Bakvända turer i hockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd, ordförande Magnus Karlström, visade på fredagen sällsynt dålig puckkänsla. Det tidigare SHL-laget Karlskrona HK vägrades fortsatt elitlicens, och skickades till Hockeyettan med motivering att laget är på obestånd.
Gammal surdeg, i form av förbundets orimliga krav på en arenakapacitet med minst 5 000 åskådarplatser, är främsta bakomliggande orsak till Blekinge-lagets svåra ekonomiska läge. Arenakravet har i dag spolats, men licensnämnden tycks omedveten om dess tidigare konsekvenser.
-Vi hade hoppas på en dialog med licensnämnden, men icke. Vi har inte behandlats rättvist, säger Per Rosenqvist, klubbdirektör i KHK.
Nämndens beslut kommer att överklagas till förbundets Appellationsnämnd och Rosenqvist förväntar sig att fredagens beslut rivs upp.
-Den gångna säsongen redovisade vi ett plus på 1,6 miljoner kronor före avskrivningar, nettovinsten var 122 000 kronor. Hur många lag i Hockeyallsvenskan har bättre resultat, frågar Per Rosenqvist.
Hallbygget ett fördärv
Inför SHL-debuten hösten 2015 tvingades kommunen/föreningen bygga om arenan för att uppnå dåvarande arenakrav om 5000 åskådare. Kostnaden, totalt 80 miljoner landade i huvudsak hos kommunen , föreningen garanterade cirka 8 miljoner kronor. En ryggsäck som plågat KHK sedan laget föll ur SHL våren 2018.
-I Hockeyallsvenskan är intäktssidan en helt annan än i SHL, och vi stod med en arena inte alls anpassad för spel i Hockeyallsvenskan. Men licensnämnden har blundat för fakta – att vår ekonomi har skadats av förbundsbeslut, säger Per Rosenqvist.
KHK har tidigare i vår vägrats företagsrekonstruktion av tingsrätten,, sedan Skatteverket sagt nej till den plan som redovisats. I dag har KHK en skuldbörda på cirka, 3,5 miljoner, men enligt Per Rosenqvist är föreningens ekonomiska sits idag betydligare starkare i dag än vid tiden för tingsrättens beslut.
-Vi går igenom ett stålbad, men licensnämndens skrivning att vi är på obestånd och inte kan betala leverantörskulder, är felaktig. Det är ledsamt att Skatteverkets bedömning har påverkat licensnämnden i sitt beslut , betonar Per Rosenqvist.
-Skatteverket har hänvisat till vår tidigare historik, åter är det historiken kring om – och tillbyggnaden har arenan 2015 som vi nu får betala. Ett beslut som togs på förbundet i Johanneshov, säger Per Rosenvist.
Oförmågen att betala
Ordförande i licensnämnden är Magnus Karlström. Han framhåller att underlag för nämndens bedömning är från årsredovisningen samt övriga insända handlingar. Enligt Karlström framgår det att KHK är på obestånd och att licensreglerna då föreskriver nedflyttning.
-Tidigare har KHK beviljats dispens för licenskravet för just avskrivningar av arenan. Nu är det inte möjligt att bevilja dispens ytterligare. Jag vill betona att nämndens beslut var enhälligt (fyra ledamöter), meddelar Magnus Karlström
-Vi har följt det regelverk som hockey-Sverige har tagit beslut om. Underlaget visar att föreningens förmåga att betala sina skulder inte är tillfällig, i övrigt har jag inga kommentarer, säger Magnus Karlström.
"Tar inte ut något i förskott
Vägras Karlskrona HK spel i Hockeyallsvenskan även av Appellationsnämnden går den vakanta platsen till Väsby från Stockholms norra förorter. Väsby hade kvalat in till säsongens avslutande kvalserie som bästa lag från Hockeyettan. Kvalserien spelades aldrig på grund av corona-smittan.
-Vi är redo, vår ekonomi är under kontroll, plus 400 000 förra säsongen, men vi lider också med Karlskrona och tar inte ut någon plats i förskott. Senast i början av juli vill vi ha ett besked hur det blir, meddelar Tom Tärnström, sportchef i Väsby.
Appellationsnämnden väntas lämna besked inom tre veckor.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar