Nya byggen i Karlstad för en halv miljard

Det är i dag den största kommunala satsningen i Sverige. För 510 miljoner kronor har Karlstad fått norra Europas största isyta under tak med två isrinkar, en flott bandyhall och en 4 00-metersoval i en 300 meter lång byggnad på samma yta där gamla Tingvalla isstadion låg. 

Här finns också Europas tredje största inomhusarena för flera idrotter, en ny friidrottshall, en utomhusarena med hybridgräs och en uppvärmd konstgräsplan., allt byggt på ett par år och storstilat värre!

Friidrottshall, konstgräsplan - nya hallar och anläggningar för en halv miljard har byggts i Karlstad

Det är en makalös satsning som politikerna i Karlstad enades om. Moderaterna, centern, liberalerna, krisdemokraterna, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet tog i hand och ville genomföra en gemensam och genomgripande upprustning.

Eniga politiker

Allt fick en inledning när det då det blågröna styret samt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kom överens om att investera för idrottens bästa och att skapa bra villkor. 

I en första etapp avsatte kommunen 510 miljoner kronor till investeringen samt cirka 28 miljoner kronor per år i framtida driftskostnader. 

Då ingick en inomhusarena, en utomhusarena och en konstgräsplan på Sannafältet, samt den gigantiska och unika isarenan. 

Konsekvensen är att idrotter och föreningar med verksamhet på Tingvalla IP och i Våxnäshallen, främst friidrott, amerikansk fotboll och fotboll får avsevärt bättre arenor. 

”Vi ska vara bäst rustade i Sverige, ingen ska slå oss”, andas optimismen från Värmland.

I dyra dagar har det nu varit feststämning. Invigningen eller introduktionen av allt det nya och magnifika har firats tillsammans med invånarna.

Finansieringen bygger på att kommunen tar det ekonomiska huvudansvaret, men för att jätteprojektet kunde ska kunna genomföras krävdes ekonomisk samverkan med berörda föreningar och deras samarbetspartners.

Kommunstyrelsen beslutade att bygga en inomhusarena, en utomhusarena och en konstgräsplan på Sannafältet, samt en överbyggnad på Tingvalla isstadion. 510 miljoner kronor reserverades för investeringarna samt cirka 28 miljoner kronor per år i framtida driftskostnader.

Klart att de är stolta

- Nu händer det som vi har jobbat för så länge. Jag är stolt över att vi har nått en så bred politisk enighet för de här viktiga investeringarna som gynnar Karlstadsborna och Karlstad som evenemangs- och idrottsstad, framhöll Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M).

Inte undra på att politiker och beslutsfattare runt om i Sverige sneglar med avund på vad som egentligen sker i Karlstad. ”Att ni har både mod och pengar till att göra en satsning för en halv miljard”, frågar sig många som har tagit del av planerna och följt förverkligandet av den ena anläggningen efter den andra. Många skulle helst vilja göra det samma eller åtminstone något liknande. Behovet är stort överallt, men resurserna och modet är inte lika stort runt om i landet.

Kristin Idskog är kultur- och fritidsdirektör i Karlstad, och hon är mycket stolt med all rätt:

- Klart att det är stort. Det är en massiv satsning. 

Ändå var Karlstads idrott ganska välförsedd med arenor och hallar sedan tidigare. Nu, med allt nytt, råder det inget tvivel om att kommunen är störst och bäst i landet.

Under fyra septemberdagar ville man från ansvarigt håll att alla invånare skulle bekanta sig med anläggningarna. Det var prova på-idrott, fotbollsmatcher, bandymatcher, friidrottstävlingar, allmänhetens åkning, föreläsningar och massor av inspiration – i en kavalkad av aktiviteter för alla. 

-Vi vill visa bredden av vad de nya arenorna erbjuder, tillsammans med de arenor som redan finns i Karlstad, säger Jonas Taheri Wiik, projektledare för Idrottsfestivalen.

Ett jätteprojekt till

Lagom som den här invigningen sker presenteras nästa jätteprojekt med innovativa mål - ett nytt bostadsområde med 700-800 nya bostäder i Karlstad. 

Åtta bolag har enats och ska skapa ett nytt område på Färjestad med 800 bostäder, ett stadsdelscentrum, ett stort parkeringshus och en multiarena. Området består i dag av en stor parkeringsplats runt Löfbergs arena, hockeylagets skådeplats.

Kommunen har för övrigt en vision, benämnd ”Livskvalitet Karlstad”, där det står skrivet:

Karlstad ska vara en kommun för alla

Karlstad ska vara en kunskaps- och tillväxtkommun

Karlstad ska vara en miljösmart kommun

Karlstads kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare

Kan det bli mer trovärdigt som stan ser ut i dag - och i morgon…

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen