Splittrade åsikter om Heden

Striden om Heden i Göteborg tar nu fart. Stadsarkitekt Björn Siesjös förslag till stora förändringar har retat upp idrottens anhängare som nu mobiliserar och på måndagen kom deras eget förslag. Frågan berör många och det finns en klar splittring.
Här är förslaget från stadsarkitektkontoret. Med bebyggelse närmast Avenyn och till och med ett cirkustält.

 

Det finns ingen annan stad i Sverige som har en så stor och öppen yta där det är möjligt att anordna evenemang av skilda slag.

Arkitekten står på sig

Här samlas tiotusentals människor varje sommar för i synnerhet Gothia Cup men också Partille Cup, ungdomsturneringar för fotboll respektive handboll. Hit lockas många bara för att ta del av utbudet från allt som sker runt matcher och allt skådespel, blott en utspark från Avenyn.

”Rör inte vårt Heden”, är budskapet från åtskiliga.

Det har inte avskräckt stadsarkitekten Björn Siesjö. Han vill göra förändringar eller förbättringar som han uttrycker det. Han vet att motståndarna är många och inflytelserika, men det bryr han sig uppenbarligen inte om.

Nu står två förslag mot varandra.

Blev rejält arg

Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson är rejält arg:

- Det blir ingen Gothia Cup i Göteborg i framtiden med ett sådant Heden, säger han och syftar på det nya förslaget til utformning.

- Jag är besviken över att den öppna dialogen politikerna pratat om inte har fungerat. Jag har inte hört något på säkert ett år och nu kommer det bara ett förslag. Detta är en fullständig överraskning, säger han.

Åsikten om att fotbollsplanerna ändå finns kvar bemöter han så här:

- Så resonerar bara den som aldrig har varit på Heden under cupveckan. Det handlar inte om fyra fotbollsplaner utan om den unika miljö Heden är. Tar man bort den unikheten tar man bort fundamenten till varför Göteborg har världens största ungdomsturnering. 

- Det är inte aktuellt att spela fotboll på bakgården till ett 30 våningar högt höghus. Jag känner djup besvikelse.

"Lika mycket yta"

Från stadsbyggnadskontoret blir svaret:

”Förslaget innebär att det kommer att finnas lika mycket yta för bollsport och annat idrott som i dag, men det blir ungefär 15 procent mer yta för andra aktiviteter och evenemang”.

Heden uppskattas av många men när det nu blir aktuellt med förändringar splittras göteborgarna inför vad som ska hände med det stora området som en gång benämndes Exercisheden, men sedan militärerna lämnade området blev platsen för både spontana aktivititer och tävlingsidrott, men främst fotboll.

Och så ska det förbli, anser vissa, medan andra tycker att det är dags att förnya och pekar på det faktum att vissa perioder står området outnyttjat och det både borde och måste gå att utnyttja bättre.

Inriktningen är nu att ta fram en detaljplan för Heden. Det är då det bränner till. Hur ska det se ut i framtiden?

Här är deras lansering

Stadsbyggnadskontoret lanserar:

• Lika mycket yta för idrott som i dag. 

• Parkeringarna flyttas under jord med 1 500-2 500 platser. 

• Nya bebyggelse på Hedens östra och norra del, med bostäder, badhus, konsthall, biblioteket, idrottsmuseum eller sporthall.

• Och faktiskt, ett cirkustält!

Stadsarkitekt Björn Siesjö är rustad inför kritiken och har i ett uttalande hävdat:

- Om man inte tål att spela fotboll i närheten av skyskrapor, då kan vårt förslag vara ett problem. Viktigt för oss har varit dialog, men det är ju klart, man måste ju vilja lyssna också.

Björn Siesjö har ett mål om 500 bostäder på 100 000 kvadratmeter och att byggnationen ska inledas 2021.

Opinionsgruppens svar

I mars 2015 bildades opinionsgruppen Göteborgarnas Heden och presenterade på måndagens sitt alterntiva förslag till ett framtida Heden.

”Det är ju självklart att vi ska bygga på Heden. Vi ska bygga gemenskap. Vi ska bygga bort utanförskap. Vi ska bygga en socialt och miljömässigt hållbar stad. Men vi ska inte bygga bostäder, butiker och kontor på Heden i en sådan omfattning att de förstör platsens unika möjligheter”, slås fast i ett öppet brev.

”Heden är inte Gothia Cups Heden, inte Partille Cups Heden, inte Korpens Heden, inte Göteborgs Fotbollförbunds Heden, inte Idrottsmuseets Heden. Vi är alla Hedens gäster och brukare – och vi vill fortsätta att vara det. Vi vill alla se ett utvecklat, bättre, grönare, mer händelserikt och spännande Heden”. 

Som ett Central Park

Gruppen ser Heden som Göteborgs motsvarighet till Central Park:

• Nordvästra Hörnet blir ett torg för konserter, andra event kompletterat med omklädningsutrymmen med åskådarplatser. 

• Paviljonger kantar Södra vägen och här uppförs också Idrottsmuseet och Hall Of Fame. 

• Nya ytor för en rad aktiviteter och likaså vattendammar, skridskobanan etc

• Nya Heden ska ha caféer öppna året runt. 

En hög byggnad

På skissen finns en hög och arkitektoniskt djärv byggnad. Fasaden mot Heden är tänkt att bli en enda stor annonsyta för alla Göteborgs aktiviter och event. Byggnaden ser närmast ut som höghus för att inte säga skyskrapa, möjlig att innehålla allt vad bostäder, kontor och andra utrymmen som stadsarkitekten har spridit på ett antal byggnader... 

Och gruppen stannar inte vid det, en gång- och cykelbro skär rakt igenom området, från Avenyn mot Ullevi-området.

Bilarna? De ska ”stå tryggt parkerade i markplan i skuggorna under träden utmed Sten Sturegatan och Engelbrektsgatan”, som det uttrycks i det öppna brevet.

Kampen mellan de olika företrädarna har bara börjat.

Thomas Ejderhov

Opininonsgruppens förslag till ett framtida Heden. Notera den höga byggnaden och dessutom bron mellan gräsplanerna.

Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het  och klubbar säljer ovh köper för stora pengar. 

IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som  blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton  och totalt handlar det om   intäkter på runt 100 miljoner kronor.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.