Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Ideellt, under utveckling eller avveckling?
RF agerar på flera områden för att skapa förutsättningar för att möta de samhällsförändringar som drabbar ideella föreningar hårt. Frågan är om de gör rätt saker, att de kommer göra sakerna rätt känner jag mig trygg i.
RF startar upp ett stort strategiarbete i höst, frågan på deras seminarium i Almedalen var den samma som rubriken ovan. Vi var självfallet på plats och försökte förstå hur man resonerar inom RF. Det var enkelt att förstå resonemanget men lite svårare att förstå de val man gjort.
Givna förutsättningar
Det relativt kritiska läget man har att utgå ifrån ser ut ungefär så här:
• Antalet medlemmar i ideella idrottsföreningar minskar.
• Antalet boende i Sverige som idrottar ökar. Ökningen ligger dock genomgående hos kommersiella aktörer eller o-organiserat idrottande (löpning, promenader etc). Slutsatsen är att den kommersiella idrotten är bättre på attrahera.
• Demokratin har slutat fungera, det är enstaka procent av medlemmarna som röstar på årsmöten. Små förbund med negativ utveckling bromsar förändringar då de har stor makt. De tio minsta förbunden inom RF har färre medlemmar och färre aktiviteter än den största enskilda föreningen.
• Den mest framgångsrika aktören inom RF agerar som en kommersiell aktör. Friskis&Svettis är toppstyrt med ett gemensamt varumärke mer att se som en franchiseorganisation än som traditionell föreningsidrott. De är dock mycket duktiga och de har komparativa fördelar mot sina konkurrenter. Hade inte Friskis vuxit så bra hade siffrorna för RF varit en katastrof.
• RF har tappat mycket position gentemot politiken (alla partier) de senaste åren. Idrott är en politisk ickefråga där inte ens Idrottsministern har för avsikt att göra något.
• Det går att se beslutet om 51-procentregeln som ett tydligt beslut om att exkludera den kommersiella idrotten framåt i tid.
RF har tappat kraft
Så ser läget ut på ett ungefär med gradskillnader åt båda håll.
Vad finns det då för slutsatser att dra av ovanstående.
RF har begränsat sitt mål. Att vara en stark samlande aktör för ideell idrott är inte samma sak som att vara en stark samlande aktör för idrotten i Sverige.
51-procentbeslutet såväl som Almedalspositioneringen ”Den ideella trädgården” visar på detta.
Men de borde väl ha ett mål
RF har skapat risken att man tappar legitimiteten som den samlande aktören och språkröret för svensk idrott genom att låta organisationsform vara viktigare än uppdraget att utveckla idrotten.
RF har blivit en exkluderande organisation. Vi som idrottar ”fel” är inte välkomna.
Nu verkar det som att RF tänker utföra ett stort strategiarbete utan att ha mål för vart man vill komma, alternativt att man vill förnya verksamheten, men inte förändra mål eller strukturer. Frågan är om det är möjligt.
En onödig uppförsbacke
Grunden för strategiarbetet är de samhällsförändringar som RF förtjänstfullt utrett och definierat. Slutsatsen om starka långsiktiga trender mot ökad individualisering och ökad kommersialisering går inte att ifrågasätta. Här skall RF:s ledning ha all heder för att de inte blundar för verkligheten.
Att man ser bredd som prio ett är också ett steg framåt.
Det jobbiga är självfallet att när samhället utvecklas mot mer individualism och kommersialisering har RF valt kollektiva ideella former som enda vägen framåt.
Här har man skapat en fullständigt onödig uppförsbacke. Det övergripande rörliga målet borde sättas till att fler skall idrotta oftare men att det är av mindre intresse hur det sker.
En självklar prio-lista
Det RF (specialförbunden) skall leverera till samhälle, föräldrar med flera är ungefär följande enligt samhället:
1. Folkhälsa för vuxna, dvs lägre vårdkostnader och kortare tid mellan frisk och död. Sparar tiotals miljarder per år och är en förutsättning för att vi inte skall betala 50 kronor i kommunalskatt om 20 år.
2. Idrottande ungdomar som får bättre betyg, bättre motorik och undviker barnfetma.
3. Idrottande ungdomar som blir anställningsbara.
Vem är stark nog att vara drivande?
Det SF i synnerhet prioriterar är att leverera framgångar för elit. Visst är det kul för Sverige om vi vinner VM och OS guld men i jämförelse med folkhälsa och anställningsbara ungdomar värderas det inte högt av våra förtroendevalda även om de vid stunden är lika glada. Effekterna på vår export är också försumbara om ens mätbara.
I min bok där en stark samlande nationell aktör som kan driva idrottsfrågor och utveckla idrotten är viktig, till och med omistlig för såväl samhällsekonomin som för kvalitet i livet för individerna blir jag rädd för att den valda vägen leder till att vi om tio år helt saknar en aktör som med stark legitimitet driver idrottsfrågorna.
Och allt detta för att man år 2013 ser motsättning istället för symbios mellan det ideella och det kommersiella trots att man vet att de verkar i samma samhälle.
Mest lästa just nu
Nej, en stockhomare i ledningen för IFK Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Evald (inte verifierad)
ons, 2013-07-17 19:33
1. RF – en förlegad
RF – en förlegad organisation Idén om att samla alla organisationer med tävlande och fysiska aktiviteter under en gemensam riksorganisation är förlegad. Det är alltför stora skillnader i förbundens syften och verksamheter. Utgångspunkten för vilken samligsorganisation ett förbund ska tillhöra måste var dess syften med verksamheten. Där finns alltför stora skillnader mellan olika förbund. Den kommersiella underhållningsidrotten ska ha en egen organisation helt utanför föreningslivet. Den styrs ändå inte av någon s.k. demokratisk föreningsordning. Där handlar det om pengar och yrkesutövande, ibland med fantasilöner samt underhållning. Den formen av organisationer (elitserielag) kan läggas under den kommun de tillhör. Kommunerna bidrar ju ändå på många sätt för att stötta elitverksamheten, inte minst med dyra anläggningar. Det vore också bättre om kommunerna också fick ta ansvar för våldet på arenorna. Tävlingsverksamhet, som bedrivs på ett någorlunda föreningsmässigt sätt och för att deltagarna ska ha kul under några eller ett antal år, innan de ändå slutar, samlas under ett Idrotts-RF. Sen kan de enskilda föreningarna/förbunden bedöma om deras verksamhet ska vara rekryteringsbas för kommersiell underhållningsidrott. De föreningar/förbund, som bedriver fysiska aktiviteter eller andra aktiviteter som friskvård (F & S, delar av Gymnastikförbundet, Korpen och SAIF m.fl.) samlas under en paraplyorganisation. Här skulle kanske också körsång och många gym kunna höra hemma. De förändringar, som kommer att accelerera, är att färre och färre vill leda föreningar, att antalet föreningar och medlemmar i framförallt tävlingsföreningar kommer att minska. Man får också hoppas att den hysteriska fixeringen vid tävlande, som idag jagas på av media, avtar och att alltfler ägnar sig åt friskvårdsaktiviteter och spontant och privat utövande av fysiska aktiviteter. Det betyder också att stat och kommun kommer att få värdera och dela ut pengar till olika organisationer med olika syften.