Den nya regeringen behöver öka stödet
I valspurtens slutskede lovades idrottsfamiljen av såväl idrottsministern Anders Ygeman som Moderaternas (M) näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin att alla elkunder skulle kompenseras för de höga elpriserna. Här finns även många idrottsföreningar. Men vad händer nu med en ny regering?
RF slog larm om de höga elkostnaderna som hotar många föreningar. Det handlar främst om de som äger sina hallar och i synnerhet de med ishallar. Många klubbar har inte möjlighet att undvika kraftigt ökade ekonomiska kostnader till följd av de skenande energipriserna i synnerhet i Götaland och i Svealand vilka tillhör elområde 3 och 4.
Men behovet är större och bredare än det som RF har alarmerat om. Den senaste prisökningen med energipriserna i spetsen slår bredare mot idrottsrörelsen än bara hallkostnader. Pandemin har även ökat många andra priser.
Priserna har ökat
Vissa kan härledas till energikostnader, men det finns också andra larm. För motionsloppen har rörliga kostnader ökat med mer än 20 procent samtidigt som deltagaravgifterna (intäkterna) varit låsta sedan lång tid. Detta beror på att de klubbarna har färre leverantörer efter pandemin och de som finns kvar har haft behov att justera sina priser. Motsvarande kostnadsökningar finns inom andra områden för andra idrottsverksamheter.
Transport- och resekostnader har också ökat kraftigt och drabbar föreningar som har behov av resor inom distrikt med långa avstånd. Klubbarnas återhämtningsförmåga försvagas eftersom det är svårt att hålla nere avgifter nere när kostnader ökar och ibland även skenar.
Enkelt kan sägas att idrotten behöver mer pengar, vilket naturligtvis blir RF:s uppgift att tydliggöra och argumentera inför den nya regeringen. Att bara säkerställa en energikompensation är kortsiktigt. Det kan naturligtvis glädja i stunden, men de ekonomiska kompensationerna riskerar att bli ett lapptäcke om vi tar de olika ökade kostnaderna var för sig. Här blir det avgörande att ta ett helhetsgrepp för att för att få resurser för att möta bredden av de kostnadsökningar.
Att göra detta på ett rättvist och effektivt sätt är en utmaning för RF, eftersom kostnaderna slår väldigt olika. Några av de dilemman som man behöver ta hänsyn till är skillnader inom idrotter och mellan idrotter. Exempelvis de som äger sina hallar och de som hyr av kommunen då de drabbas i mindre utsträckning. Klubbar i Norrland möter inte samma energikostnadsutveckling som i södra Sverige. Kostnaderna för transporter fördyrar seriedeltagande i hela Sverige, men främst i serier med långa avstånd.
Men deökade kostnaderna riskerar att slå olika gentemot olika målgrupper och segment.
Driver på byråkratin
Med tanke att behoven skiftar är det lockande att hitta en modell där föreningar via förbund får söka bidrag för sin kostnadsutveckling, men det driver på byråkrati under en period där medlen behöver komma ut till föreningar istället för att ätas upp av hanteringskostnader. RF pressas till att hitta en struktur som inte utvecklar en ökad byråkrati.
Ett första steg är att skapa tydlighet om effekter och behov. Trots att det är en osäker tid med många osäkra faktorer så är det viktigt att analysera hur kostnadsutvecklingen påverkar idrotten. Både för att äska ökade medel från staten, men också för att hitta effektiva fördelningsprinciper.
Eftersom RF lyckades bra med denna bedrift under pandemin, så finns tilltro till att man kan lyckas med samma bedrift igen. Det blir avgörande för de ekonomiska utmaningarna.
Staffan Movin
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar