Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

SHL:s avtal väcker stark kritik

Ett självmål av SHL. Det nya mångmiljonavtalet kritiserar av flera parter. Foto: TT

 

Det är en något oväntad nyhet att SHL som redan har ATG som partner därutöver har skrivit avtal med det Maltabaserade Nordic Bet. Det mera väntade inträffar nästa vecka när vitesföreläggandet kommer från Lotteriinspektionen. 

I nuläget verkar det som Nordic Bet har betalade 30 miljoner kronor (enligt mediaspekulationer) för att få exponering på mittcirkeln i 14 SHL-arenor. Det tycker jag låter dyrt så det bör finnas väsentligt mer i avtalet eller så föreligger en lägre kostnad. Exponering är rätt billigt idag så det måste handla mer om legitimitet, dvs att vinsten för sponsorn är att de framstår som tryggare och mer seriösa än deras konkurrenter genom att finnas i mittcirkeln hos SHL. 

Hur Got Event som kommunal aktör skall agera återstår att se. Kan de som kommunalt bolag måla om mittcirkeln på ett sätt som enligt flera skall ses som ett brott mot svensk lagstiftning? Stockholms stad som ägare av Globenfastigheterna har också skäl att fundera på frågan. 

Många frågetecken

Avtalet är oväntat av flera skäl

Oväntat för att alla aktörer i spelbranschen nu tassar omkring på tå i väntan på en spelutredning som är några månader bort. Dvs redan när utredningen presenteras, gissningsvis i november, så kan förutsättningarna vara helt annorlunda

Oväntat för att Svenska Ishockeyförbundet liksom flertalet större förbund har ett omfattande samarbete med Svenska Spel som försiktigt uttryckt krockar. Jag gjorde dessutom bedömningen att en aktör som ATG skulle ha valt paragrafer som exkluderade utländska spelbolag i sitt avtal. RF:s tydliga avståndstagande förstärker förvåningen över att hockeyförbundet inte satt ner foten, alternativt så har SHL valt att strunta i förbundet. 

Oväntad för att ny främjandeförbudslagstiftning är på gång och den kan förändra grunderna för avtalet.

Oväntat för att det utländska bolaget kan ha underskattat risken att deras framtida licensansökan inte behandlas välvilligt av en uppretad myndighet.

Oväntat för att Svenska Spel borde ha värderat en sammanhållen svensk idrott i det här politiska läget på en sådan nivå att man nått en lösning även om den enligt Svenska Spel hamnade på nivåer över deras marknadsmässiga värdering. 

SHL kan tvingas backa

Det skulle vara väldigt förvånad för alla initierade om Svenska Spel såg avtalet med ATG som konkurrens. Med spellicenser på väg så sitter Svenska Spel och ATG i samma båt tillsammans med en bunt andra svenska aktörer och det är dom som ror så svetten lackar, inte de utländska spelbolagen med sina feta nackar.

EU-förordningar ger stöd för samverkan långt utöver befintligt Svenskt främjandeförbud och i de få rättsfall som finns har staten förlorat. Dock med än så länge okända nya förutsättningar i kommande lag är det osannolikt att parterna har kunnat ta höjd för detta i avtalet.

Huruvida det här avtalet handlar om juridik eller politik är svårt att bedöma. För egen del så skrev jag avtal med en utländsk spelaktör för tio år sedan för ett bolag som ägdes av ett större förbund. Vi fick backa hela vägen på grund av den politiska storm som blåste upp. Rent juridiskt visade domar som kom flera år senare att vi inte hade gjort fel. De domslut som jag känner till ger SHL och Nordic Bet rätt.

Är avtalet förankrat?

Avtalet måste vara minutiöst förankrat i SHL:s styrelse, det är en förhoppning att båda sidor av juridiken såväl som det politiska är ordentligt förankrat.

Det troliga är att SHL nu sitter kombon av både en mediastorm och en idrottspolitisk storm, blåser vindarna då åt samma håll så blir det orkan. 

Gentemot media, som är lika beroende av spelbranschens annonsintäkter som Göran Greider är av godis, är den här utvecklingen inte av godo. Visar det sig, vilket jag tror, att man når fler nya kunder genom samverkan med idrotten än genom annonser i media så kommer stora mängder pengar att flytta på sig. 

Var säker på att Thomas Mattsson på Expressen, mån om sina annonsintäkter, kommer att hävda att media har monopol på att bryta mot de här lagarna.

Spräcker gemensamhet

Den idrottspolitiska stormen går ut på att SHL spräcker idrottens gemensamma hållning i ett läge där alla är rädda för att idrotten som helhet är förlorare och ser Samverkan med Svenska Spel som en av få trygga hamnar i de stormar som nu väntar. SHL öppnar om avtalet håller också Pandoras ask. Flera andra lär följa efter rätt omgående inkl några av arenaägarna.

Den politiska stormen går ut på att Shekarabi, Magdalena Andersson med flera blir spontant förbannade. Lyckas SHL och Nordic Bet så sänker det värdet på det statligt ägda Svenska Spel utöver att det tar skatteintäkter från finansministern. Jag är inte nationalekonom eftersom jag föredrar vetenskap och fakta, men det statsfinansiella läget är inte sådant att en finansminister tycker om att höra orden ”minskade intäkter” även om det handlar om enstaka miljard. 

Ministrar och Lotteriinspektionen har byggt resan framåt på att de ensamma är de som ritar om kartan för spelbranschen. Att SHL då genom det här avtalet sätter igång att rita på samma karta och förmodligen också sudda lite i de eminenta planer staten tror sig tagit fram lär inte bli poppis. Stalltips är att staten bestraffar på det sätt staten kan bestraffa, dvs Nordic Bets ansökan om spellicens blir en byråkratisk mardröm för dem.

Ett spel som fördöms

En tillkommande komplexitet är att stalltipset är att Hallstedt som utredare föredrar en modell för självreglering, dvs bolagen med licens skall i en gemensam organisation liknande SPER komma fram till etiska regler för marknadsföring, bonusar och vilka spel som skall ses som så farliga att de inte skall tillåtas. Spel på division fem matcher som Nordic Bet erbjuder är emot statens och idrottens idéer om hur man undviker matchfixning.

Å andra sidan har Svenska Spel en ordförande som vunnit SM i ekonomisk doping av idrottsklubb vilket rent moraliskt kan jämställas med matchfixning så här kan nog SHL lugnt påstå att det i värsta fall är 1-1.

Arbetet med självreglering har inte påbörjats, primärt för att aktörerna i SPER ännu inte velat prata med de utländska och dessutom inte vet vilka utländska som kommer att få licens. Att ha med Nordic Bet i den församlingen lär inte vara något som de svenska aktörerna gör vågen över eftersom de i deras bok väljer att nu bryta mot svensk lag. Själv delar jag åsikten att EU lag gör avtalet tillåtet rent juridiskt. 

Jag får skämmas och erkänna att jag inte följd frågan om ny främjandeförbudslag, bedömde att det var för tråkigt, så på den punkten ovan kan jag vara ute och cykla. Återkommer när jag fått tid över att läsa på, dock är det mindre troligt att en ny lag hade gått genom Riksdagen utan att jag noterat det. Dvs här finns okända faktorer och ryktet är att man gjort sitt bästa för att skärpa lagen och göra den mer stringent utan att för tydligt bryta mot EU förordningar. Här tar uppenbarligen SHL och Nordic Bet en kalkylerad risk som jag då inte kan kvantifiera. 

Sticker ut hakan

Lite uppfriskande är det att SHL och Nordic Bet vågar sticka ut på det här sättet.  Imponerad över hur Jörgen Lindgren gör det en bra chef skall göra, våga riskera sitt jobb för något han tror på. Huruvida det är klokt återstår att se. 

Politik är mäktigare än juridik och här är det både regering, myndighet förbund och RF som har anledning att fundera på hur man politiskt agerar. 

Att Karin Mattsson Weiber, tidigare ordförande i RF är nyvald i SHLs styrelse är en pikant detalj när man läser RFs uttalande. KMW delade tidigare åsikten att Idrotten inte kunde samverka med utländsk aktör utan att bryta mot svensk lagstiftning. Som EU vän blir jag glad över att KMW nu  hastigt och lustigt anslutit sig till min mer överstatliga ideologiskt liberala ståndpunkt.

Det som nu händer är att Lotteriinspektionen kommer att skicka ett brev med ett vitesföreläggande till SHL. Det lär komma under nästa vecka. Den 21 kommer en dom i Kammarrätten om Nyheter 24 som ryktas gå i Lotteriinspektionens favör. 

Effekten av ett brev från staten där man påstås bryta mot lag och hotas med höga viten är i normalfallet 2. Dels så kissar delar av styrelsen på sig och dels så blir de anlitade advokaterna rikare. 

Det jag med min ålder som grund kan känna trygghet i är att sista ordet inte är sagt i den här historien. Förmodligen inte ens det första. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.