VM-monument för 55 miljoner

Ingen förnekar att när världsstjärnorna lämnar Falun och skid-VM 2015 kommer hoppbackarna att stå där bara som monument över vad som skedde. Så värst många hoppare kommer inte att få glädje över backarna. Men Falu kommun undkommer inte utgiften om 55 miljoner kronor.

Politikerna i stan har redan tagit ett beslut om att 80 miljoner kronor ska investeras på Lugnet inför skid-VM 2015.

Och användandet sen?

Av dessa går inte mindre än 55 miljoner till att få hoppbackar av kvalité. Det är kommunalrådet själv, Jonny Gahnshag (s), som medger:

- Under 2012 kommer vi att satsa 55 miljoner kronor på att förändra profilen på de blivande VM-backarna, säger han till Dalarnas Tidningar.

Användet därefter blir inte särskilt frekvent, det vet alla.

Många invånare i Falun reagerar med ilska över utgifterna. Det finns behov av renoveringar på ett flertal idrottsanläggningar, men de här idrotterna möts av beskedet att det saknar pengar.

Provocerande miljoner

Då blir 55 miljoner till hoppbackar mycket provocerande.

Men politikerna har bestämt sig och under 2012 ska 55 miljoner kronor användas till ändra profilen på de gamla backarna, som i dag inte klarar de krav som ställs på en mästerskapsbacke. Sedan behövs också lite investeringar för spårändringar och förbättringar av skidstadion.

Många befarar att kommunens anslag om 80 mijoner inte kommer att räcka till alla utgifter.

80 miljoner ska räcka

- Någon stor ombyggnad av Lugnet blir det inte, det har heller aldrig varit meningen. Det har funnits en mängd önskemål, som har fått anpassats till vilka pengar det finns avsatta. Vi kommer att komma med en närmare specificering på vad det är vi vill göra, säger Jonny Gahnshag.

Just för att hålla koll på pengarna har en speciell samrådsgrupp bildats. .

- Det har kommit ett önskemål från skidförbundet och VM-bolaget att bilda en sådan här grupp, för att få en tydligare styrning av VM-investeringarna. Lite på förekommen anledning, säger Jonny Gahnshag.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Tomas Hedlund (inte verifierad)

ons, 2011-11-30 11:43

1. Vad ger det för intäkter?

Räkna på vad ett skid-VM ger Falun för intäkter också. Hur många får jobb fram till och under VM som skulle vara arbetslösa i stället. Vilket ekonomiskt lyft kommer handlare, krögare, hotell och andra näringsidkare att göra under VM. Ser man enbart till kostnaderna är det oförsvarbart att satsa pengar på Lugnet. Sen kanske man ska pressa Svenska skidförbundets backhoppningssektion att göra en drive för att få fram nya svenska backhoppningsstjärnor

Räknenissen (inte verifierad)

tors, 2011-12-01 10:12

2. Hopp?

Problemet är väl att ingen kunnat visa en vettig kalkyl över hur intäkterna ser ut. Sven von Holst kan väl till att börja med belåna sitt hus för att få igång projektet. Satsningar på idrott är något som ska vara positivt för samhället inte en börda för att några gubbar vill bygga monument över sin tid vid makten. Backhoppning är i dagsläget ingen attraktiv idrott för svenska ungdomar. Är det då inte bättre att satsa pengar på det ungdomarna i regionen vill ha? Som gammal falubo skämms jag för de folkvalda i Falun. Ingen vågar tala klarspråk och stå upp för satsningar som gagnar bygdens unga utan en personlig inbjudan till VIP-tältet under VM väger tyngre.

Claes (inte verifierad)

tors, 2011-12-01 14:03

3. Framtidstro någon?

Det kan inte vara allt för muntra internmöten på idrottens Affärer!

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2011-12-02 00:53

4. På något sätt känns det

På något sätt känns det otroligt synd att backhoppning ska ingå i Skid VM. Skulle vilja att FIS tittar över möjligheterna att enskilt arrangera backhoppning. Som det är nu får alla som arrangerar VM rusta upp hoppbackar för miljontals kronor för att de sedan bara ska stå och ruttna bort. Tänk om bara VM bestått av längdskidor. Vad många miljoner billigare det skulle bli. Plus att kommunen och landet som arrangerar skulle ha fina möjligheter att räkna hem ett mästerskap ekonomiskt. Det är olyckligt att den dyradte sporten också är den som har minst aktiva tävlande världen över. Nej ut med backhoppningen ur SkidVM och de 55 miljoner det skulle kostakan läggas på skola, vård och omsorg!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2011-12-16 13:24

5. Vad då monument??!

Med detta "Monument" kommer Falun åter in på den internationella kartan då det gäller Backhoppning (Word Cup m.fl) Enligt Infront (som säljer TV rättigheterna) har backhoppning fler tittare än både Längd och Alpint i Europa. De stora cykelloppen är klar etta. Lyssna gärna med Marit Nybelius som kommenterar Backe på Eurosport. Hon bor i Falun så Ni har nära att besöka henne. Den dag Östersund eller Gällivare fixar till en stor Backe, ligger Falun illa till. Sollefteå och Ö-vik är inte heller ofarliga.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.