Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

MFF vinnare när AEG tar över Friends

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

 

Friends-krönika nummer XXX. Känner mig som Ture Sventon med ständigt denna Friends.

Jag har i nuläget bara mediainformation, dvs nästan ingen information alls eftersom det som står i ett pressmeddelande från företag numera har syftet att förhindra informationsflöden snarare än att informera.

AEG driver Globen-arenorna. Jag har sett dem som snäppet duktigare än Lagardère. AEG är en av få globala aktörer på området driva arenor.

Hur ser då konsekvenserna ut av att de tar över Friends och får monopol i Stockholm?

Live Nation som största konsertarrangör kan inte spela ut arenorna mot varandra, dvs man får betala en högre hyra. 

Dyrare konserter

Konsekvensen blir att konserter blir dyrare för stockholmarna. För de artister som ”är värd en resa” uppstår risken att konserten hamnar i Göteborg och med Live Nation som operatör av arenan i Köpenhamn, oftare där. Dyrare och färre konserter i Stockholm är en logisk konsekvens.

Fabege som fastighetsägare av Friends och Stockholms Stadshus som ägare av Globen-arenorna kommer att vara konstant sura på AEG. När AEG lägger en konsert på Tele2 blir Fabege sur eftersom de tappar intäkten och vice versa. 

Med ett konstant eventminus och för liten befolkning för två multiarenor i den här storleken kommer CFO på Fabege och Stockholms Stadshus att vara konstant sura på sin operatör. AEG äger ett biljettsystem som via serviceavgifter kan sockra intäkten för operatören med 30-40 kronor per besökare, det är i de här sammanhangen en förmögenhet. Om Friends sitter kvar i avtal med befintliga biljettoperatörer så lär Friends vara torsk på det här området.

Stockholmsklubbarna förlorare

Fotbollsklubbarna är råtorsk. SvFF som knappast fått vara med och bestämma har som ägare av 33 procent av Friends-fastigheten medverkat i ett beslut som skadar AIK, Djurgården och Hammarby. Det är något år kvar till klubbarna skall omförhandla sina avtal och då inser de att de inte kan förhandla utan AEG kommer att säga: "Det här är de nya villkoren, skriv på här." +5 Miljoner kronor per klubb och år i ökade kostnader är ingen konstig effekt.

Färre SM-guld till Stockholm är den logiska konsekvensen. Min förra chef Jan Stenbeck sa att monopol är som bebisar, man tycker bara om sina egna. 

AEG äger nu arenamarknaden i Stockholm.

Om det finns någon konsekvens i Stockholms Stadshus AB (stadens bolag) så har de för att godkänna affären ställt krav och fått gehör i en omfattning som är negativa för Friends.

SvFF och AIK det logiska

Hade AIK fotboll AB med hälften av eventen på arenan inte befunnit sig mitt i den långa marschen mot forntiden när det gäller ny organisation hade ett operatörsbolag där SvFF och AIK Fotboll drev arenan varit det logiska.

Att det numera fattiga SvFF inte fått gehör för nya risker på arenaområdet gjorde att det inte ens var en diskussion kommer att skada svensk fotboll framåt i tid.

Det som förvånar är att det gått så fort. Jag kan plocka fram fyra seriösa kapitalstarka aktörer som kan Inventory Business utöver AIK fotboll som hade kunnat gå in. Att sälja rum eller stol är identiskt. Hotellkedjor, parks and resorts, 2eGroup är några möjligheter. Här känns det som att Fabege agerat för att bli av med ett problem snarare än för att strategiskt skapa en möjlighet. Fabege har inte förstått att en arena är identisk med alla kommersiella fastigheter inom Inventory Business.

Grattis, Malmö FF!

För att sammanfatta så skall vi gratulera Malmö FF. Dagens bästa present är minst fyra SM-guld för varje tioårsperiod framåt i tid. Fabeges skånska rötter förnekar sig inte. MFF som juvelen i kronan och det mest välskötta i svensk fotboll har kunskapen att vinna på egen hand. 

Nu fick de dessutom en miljonpresent av Fabege.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.