Den nya regeringen behöver öka stödet

I valspurtens slutskede lovades idrottsfamiljen av såväl idrottsministern Anders Ygeman som Moderaternas (M) näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin att alla elkunder skulle kompenseras för de höga elpriserna. Här finns även många idrottsföreningar. Men vad händer nu  med en ny regering?

Klubbar som själva bär sina kostnader hoppas nu på statligt stöd när priserna för el stiger oroväckande mycket.

RF slog larm om de höga elkostnaderna som hotar många föreningar. Det handlar främst om de som äger sina hallar och i synnerhet de med ishallar. Många klubbar har inte möjlighet att undvika kraftigt ökade ekonomiska kostnader till följd av de skenande energipriserna i synnerhet i Götaland och i Svealand vilka tillhör elområde 3 och 4.

Men behovet är större och bredare än det som RF har alarmerat om. Den senaste prisökningen med energipriserna i spetsen slår bredare mot idrottsrörelsen än bara hallkostnader. Pandemin har även ökat många andra priser. 

Priserna har ökat

Vissa kan härledas till energikostnader, men det finns också andra larm. För motionsloppen har rörliga kostnader ökat med mer än 20 procent samtidigt som deltagaravgifterna (intäkterna) varit låsta sedan lång tid. Detta beror på att de klubbarna har färre leverantörer efter pandemin och de som finns kvar har haft behov att justera sina priser. Motsvarande kostnadsökningar finns inom andra områden för andra idrottsverksamheter.

Transport- och resekostnader har också ökat kraftigt och drabbar föreningar som har behov av resor inom distrikt med långa avstånd. Klubbarnas återhämtningsförmåga försvagas eftersom det är svårt att hålla nere avgifter nere när kostnader ökar och ibland även skenar. 

Enkelt kan sägas att idrotten behöver mer pengar, vilket naturligtvis blir RF:s uppgift att tydliggöra och argumentera inför den nya regeringen. Att bara säkerställa en energikompensation är kortsiktigt. Det kan naturligtvis glädja i stunden, men de ekonomiska kompensationerna riskerar att bli ett lapptäcke om vi tar de olika ökade kostnaderna var för sig. Här blir det avgörande att ta ett helhetsgrepp för att för att få resurser för att möta bredden av de kostnadsökningar.

Att göra detta på ett rättvist och effektivt sätt är en utmaning för RF, eftersom kostnaderna slår väldigt olika. Några av de dilemman som man behöver ta hänsyn till är skillnader inom idrotter och mellan idrotter. Exempelvis de som äger sina hallar och de  som hyr av kommunen då de drabbas i mindre utsträckning. Klubbar i Norrland möter inte samma energikostnadsutveckling som i södra Sverige. Kostnaderna för transporter fördyrar seriedeltagande i hela Sverige, men främst i serier med långa avstånd. 

Men deökade kostnaderna  riskerar att slå olika gentemot olika målgrupper och segment. 

Driver på byråkratin

 Med tanke att behoven skiftar är det lockande att hitta en modell där föreningar via förbund får söka bidrag för sin kostnadsutveckling, men det driver på byråkrati under en period där medlen behöver komma ut till föreningar istället för att ätas upp av hanteringskostnader. RF pressas till att  hitta en struktur som inte utvecklar en ökad byråkrati.

Ett första steg är att skapa tydlighet om effekter och behov. Trots att det är en osäker tid med många osäkra faktorer så är det viktigt att analysera hur kostnadsutvecklingen påverkar idrotten. Både för att äska ökade medel från staten, men också för att hitta effektiva fördelningsprinciper. 

Eftersom RF lyckades bra med denna bedrift under pandemin, så finns tilltro till att man kan lyckas med samma bedrift igen. Det blir avgörande för de ekonomiska utmaningarna.

Staffan Movin

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.