Nybyggen gör Ruddalen toppmodern

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ruddalens ålderstigna skridskobana moderniseras för 50 miljoner och blir något för bl a Erik van de Poel att träna i.

Men anläggningen glömdes bort i många år och lämnades övergiven fram till 2020 då ansvariga inom Göteborgs Stad insåg att något vettigt måste ske.

Nu blir bandybanan som ny med både väggar och tak så att Göteborgsbandyn får sin första hall och därmed vettiga villkor för träning och matcher.

Från nedlagd till toppmodern

Samtidigt går den gamla skridskohallen, med 400-metersoval, igenom en efterlängtad upprustning.  Här hade verksamheten till och med varit nedlagd några år då det saknades is eftersom rören som ska kyla isen var trasiga.

På området finns också fotbollsplaner, konstgräsplan, klubbhus och inte minst mycket lockande och kuperade motionsspår i vacker natur förbi vattendammar, kompletterat med både gym inomhus och utegym. 

När idrotts- och föreningsförvaltningen startade arbetet med ”Nya Ruddalen” inleddes ansträngningarna med en enkät bland närboende. ” Vad såg de framför sig?” och ”Vad önskade de av Ruddalen?”

 Det blev ett mycket lyckat initiativ då många, enskilda som föreningar, utnyttjar området inklusive naturstigarna och motionsspåren och därmed hade ett engagemang.

Bygget av bandyhallen och renoveringen av skridskobanan är de stora projekten. Den skridskohall som skapas i modernt snitt ska bli mycket mer flexibel. 

Vintertid ska hallen användas för issporter och allmänhetens skridskoåkning, och under de isfria månaderna ska den vara tillgänglig för olika rullsporter och andra, bl a skolorna i området.  

Bandyhall med läktare

Att laga kylrören och bygga om hallen med betongunderlag innebär en beräknad kostnad om 50 miljoner kronor. 

Bandyhallen kräver också anpassningar och stora investeringar i mer än bara tak och väggar. Dessutom lösningar för att kunna dela av hallen och ge varje förening förråd, dessutom blir det en läktare med plats för cirka 1 200 personer varav cirka 150 är ståplatser, kafé och ny maskinhall.

Till den kommande vintersäsongen ska besökarna få njuta av ”nya Ruddalen”, med en rang som är unik för en anläggning. Det enda som saknas är övernattningsmöjligheter, typ vandrarhem.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.