Capel (medlemsrepresentant AIK FF), Simon Strand (medlemsrepresentant AIK FF), Per Bystedt (AIK Fotboll AB), Ronnie Smith (AIK Fotboll AB), Peder Bäckström (AIK Hockey) (i praktiken Peter Mellkvist fr o m september 2009) och Mats Gustavsson (AIK:s huvudstyrelse).

De här AIK-arna träffades första gången i april i fjol och har sedan dess haft ytterligare fem möten förutom träffar med experter och representanter för andra arenaprojekt. Nu har gruppen sammanställt arbetet så här långt.

Kräver stora resurser

I deras rapport konstateras bl a ”Råsunda Fotbollstadion är en förhållandevis fungerande hemmaplan för AIK och dess publik, men med begränsningar avseende komfort, samordning med andra verksamheter inom AIK och möjligheter till affärsutveckling bl a med hänsyn till nuvarande ägarförhållanden och utformning".

Beträffande en egen arena påtalas att det ”kräver mark, partners och extern finansiering. Ett sådant alternativ kräver stora resurser från AIK. Det är också viktigt att betona sambandet mellan intäkterna från evenemang och arenans kostnad (storlek och standard). Jämfört med dagens intäkter från fotbollsmatcherna för AIK måste det till väsentligt mer intäkter för att bära kostnaderna för ett arenaprojekt”.

Att bli hyresgäst innebär också begränsningar och det betonas i rapporten att ”Swedbank Arena och Stockholmsarrenan är projekt styrda mot en eventarena med potentiellt större intäktsmöjligheter än en renodlad fotbollsarena, och med begränsade möjligheter att styra projektets inriktning för AIK”.

Arenagruppen medger också att såväl Stockholmsarenan som Swedbank arena har presenterat sina affärsplaner och lämnat vissa förslag till avtal och därför vill gruppen anta huvudinriktningen att utreda egna projekt och där nämns en byggstart med invigning juni 2013.

Läs Arenagruppens rapport


Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

jimmy (inte verifierad)

ons, 2011-03-16 15:42

1. aik arenaq

vad är problemet köp råsunda och flytta den. om den inte få vara kvar i solna. AIK måste ha en hemma arena. största klubben i norden ha snart ingen hemma arena det är fan illa. vi vill ha råsunda kvar alla aikare.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.