Multiarenan blir dubbelt så stor

Ola Serneke tar sats igen. Entreprenören bakom jättearenan i Kviberg i Göteborg vill nu komplettera anläggningen med en enorm skidhall för utförsåkning samt en unik multisportarena. Och lite till...
Skidåkning inomhus i en backe med en längd om 360 meters och en fallhöjd på 60 meter. Det är en av delarna i den planerade jättesatsningen i Göteborg. Illustration: Okidocki Arkitekter

 

Ola Serneke befinner sig i Italien för att starta i skidloppet Marcialonga. Som byggare har han varit en föregångare för många och flitigt tränat i skidspåret i den befintliga hallen som byggdes för två år sedan.

Då handlar det om skidor på tvären. Samtidig med träningen har han i allra högsta grad varit delaktig i planeringen och utformningen av en gigantisk anläggning för skidor utför.

På flygbilden ser ni den enorma skapelsen. Backen ska bli 360 meter lång med en fallhöjd på 60 meter.  

Redan när han projekterade dagens hall betonade han betydelsen av ett hus med ett skiftande utbud och aktiviteter som ger en driftsekonomi. I hallen finns en fullstor fotbollsplan med läktare, gym, sportbutik, idrottsklinik, restauranger, hotell, skola, träningshallar samt skidspåret. Och det är där han nu går vidare. Det skidspåret ska förlängas med 2,9 km. 

Nu är avsikten att göra ett tillbygge av format.

Unik i Europa

Skidbacke, två torg med restauranger, sju tennisbanor inne, tre utomhus, och en multisportarena för en rad olika sporter och inte minst en bana för velodromcykling.

Han är uppmuntrad av medvinden i dagens hall som kostade dryga 800 miljoner kronor och ser nu möjlighet att uppföra något som inte finns i hela Europa och som skulle locka åtskilliga människor.

Ola Serneke har tidigare medgett att det har funnits intresse från flera länder om att kopiera eller bygga något med multiarenan som modell.

Nu hoppas han få möjlighet att skapa det han drömt om kompletterat med drygt 1800 bostäder för att det också bekosta jättesatsningen. 

Enligt Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg, så finns det en "försiktigt positiv" ton hos de styrande. 

- Det som finns därute har blivit bra. Det är klart att det här är ett kul förslag. Det är storslaget och har en arkitektonisk form som säkert kan bli lyckad. Men det återstår fortfarande en massa överväganden, om det passar och om det är möjligt. Men det är ett fint förslag, säger Siesjö till GP.

Arenan i medvind

Okidoki Arkitekter står bakom förslaget med skidbacken och bostäderna.

- Det är dels en spektakulär byggnad och dels har den kopplingen till en stadsutveckling som stärker de nordöstra delarna av Göteborg. Skidbacken kopplas till bostäder och vi kommer att integrera de olika delarna och skapa mötesplatser.

I ett mail till GP skriver Ola Serneke:

- Vi har haft en mycket positiv utveckling av den befintliga anläggningen och vill fortsätta förstärka med ytterligare möjligheter för föreningar, företag och privatpersoner att utöva idrott i trevlig och unik miljö.

Företaget Serneke är också involverat i en annan stor satsning, planeringen av Borås Isarena med en isyta inomhus om 65 x 115 meter och bostäder.

Thomas Ejderhov  

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.