Nya byggen i Karlstad för en halv miljard

Det är i dag den största kommunala satsningen i Sverige. För 510 miljoner kronor har Karlstad fått norra Europas största isyta under tak med två isrinkar, en flott bandyhall och en 4 00-metersoval i en 300 meter lång byggnad på samma yta där gamla Tingvalla isstadion låg. 

Här finns också Europas tredje största inomhusarena för flera idrotter, en ny friidrottshall, en utomhusarena med hybridgräs och en uppvärmd konstgräsplan., allt byggt på ett par år och storstilat värre!

Friidrottshall, konstgräsplan - nya hallar och anläggningar för en halv miljard har byggts i Karlstad

Det är en makalös satsning som politikerna i Karlstad enades om. Moderaterna, centern, liberalerna, krisdemokraterna, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet tog i hand och ville genomföra en gemensam och genomgripande upprustning.

Eniga politiker

Allt fick en inledning när det då det blågröna styret samt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kom överens om att investera för idrottens bästa och att skapa bra villkor. 

I en första etapp avsatte kommunen 510 miljoner kronor till investeringen samt cirka 28 miljoner kronor per år i framtida driftskostnader. 

Då ingick en inomhusarena, en utomhusarena och en konstgräsplan på Sannafältet, samt den gigantiska och unika isarenan. 

Konsekvensen är att idrotter och föreningar med verksamhet på Tingvalla IP och i Våxnäshallen, främst friidrott, amerikansk fotboll och fotboll får avsevärt bättre arenor. 

”Vi ska vara bäst rustade i Sverige, ingen ska slå oss”, andas optimismen från Värmland.

I dyra dagar har det nu varit feststämning. Invigningen eller introduktionen av allt det nya och magnifika har firats tillsammans med invånarna.

Finansieringen bygger på att kommunen tar det ekonomiska huvudansvaret, men för att jätteprojektet kunde ska kunna genomföras krävdes ekonomisk samverkan med berörda föreningar och deras samarbetspartners.

Kommunstyrelsen beslutade att bygga en inomhusarena, en utomhusarena och en konstgräsplan på Sannafältet, samt en överbyggnad på Tingvalla isstadion. 510 miljoner kronor reserverades för investeringarna samt cirka 28 miljoner kronor per år i framtida driftskostnader.

Klart att de är stolta

- Nu händer det som vi har jobbat för så länge. Jag är stolt över att vi har nått en så bred politisk enighet för de här viktiga investeringarna som gynnar Karlstadsborna och Karlstad som evenemangs- och idrottsstad, framhöll Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M).

Inte undra på att politiker och beslutsfattare runt om i Sverige sneglar med avund på vad som egentligen sker i Karlstad. ”Att ni har både mod och pengar till att göra en satsning för en halv miljard”, frågar sig många som har tagit del av planerna och följt förverkligandet av den ena anläggningen efter den andra. Många skulle helst vilja göra det samma eller åtminstone något liknande. Behovet är stort överallt, men resurserna och modet är inte lika stort runt om i landet.

Kristin Idskog är kultur- och fritidsdirektör i Karlstad, och hon är mycket stolt med all rätt:

- Klart att det är stort. Det är en massiv satsning. 

Ändå var Karlstads idrott ganska välförsedd med arenor och hallar sedan tidigare. Nu, med allt nytt, råder det inget tvivel om att kommunen är störst och bäst i landet.

Under fyra septemberdagar ville man från ansvarigt håll att alla invånare skulle bekanta sig med anläggningarna. Det var prova på-idrott, fotbollsmatcher, bandymatcher, friidrottstävlingar, allmänhetens åkning, föreläsningar och massor av inspiration – i en kavalkad av aktiviteter för alla. 

-Vi vill visa bredden av vad de nya arenorna erbjuder, tillsammans med de arenor som redan finns i Karlstad, säger Jonas Taheri Wiik, projektledare för Idrottsfestivalen.

Ett jätteprojekt till

Lagom som den här invigningen sker presenteras nästa jätteprojekt med innovativa mål - ett nytt bostadsområde med 700-800 nya bostäder i Karlstad. 

Åtta bolag har enats och ska skapa ett nytt område på Färjestad med 800 bostäder, ett stadsdelscentrum, ett stort parkeringshus och en multiarena. Området består i dag av en stor parkeringsplats runt Löfbergs arena, hockeylagets skådeplats.

Kommunen har för övrigt en vision, benämnd ”Livskvalitet Karlstad”, där det står skrivet:

Karlstad ska vara en kommun för alla

Karlstad ska vara en kunskaps- och tillväxtkommun

Karlstad ska vara en miljösmart kommun

Karlstads kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare

Kan det bli mer trovärdigt som stan ser ut i dag - och i morgon…

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.