Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fotbollen behöver hjälp – nu!

Brottsplatsen. Blommor, tröjor och halsdukar vid Kärnan i Helsingborg där en supporter misshandlades av ett gäng personer som sparkade och hoppade på honom och orsakade sådana skador att han avled före matchen Helsingborg-Djurgårdens IF. Foto: Johan Nilsson, TT

 

Fotbollen kan göra mera, men inte på egen hand stoppa ett samhällsproblem med många unga grabbar i utanförskap. Men använd de klara åtgärder som ändå är tillgängliga!

Det som inte fick hända hände. En ung man är död, misshandlad till döds för att han höll på ett fotbollslag.

Kriminella är de skyldiga - inte fotbollen

När Djurgårdens klack skriker mördare så begår de samma fundamentala misstag som så många andra.

Kan vi till att börja med vara överens om att det inte var Djurgårdens IF som misshandlade kroggäster och slog sönder restauranger i Helsingborg i förrgår.

Det var heller inte Helsingborgs IF som misshandlade en Djurgårdensupporter till döds i går söndag.

Kriminella idioter är skyldiga i båda fallen.

De skall tillbringa en tid i fängelse om polisen gör sitt jobb. Någon skall dömas, helst för mord, att hävda att han inte hade för avsikt att döda och välja dråp som polisen nu gjort är fel väg att gå, livstid är lämplig dom. Andra skall åtalas för grov misshandel, upplopp, skadegörelse med mera till långa fängelsestraff.

Ett samhällsproblem

Allsvenskan borde handla om att olika fotbollslag möter varandra på en fotbollsplan. Så är det inte längre. Nu handlar det om att två supporterstyrkor möter varandra på helt andra ställen, med massor med alkohol, droger och vilja till våld som verktyg.

Det som bör noteras är att våldet i Helsingborg, utifrån den information jag har nu, inte initierades av s.k. firmor utan av mer lösligt sammansatta grupper, som förmodligen inte ens är att se som supportergrupper. Matchen har blivit en anledning till bråk för de som söker bråk. 

Det här kan fotbollen inte skydda sig emot. Det är ett samhällsproblem.

Unga män utan framtidshopp

En egen tanke är att vi här pratar om utanförskapets medlemmar. Unga män med inget eller litet framtidshopp, dvs behovet av att ta ansvar för sina handlingar föreligger inte och man kan bete sig hur som helst eftersom inget spelar någon roll. 

Nu måste fotbollen agera. Ett första steg bör vara personliga biljetter. Enkelt att införa för de lag som har moderna biljett-system som Elfsborg, Djurgården och Hammarby. Svårare för de som lever kvar med de gamla systemen från Ticnet. 

Personliga biljetter, id-kontroll och foto vid entré är tekniskt hanterbart, i sammanhanget billigt och ger tillsammans med kameror på arenan och system för ansiktsigenkänning möjligheten att identifiera de som beter sig dumt såväl som att kräva dem på kostnader för fel beteende.

De som maskerar sig på läktaren kan identifieras och åtalas. Att kasta in något, storma planen och motsvarande bör kunna bestraffas med upp emot 30 000 kronor.

Utöka tillträdesförbudet

Utökat tillträdesförbud där arrangörsavstängningar lyfts upp till en högre instans och delas ut i mångdubbel volym är viktigt att gå vidare med. Idag vågar inte klubbarna genomföra arrangörsavstängningar.

Vad Helsingborg också visar är att man kan höja priserna ganska ordentligt. Om upp emot 5 000 människor kan betala resa, hotell, krogen med mat och barer med oceaner av pilsner, dvs 5-10 000 kronor var så borde det finnas utrymme att höja priser med ett par hundra kronor.

Tillväxten för fotbollen handlar inte om de relativt få s.k. Hard core-fans utan om att få de många som tycker om fotboll att gå en gång till per säsong för att det är en positiv totalupplevelse. De som är beredda att betala fullpris för att få uppleva glädje tillsammans med sina vänner.

Ta bort ståplats

Att ta bort ståplats är ett logiskt nästa steg. Med så många som fyra av tio som säger sig låta bli att gå på fotboll är det förmodligen en lönsam väg framåt även om det är svårt värdera effekterna av minskad stämning på arenan.

Vid högrisksmatcher kan åldersgränser övervägas. Det får dock ses som kollektiv bestraffning i förväg, dvs motstridigt all rättstradition i demokratiska länder och om det används vara en sällsynt åtgärd. 

Där någonstans tar fotbollens verktygslåda slut. Resten handlar om samhället. Fotbollen kan aldrig ta ansvar för vad som händer utanför arenans absoluta närområde på kanske 100 meter. 

Hotfullt egentligen utan skäl

Vi var i Helsingborg helgen innan när HIF mötte Gais i Svenska cupen. En egentligen oanspråkslös match.

Vi var aldrig nära arenan utan i city och kunde tyvärr konstatera att uppställningen av piketbilar med kravallutrustad polis, ridande poliser med liknande utrustning skapade en stämning av hot och oro snarare än lugn. Även om det låter omöjligt att uppnå, utifrån motstridigheten i uttrycket, känns det som att ett mer begåvat polisarbete är nödvändigt. 

Att hålla isär supportrarna är tyvärr nödvändigt men ett tydligt bevis på att vi alla har misslyckats. Vi är ofta på middagar med vänner som håller på olika lag. Det har aldrig förespråkat någon av oss att vi inte kan vara goda och nära vänner trots att vi håller på olika lag. 

Fansens totala missuppfattning

När grupper ser motståndarlagets fans som fiender har vi hamnat fel. Det är trist när klubbarna förstärker de här tendenserna med kampanjer av modellen ”Stockholm tillhör oss” eller ”vi är inte ni”. Där får klubbarna ett delansvar av ett synsätt som ökar riskerna för våld. 

Sammanfattningsvis så är fotbollen efter den supporter som avled och hans familj och vänner det största offret av det som hänt.

Fotbollen kan göra en del för att ytterligare förbättra men fotbollen har inte verktygen eller möjligheterna för att hantera det samhällsproblem som många unga i utanförskap utan framtidshopp skapar.

Dan Persson

KentW (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 08:38

1. Samhället har makten och

Samhället har makten och möjligheterna att göra en skillnad i den här frågan på samma sätt som samhället har gjort tidigare. - "Swedish Bike Meet" var under ett antal år fram till 2005 Sveriges största hojträff. Polisen krävde därefter in betalning för övervakningen. Polisens krävde ursprungligen 2,8 miljoner kronor för bevakningen under 2004 och 2005. Regeringsrätten slog 2008 fast att Swedish Bike Meet skulle betala 550 000 kr för 2004 och 1,2 miljoner för 2005. En fullständigt orimlig summa för en arrangör varför polisen fick sin vilja fram – Swedish Bike Meet- arrangörerna valde att lägga ned. - "Till Minne av Swedish Bike Meet" uppstod som en spontan reaktion efter att polisen igenom hutlösa bevakningskotnader lyckades stänga ner den ursprunliga träffen. De följande åren förflöt utan större polisbevakning och utan några tillbud. Under 2011 när polisen förstärkt bevakningen skedde den första större händelsen då en person knivhöggs till döds vilket polisen tog som intäkt för att år 2012 sätta in en styrka av cirka 500 poliser till en kostnad av 920 kr/timmen = 33.1 miljoner. Till denna kostnad tillkommer bilutgifter, provkostnader, hundkostnader m.m varför polisens kostnad för att trakassera bikers torde uppgå till någonstans kring 40 miljoner kronor. 40 miljoner kronor som Sveriges skattebetalare står för. I TV4 morronprogram berättade polisens taleskvinna att polisen VET vilka dessa "huliganer" är! Men varför inte använda alla de medel som polisen har och lagföra dom för allt från "trasigt parkeringslyse" till "uppträtt maskerad på allmän plats= misstänkt bankrånare/terorist". Punktmarkera dom tills dom inte kan gå på toaletten utan att känna sig iaktagna! För innan dessa "våldsnarkomaner" försvinner från "arenan", som är överallt där det finns en möjlighet att leva ut sina "våldsorgasmer" så kommer inte problemet att få nån lösning. Problemet är inte fotbollen, ishockeyn eller nån annan verksamhets, utan ett samhällsproblem som bla. syns i bristen på respekt för polisen!

Friends_2013 (inte verifierad)

tis, 2014-04-01 12:43

2. Strålande skrivet. Dessutom

Strålande skrivet. Dessutom mycket intressant, eftersom många av oss fotbollsälskare inte är så väl insatta i "Swedish Bike Meet" eller "Till Minne av Swedish Bike Meet". Jag vet inte hur många år jag hävdat att polisen måste vara smartare, såväl i planering, riskbedömning som i det operativa arbetet. Visst har samhället "makten och möjligheterna att göra en skillnad", men då måste det bli ett slut på det evinnerliga utredandet. Även regeringen måste agera.

Michael Brunius (inte verifierad)

fre, 2014-04-04 00:11

3. Och på vilket sätt skulle man

Och på vilket sätt skulle man komma åt våldet utanför arenorna med att ta bort ståplats? Så dumt så klockorna stannar!

Jonathan (inte verifierad)

fre, 2014-04-04 03:19

4. Är detta ett skämt? Har jag

Är detta ett skämt? Har jag av misstag ramlat in över en artikel där skribenten förgäves strävar efter att måla upp världsfrånvända och dystopiska bilder utan något som helst underlag? Eller är detta ännu ett exempel på varför man bör låta skribenter skriva om ämnen de känner till istället för att luddigt spekulera kring saker de aldrig kommit i kontakt med? Dan Persson, vi är alla ledsna över vad som hände i Helsingborg, men jag kan för mitt liv inte förstå hur du resonerar fram till dina märkliga slutsatser och skrattretande rubriker. Faktumet att ditt fotbollsintresse inte sträcker sig längre än att maximalt besöka 3-4 matcher om året, om jag förstått det rätt, resulterar i en snedvriden uppfattning om allsvensk fotboll. Hur kommer du fram till den absurda jämförelsen att du "klarar av att äta middag med personer som håller på andra lag"? Vad har det med saken att göra? Du skriver också; "Allsvenskan borde handla om att olika fotbollslag möter varandra på en fotbollsplan. Så är det inte längre. Nu handlar det om att två supporterstyrkor möter varandra på helt andra ställen, med massor med alkohol, droger och vilja till våld som verktyg". Nej Dan! NEJ! Jag vet inte vilken match, vilken liga eller vilket land du syftar på. Det är du som i media bidrar till ett förakt mot fotbollskultur i allmänhet när du egentligen är emot våldet. Du drar förhastade slutsatser efter alldeles för lite research innan du sprider dina missuppfattningar bland allmänheten. För den pacifistiske, fotbollsälskande supportern som brinner för att skapa en magisk stämning på arenan är det en bedrövelse att läsa igenom de besynnerliga regeländringar du föreslår. Personliga biljetter är dock inte orimligt. Däremot förespråkar du ett Storebror-samhälle med kameror, ansiktsigenkänning och maskeringsförbud. Vem är det egentligen som intresseras av dina bisarra förslag på att ta bort kärleken från det vi älskar mest? Skulle någon missbruka en bengalisk eld, starta slagsmål eller storma planen förtjänar personen givetvis straff eftersom det förstör. Men ingen föraktar denna "terrorist" så mycket som supportrarna runt om, oavsett om man sympatiserar eller inte med dennes val av fotbollslag. Det kanske mest paradoxala och mest skrattretande är stycket; "Tillväxten för fotbollen handlar inte om de relativt få s.k. Hard core-fans utan om att få de många som tycker om fotboll att gå en gång till per säsong för att det är en positiv totalupplevelse. De som är beredda att betala fullpris för att få uppleva glädje tillsammans med sina vänner". Om du nu vill luta dig tillbaka för att njuta av fin fotboll tillsammans med dina vänner medan ni sippar på var sitt glas vin eller bubbelvatten ... UTNYTTJA DIN TV och stanna hemma. Det du missar i ditt blogginlägg är att de andra 10 000 människorna på stadion har betalat för att uppleva den föreställning som hejarklacken (eller som du kallar det "Hard core-fans") skapar tillsammans med fotbollsspelarna. Varför ska glädjen bara vara tillgänglig för dig med en plånbok tillräckligt tjock för att kunna unna dig bästa sittplatsen då vädret godkänner? "Ta bort ståplats" lyder rubriken, men stycket under handlar om något helt annat. Hade du insett hur ståplatsreduceringen verkligen hade påverkat Allsvenskan så tror jag inte att du hållit kvar vid den åsikten. Somliga kallar det kärlek, somliga beskriver det som en unik atmosfär medan andra säger att det är något alldeles utöver det extra. STÄMNING. Allsvenskan har en stämning på arenorna som få ligor kan mäta sig med. Vi ska vara stolta över våra tifo-arrangemang, våra sånger och vår förmåga att skapa föreställningar olikt allt annat. Förstör inte detta genom att leta läsarsiffror på fotbollens bekostnad när det egentligen handlar om våld. Jag ser möjligheter och jag hoppas på en ljus framtid för svensk fotboll. Men det förutsätter att folk använder sin EMPATI för kärleken istället för att tänka destruktivt. Dan, du är inte den förste som trott att våldet går att lösa med hjälp av att förstöra svensk fotboll, och du är antagligen inte den siste heller. Maskeringsförbud och utökad övervakning skapar rädsla, hat och oro hos folk istället för att bekämpa våld som sker utanför fotbollsarenor. Nu väljer jag att lämna ute rimliga, alternativ till vad som borde förändras för nu måste jag lägga mig för att sova. God natt! VILA I FRID STEFAN

KentW (inte verifierad)

fre, 2014-04-04 09:23

5. Stefan! Du missar helt

Stefan! Du missar helt poängen i artikeln. - Den som inte har nått att dölja, behöver inte dölja sig! - Det är NI som kallar Er "Fans" som har det största ansvaret att få slut på "våldet"! MEN om Ni inte gör det så kommer någon annan att göra det åt ER! - Sjung hyllningssånger för ert lag, men inse vad era hatramsor till motståndarlaget skapar för stämningar bland era sk. "Hard-core fans"! - Ert LAG blir inte bättre för att ni "hatar" motståndarlaget! - Men så länge Ni inte tar Er an frågan och "städar" i de egna leden så måste "samhället" göra det, oavsett vad Ni tycker är bra eller dåligt! - ALLA andra inser att när människor misshandlas och till och med mördas i samband med fotbollsmatcher är måttet rågat! - NI vet vilka dessa våldsnarkomaner är! - Ni vet att deras intresse för fotbollen är minimalt. - NI förstår vilka som ytterst kommer att drabbas av de samhälleliga åtgärder som MÅSTE vidtas OM inte det blir en ändring! Konkret förslag: - Samla ledningen för allsvenskans samtliga supporterklubbar. - Bestäm gemensamt regler för hur ni ska uppträda mot varrandra på, och utanför arenorna. - Se till att "isolera, utesluta och anmäla våldssökarna" som gömmer sig bakom masker, medlemsskap och snack om broderskap! - NI ÄGER PROBLEMET. AGERA istället för att MÖRKA!

Rasmus (inte verifierad)

fre, 2014-04-04 15:40

6. Förstår fortfarande inte hur

Förstår fortfarande inte hur du ser sambandet mellan ståplats och att påtända idioter slår ihjäl folk på gatan? Ståplats är det som sätter färg på svensk fotboll, det som skapar intresse, hur många fester har inte skapats kontra de FÅ incidenter som faktiskt inträffat? På 100.000 besökare så är det några få som misskött sig. vill även tala om för dig att det är inte på ståplats som slagskämparna står, men det vet du såklart inte om efter som du i vanlig ordning inte har en jävla aning om vad du pratar om :) Tack för mig och hoppas att du någon gång kan lära dig hur det ligger till. Ta intryck från de som faktiskt besöker matcherna vecka ut och vecka in, en av de familjer som är på våra slutsålda läktare. Som kommer tillbaks match efter match. Svara gärna på detta.

Dan Persson

fre, 2014-04-04 18:07

7. Rasmus, Det finns inget

Rasmus, Det finns inget samband mellan ståplats och påtända fans som slår ihjäl folk. Det finns ett samband mellan berusade och påtända fans på ståplatsläktare och klubbens säkerhetskostnader, klubbens intäkter och klubbens sponsorintäkter. Jag har inte åsikten att klubbarna skall ta bort ståplats. Jag har åsikten att det är lönsamt att ta bort ståplats. Klubbarna är suveräna medlemsorganisationer, är de beredda att ta sämre tabellplacering så kan de acceptera lägre intäkter. Det är ståpäls när klacken sjunger "Solen går upp över Råsunda", eller "Just idag är jag stark". Det är fullständigt bedrövligt och ett gott skäl att inte gå på fotboll när klacken skriker "hata göteborg" och tjugotalet andra idiotramsor av sexistisk, homofobisk karaktär. Marscher som den till Tele2 i höstas eller i Borås i fjol våras Skapar goda skäl utöver de ekonomiska att försöka byta ut det kundsegmentet mot ett som bättre korrelerar med den laddning av varumärket man önskar. Mitt jobb är att ge kommersiell idrott möjligheten att tjäna mera pengar. Korrelationen omsättning tabellplacering är 93%. Vill man inte ligga på topp behöver man inte bry sig om ekonomin.

S (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 17:13

8. Byta ut ståplatspubliken mot

Byta ut ståplatspubliken mot vad Dan? Vilka är det enligt dig som kommer att strömma till arenorna om ståplatserna skulle försvinna? Och kom inte dragandes med att barnfamiljer "inte vågar gå på fotboll" och annat dravel. Kolla på AIK till exempel, en utsåld familjeläktare. Och det trots alla "farligheter" som går att läsa om var och varannan dag. Sanningen är den att ståplatserna snarare är en publikmagnet än tvärtom, och det tror jag att alla som faktiskt går på fotboll vet.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.