VM-monument för 55 miljoner

Ingen förnekar att när världsstjärnorna lämnar Falun och skid-VM 2015 kommer hoppbackarna att stå där bara som monument över vad som skedde. Så värst många hoppare kommer inte att få glädje över backarna. Men Falu kommun undkommer inte utgiften om 55 miljoner kronor.

Politikerna i stan har redan tagit ett beslut om att 80 miljoner kronor ska investeras på Lugnet inför skid-VM 2015.

Och användandet sen?

Av dessa går inte mindre än 55 miljoner till att få hoppbackar av kvalité. Det är kommunalrådet själv, Jonny Gahnshag (s), som medger:

- Under 2012 kommer vi att satsa 55 miljoner kronor på att förändra profilen på de blivande VM-backarna, säger han till Dalarnas Tidningar.

Användet därefter blir inte särskilt frekvent, det vet alla.

Många invånare i Falun reagerar med ilska över utgifterna. Det finns behov av renoveringar på ett flertal idrottsanläggningar, men de här idrotterna möts av beskedet att det saknar pengar.

Provocerande miljoner

Då blir 55 miljoner till hoppbackar mycket provocerande.

Men politikerna har bestämt sig och under 2012 ska 55 miljoner kronor användas till ändra profilen på de gamla backarna, som i dag inte klarar de krav som ställs på en mästerskapsbacke. Sedan behövs också lite investeringar för spårändringar och förbättringar av skidstadion.

Många befarar att kommunens anslag om 80 mijoner inte kommer att räcka till alla utgifter.

80 miljoner ska räcka

- Någon stor ombyggnad av Lugnet blir det inte, det har heller aldrig varit meningen. Det har funnits en mängd önskemål, som har fått anpassats till vilka pengar det finns avsatta. Vi kommer att komma med en närmare specificering på vad det är vi vill göra, säger Jonny Gahnshag.

Just för att hålla koll på pengarna har en speciell samrådsgrupp bildats. .

- Det har kommit ett önskemål från skidförbundet och VM-bolaget att bilda en sådan här grupp, för att få en tydligare styrning av VM-investeringarna. Lite på förekommen anledning, säger Jonny Gahnshag.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Tomas Hedlund (inte verifierad)

ons, 2011-11-30 11:43

1. Vad ger det för intäkter?

Räkna på vad ett skid-VM ger Falun för intäkter också. Hur många får jobb fram till och under VM som skulle vara arbetslösa i stället. Vilket ekonomiskt lyft kommer handlare, krögare, hotell och andra näringsidkare att göra under VM. Ser man enbart till kostnaderna är det oförsvarbart att satsa pengar på Lugnet. Sen kanske man ska pressa Svenska skidförbundets backhoppningssektion att göra en drive för att få fram nya svenska backhoppningsstjärnor

Räknenissen (inte verifierad)

tors, 2011-12-01 10:12

2. Hopp?

Problemet är väl att ingen kunnat visa en vettig kalkyl över hur intäkterna ser ut. Sven von Holst kan väl till att börja med belåna sitt hus för att få igång projektet. Satsningar på idrott är något som ska vara positivt för samhället inte en börda för att några gubbar vill bygga monument över sin tid vid makten. Backhoppning är i dagsläget ingen attraktiv idrott för svenska ungdomar. Är det då inte bättre att satsa pengar på det ungdomarna i regionen vill ha? Som gammal falubo skämms jag för de folkvalda i Falun. Ingen vågar tala klarspråk och stå upp för satsningar som gagnar bygdens unga utan en personlig inbjudan till VIP-tältet under VM väger tyngre.

Claes (inte verifierad)

tors, 2011-12-01 14:03

3. Framtidstro någon?

Det kan inte vara allt för muntra internmöten på idrottens Affärer!

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2011-12-02 00:53

4. På något sätt känns det

På något sätt känns det otroligt synd att backhoppning ska ingå i Skid VM. Skulle vilja att FIS tittar över möjligheterna att enskilt arrangera backhoppning. Som det är nu får alla som arrangerar VM rusta upp hoppbackar för miljontals kronor för att de sedan bara ska stå och ruttna bort. Tänk om bara VM bestått av längdskidor. Vad många miljoner billigare det skulle bli. Plus att kommunen och landet som arrangerar skulle ha fina möjligheter att räkna hem ett mästerskap ekonomiskt. Det är olyckligt att den dyradte sporten också är den som har minst aktiva tävlande världen över. Nej ut med backhoppningen ur SkidVM och de 55 miljoner det skulle kostakan läggas på skola, vård och omsorg!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2011-12-16 13:24

5. Vad då monument??!

Med detta "Monument" kommer Falun åter in på den internationella kartan då det gäller Backhoppning (Word Cup m.fl) Enligt Infront (som säljer TV rättigheterna) har backhoppning fler tittare än både Längd och Alpint i Europa. De stora cykelloppen är klar etta. Lyssna gärna med Marit Nybelius som kommenterar Backe på Eurosport. Hon bor i Falun så Ni har nära att besöka henne. Den dag Östersund eller Gällivare fixar till en stor Backe, ligger Falun illa till. Sollefteå och Ö-vik är inte heller ofarliga.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.