Den nya regeringen behöver öka stödet

I valspurtens slutskede lovades idrottsfamiljen av såväl idrottsministern Anders Ygeman som Moderaternas (M) näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin att alla elkunder skulle kompenseras för de höga elpriserna. Här finns även många idrottsföreningar. Men vad händer nu  med en ny regering?

Klubbar som själva bär sina kostnader hoppas nu på statligt stöd när priserna för el stiger oroväckande mycket.

RF slog larm om de höga elkostnaderna som hotar många föreningar. Det handlar främst om de som äger sina hallar och i synnerhet de med ishallar. Många klubbar har inte möjlighet att undvika kraftigt ökade ekonomiska kostnader till följd av de skenande energipriserna i synnerhet i Götaland och i Svealand vilka tillhör elområde 3 och 4.

Men behovet är större och bredare än det som RF har alarmerat om. Den senaste prisökningen med energipriserna i spetsen slår bredare mot idrottsrörelsen än bara hallkostnader. Pandemin har även ökat många andra priser. 

Priserna har ökat

Vissa kan härledas till energikostnader, men det finns också andra larm. För motionsloppen har rörliga kostnader ökat med mer än 20 procent samtidigt som deltagaravgifterna (intäkterna) varit låsta sedan lång tid. Detta beror på att de klubbarna har färre leverantörer efter pandemin och de som finns kvar har haft behov att justera sina priser. Motsvarande kostnadsökningar finns inom andra områden för andra idrottsverksamheter.

Transport- och resekostnader har också ökat kraftigt och drabbar föreningar som har behov av resor inom distrikt med långa avstånd. Klubbarnas återhämtningsförmåga försvagas eftersom det är svårt att hålla nere avgifter nere när kostnader ökar och ibland även skenar. 

Enkelt kan sägas att idrotten behöver mer pengar, vilket naturligtvis blir RF:s uppgift att tydliggöra och argumentera inför den nya regeringen. Att bara säkerställa en energikompensation är kortsiktigt. Det kan naturligtvis glädja i stunden, men de ekonomiska kompensationerna riskerar att bli ett lapptäcke om vi tar de olika ökade kostnaderna var för sig. Här blir det avgörande att ta ett helhetsgrepp för att för att få resurser för att möta bredden av de kostnadsökningar.

Att göra detta på ett rättvist och effektivt sätt är en utmaning för RF, eftersom kostnaderna slår väldigt olika. Några av de dilemman som man behöver ta hänsyn till är skillnader inom idrotter och mellan idrotter. Exempelvis de som äger sina hallar och de  som hyr av kommunen då de drabbas i mindre utsträckning. Klubbar i Norrland möter inte samma energikostnadsutveckling som i södra Sverige. Kostnaderna för transporter fördyrar seriedeltagande i hela Sverige, men främst i serier med långa avstånd. 

Men deökade kostnaderna  riskerar att slå olika gentemot olika målgrupper och segment. 

Driver på byråkratin

 Med tanke att behoven skiftar är det lockande att hitta en modell där föreningar via förbund får söka bidrag för sin kostnadsutveckling, men det driver på byråkrati under en period där medlen behöver komma ut till föreningar istället för att ätas upp av hanteringskostnader. RF pressas till att  hitta en struktur som inte utvecklar en ökad byråkrati.

Ett första steg är att skapa tydlighet om effekter och behov. Trots att det är en osäker tid med många osäkra faktorer så är det viktigt att analysera hur kostnadsutvecklingen påverkar idrotten. Både för att äska ökade medel från staten, men också för att hitta effektiva fördelningsprinciper. 

Eftersom RF lyckades bra med denna bedrift under pandemin, så finns tilltro till att man kan lyckas med samma bedrift igen. Det blir avgörande för de ekonomiska utmaningarna.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.