Den nya regeringen behöver öka stödet

I valspurtens slutskede lovades idrottsfamiljen av såväl idrottsministern Anders Ygeman som Moderaternas (M) näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin att alla elkunder skulle kompenseras för de höga elpriserna. Här finns även många idrottsföreningar. Men vad händer nu  med en ny regering?

Klubbar som själva bär sina kostnader hoppas nu på statligt stöd när priserna för el stiger oroväckande mycket.

RF slog larm om de höga elkostnaderna som hotar många föreningar. Det handlar främst om de som äger sina hallar och i synnerhet de med ishallar. Många klubbar har inte möjlighet att undvika kraftigt ökade ekonomiska kostnader till följd av de skenande energipriserna i synnerhet i Götaland och i Svealand vilka tillhör elområde 3 och 4.

Men behovet är större och bredare än det som RF har alarmerat om. Den senaste prisökningen med energipriserna i spetsen slår bredare mot idrottsrörelsen än bara hallkostnader. Pandemin har även ökat många andra priser. 

Priserna har ökat

Vissa kan härledas till energikostnader, men det finns också andra larm. För motionsloppen har rörliga kostnader ökat med mer än 20 procent samtidigt som deltagaravgifterna (intäkterna) varit låsta sedan lång tid. Detta beror på att de klubbarna har färre leverantörer efter pandemin och de som finns kvar har haft behov att justera sina priser. Motsvarande kostnadsökningar finns inom andra områden för andra idrottsverksamheter.

Transport- och resekostnader har också ökat kraftigt och drabbar föreningar som har behov av resor inom distrikt med långa avstånd. Klubbarnas återhämtningsförmåga försvagas eftersom det är svårt att hålla nere avgifter nere när kostnader ökar och ibland även skenar. 

Enkelt kan sägas att idrotten behöver mer pengar, vilket naturligtvis blir RF:s uppgift att tydliggöra och argumentera inför den nya regeringen. Att bara säkerställa en energikompensation är kortsiktigt. Det kan naturligtvis glädja i stunden, men de ekonomiska kompensationerna riskerar att bli ett lapptäcke om vi tar de olika ökade kostnaderna var för sig. Här blir det avgörande att ta ett helhetsgrepp för att för att få resurser för att möta bredden av de kostnadsökningar.

Att göra detta på ett rättvist och effektivt sätt är en utmaning för RF, eftersom kostnaderna slår väldigt olika. Några av de dilemman som man behöver ta hänsyn till är skillnader inom idrotter och mellan idrotter. Exempelvis de som äger sina hallar och de  som hyr av kommunen då de drabbas i mindre utsträckning. Klubbar i Norrland möter inte samma energikostnadsutveckling som i södra Sverige. Kostnaderna för transporter fördyrar seriedeltagande i hela Sverige, men främst i serier med långa avstånd. 

Men deökade kostnaderna  riskerar att slå olika gentemot olika målgrupper och segment. 

Driver på byråkratin

 Med tanke att behoven skiftar är det lockande att hitta en modell där föreningar via förbund får söka bidrag för sin kostnadsutveckling, men det driver på byråkrati under en period där medlen behöver komma ut till föreningar istället för att ätas upp av hanteringskostnader. RF pressas till att  hitta en struktur som inte utvecklar en ökad byråkrati.

Ett första steg är att skapa tydlighet om effekter och behov. Trots att det är en osäker tid med många osäkra faktorer så är det viktigt att analysera hur kostnadsutvecklingen påverkar idrotten. Både för att äska ökade medel från staten, men också för att hitta effektiva fördelningsprinciper. 

Eftersom RF lyckades bra med denna bedrift under pandemin, så finns tilltro till att man kan lyckas med samma bedrift igen. Det blir avgörande för de ekonomiska utmaningarna.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.