De vill bygga nytt Scandinvaium

Behovet av en ny arena som ersätter Scandinvavium i Göteborg blir allt mer påtagligt. Nu erbjuder sig åtta stora bygg- och fastighetsföretag att bygga. Och samtidigt avvaktar uppstickaren i branschen, Ola Serneke.
Scandinavium har varit platsen för hundratals evenemang sedan invigningen den 18 maj 1971. Men nu har hallen gjort sitt och i Göteborg planeras för en multiarena.

 

- Perfekt, då är det ett gott tecken att vår idé om att kommunen ska göra en markanvisningstävling är korrekt, säger Ola Serneke i en kommentar. 

Flera om budet

Hans företag är en framträdande aktör och har tidigare visat intresse för ett arenabygge. Men Serneke ingår inte i den gruppering som nu har trätt fram.

- Givetvis så direktanvisar kommunen inte till dessa åtta bolag utan det kommer bli en tävling där bästa bolag vinner. Då blir det ju en fråga om vem som betalar högst och har bästa lösningen arkitektoniskt och innehållsmässigt, säger Ola Serneke. 

Han fick ta del av nyheten att åtta företag hade gått samman för att bygga en arena. Fick de bara en markanvisning var de beredda att finansiera en ny multiarena.

Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter och Wallenstam så en gemensam lösning med en jättearena mellan Valhalla och fram till Ullevi.

Ska finansiera hallen

De föreslog ett komplex med bostäder, affärer, restauranger och hotell och allt detta skulle finansiera multiarenan. En grov kostnadsberäkning i dag stannar på 2 miljarder.

- Vi har bestämt oss för att samarbeta i den här frågan. Att just de här bolagen har valt att gå ihop beror på att det finns en förankring sedan många år i just Göteborg. Vi har verkat väldigt länge tillsammans – och kommer att ha långsiktiga perspektiv på bolagens satsningar i Göteborg säger Thomas Dahl, Wallenstam, till GP. 

- Vi tycker att det att var ett väldigt bra beslut av politikerna, att modernisera och bygga en ny arena i stället för Scandinavium. Gemensamt för oss är också att vi inte bara tycker att det är en arenafråga – utan det är ett stort stadsutvecklingsprojekt för den här delen av stan. 

Bolagen får tävla

- Det gör det möjligt att knyta ihop det här med resten av stan. Och där är arenan en viktig ingrediens för att det ska hänga ihop, betonade Thomas Dahl.

I Göteborg finns en politisk enhet om att det är dags att bygga en multiarena. Till nästa höst ska utredningen vara färdig. 

De åtta bolagen ska framöver bilda ett konsortium. 

- Vi inser att det naturligtvis blir en markhänvisningstävling. Det måste ju ha sin process. Vi vill tydligt signalera att vi vill ta ansvar för stadsutvecklingen, säger Lars Göran Andersson på HSB.

Thomas Ejderhov

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.