De vill bygga nytt Scandinvaium

Behovet av en ny arena som ersätter Scandinvavium i Göteborg blir allt mer påtagligt. Nu erbjuder sig åtta stora bygg- och fastighetsföretag att bygga. Och samtidigt avvaktar uppstickaren i branschen, Ola Serneke.
Scandinavium har varit platsen för hundratals evenemang sedan invigningen den 18 maj 1971. Men nu har hallen gjort sitt och i Göteborg planeras för en multiarena.

 

- Perfekt, då är det ett gott tecken att vår idé om att kommunen ska göra en markanvisningstävling är korrekt, säger Ola Serneke i en kommentar. 

Flera om budet

Hans företag är en framträdande aktör och har tidigare visat intresse för ett arenabygge. Men Serneke ingår inte i den gruppering som nu har trätt fram.

- Givetvis så direktanvisar kommunen inte till dessa åtta bolag utan det kommer bli en tävling där bästa bolag vinner. Då blir det ju en fråga om vem som betalar högst och har bästa lösningen arkitektoniskt och innehållsmässigt, säger Ola Serneke. 

Han fick ta del av nyheten att åtta företag hade gått samman för att bygga en arena. Fick de bara en markanvisning var de beredda att finansiera en ny multiarena.

Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter och Wallenstam så en gemensam lösning med en jättearena mellan Valhalla och fram till Ullevi.

Ska finansiera hallen

De föreslog ett komplex med bostäder, affärer, restauranger och hotell och allt detta skulle finansiera multiarenan. En grov kostnadsberäkning i dag stannar på 2 miljarder.

- Vi har bestämt oss för att samarbeta i den här frågan. Att just de här bolagen har valt att gå ihop beror på att det finns en förankring sedan många år i just Göteborg. Vi har verkat väldigt länge tillsammans – och kommer att ha långsiktiga perspektiv på bolagens satsningar i Göteborg säger Thomas Dahl, Wallenstam, till GP. 

- Vi tycker att det att var ett väldigt bra beslut av politikerna, att modernisera och bygga en ny arena i stället för Scandinavium. Gemensamt för oss är också att vi inte bara tycker att det är en arenafråga – utan det är ett stort stadsutvecklingsprojekt för den här delen av stan. 

Bolagen får tävla

- Det gör det möjligt att knyta ihop det här med resten av stan. Och där är arenan en viktig ingrediens för att det ska hänga ihop, betonade Thomas Dahl.

I Göteborg finns en politisk enhet om att det är dags att bygga en multiarena. Till nästa höst ska utredningen vara färdig. 

De åtta bolagen ska framöver bilda ett konsortium. 

- Vi inser att det naturligtvis blir en markhänvisningstävling. Det måste ju ha sin process. Vi vill tydligt signalera att vi vill ta ansvar för stadsutvecklingen, säger Lars Göran Andersson på HSB.

Thomas Ejderhov

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.