Den nya regeringen behöver öka stödet

I valspurtens slutskede lovades idrottsfamiljen av såväl idrottsministern Anders Ygeman som Moderaternas (M) näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin att alla elkunder skulle kompenseras för de höga elpriserna. Här finns även många idrottsföreningar. Men vad händer nu  med en ny regering?

Klubbar som själva bär sina kostnader hoppas nu på statligt stöd när priserna för el stiger oroväckande mycket.

RF slog larm om de höga elkostnaderna som hotar många föreningar. Det handlar främst om de som äger sina hallar och i synnerhet de med ishallar. Många klubbar har inte möjlighet att undvika kraftigt ökade ekonomiska kostnader till följd av de skenande energipriserna i synnerhet i Götaland och i Svealand vilka tillhör elområde 3 och 4.

Men behovet är större och bredare än det som RF har alarmerat om. Den senaste prisökningen med energipriserna i spetsen slår bredare mot idrottsrörelsen än bara hallkostnader. Pandemin har även ökat många andra priser. 

Priserna har ökat

Vissa kan härledas till energikostnader, men det finns också andra larm. För motionsloppen har rörliga kostnader ökat med mer än 20 procent samtidigt som deltagaravgifterna (intäkterna) varit låsta sedan lång tid. Detta beror på att de klubbarna har färre leverantörer efter pandemin och de som finns kvar har haft behov att justera sina priser. Motsvarande kostnadsökningar finns inom andra områden för andra idrottsverksamheter.

Transport- och resekostnader har också ökat kraftigt och drabbar föreningar som har behov av resor inom distrikt med långa avstånd. Klubbarnas återhämtningsförmåga försvagas eftersom det är svårt att hålla nere avgifter nere när kostnader ökar och ibland även skenar. 

Enkelt kan sägas att idrotten behöver mer pengar, vilket naturligtvis blir RF:s uppgift att tydliggöra och argumentera inför den nya regeringen. Att bara säkerställa en energikompensation är kortsiktigt. Det kan naturligtvis glädja i stunden, men de ekonomiska kompensationerna riskerar att bli ett lapptäcke om vi tar de olika ökade kostnaderna var för sig. Här blir det avgörande att ta ett helhetsgrepp för att för att få resurser för att möta bredden av de kostnadsökningar.

Att göra detta på ett rättvist och effektivt sätt är en utmaning för RF, eftersom kostnaderna slår väldigt olika. Några av de dilemman som man behöver ta hänsyn till är skillnader inom idrotter och mellan idrotter. Exempelvis de som äger sina hallar och de  som hyr av kommunen då de drabbas i mindre utsträckning. Klubbar i Norrland möter inte samma energikostnadsutveckling som i södra Sverige. Kostnaderna för transporter fördyrar seriedeltagande i hela Sverige, men främst i serier med långa avstånd. 

Men deökade kostnaderna  riskerar att slå olika gentemot olika målgrupper och segment. 

Driver på byråkratin

 Med tanke att behoven skiftar är det lockande att hitta en modell där föreningar via förbund får söka bidrag för sin kostnadsutveckling, men det driver på byråkrati under en period där medlen behöver komma ut till föreningar istället för att ätas upp av hanteringskostnader. RF pressas till att  hitta en struktur som inte utvecklar en ökad byråkrati.

Ett första steg är att skapa tydlighet om effekter och behov. Trots att det är en osäker tid med många osäkra faktorer så är det viktigt att analysera hur kostnadsutvecklingen påverkar idrotten. Både för att äska ökade medel från staten, men också för att hitta effektiva fördelningsprinciper. 

Eftersom RF lyckades bra med denna bedrift under pandemin, så finns tilltro till att man kan lyckas med samma bedrift igen. Det blir avgörande för de ekonomiska utmaningarna.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.