VM-notan bara allt större

Faluns VM-arrangemang 2015 får allt fler kritiker som ser hur budgeten växer. 300 miljoner kronor är den officiella summan just nu, men många tror att den kommer att öka. Nu framkommer också att 70 personer ska åka på en kombinerad marknadsförings- och studieresa till VM i Val di Fiemme.
Välpreparerade spår på Lugnets skidstadion. Och det är också välpreparerat i utgiftskontot... Foto: Pontus Lundahl, Scanpix


Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S),  VM-generalen Sven von Holst och kommundirektör Dan Nygren försöker lindra protesterna och påvisa fördelarna med ett unikt arrangemang.

"Inte ett hot, vi skapar möjligheter"

Nyligen hölls ett öppet informationsmöte i Falun dit allmänheten bjöds in. Och Jonny Gahnshag skrev i ett öppet brev i Dalarnas Tidningar om satsningen:

”Näringslivet i regionen, Internationella skidförbundet och biljettintäkter finansierar evenemanget. En stor del av de fasta investeringarna på uppemot 300 miljoner i Lugnet står kommunen för. Kommunen investerar i anläggningar som finns kvar långsiktigt och som kan användas för andra evenemang och idrotter. Tack vare 12 miljoner från EU och 9 miljoner från regionen kan vi exempelvis bygga en bergbana för alla Falubor och besökare istället för en lift för endast backhoppare”, framhåller Gahnshag och pekar på investeringar inom många andra delar av det kommunala utbudet.

”Genom investeringarna i nationalarenan Lugnet förstärker den sin position som det självklara valet för större evenemang inom musik, outdoor, mässor och idrott. SM-veckan är ett aktuellt arrangemang. Att Falu kommun tillsammans med andra som tror på stan och regionen investerar hundratals miljoner är inte ett hot. Det skapar möjligheter och framtidstro”, avslutar Gahnshag.

"Det är mer än 400 miljoner"

Men kritikernas ger sig inte. Svante Parsjö Tegner, politiker i folkpartiet, är oroad över att rekordhöga VM-investeringar döljs i det kommunalägda bolaget

- Konstruktionen med LUFAB kastar skuggor över den kommunala ekonomin, insynen är alldeles för dålig. Men det var kanske därför som Gahnshag ville ha bolaget?

Mycket av VM-investeringarna sker via LUFAB, ett kommunägt aktiebolag som bildades 2011 för att  förvalta fastigheter på Lugnet och stå för en långsiktig utveckling av hela Lugnetområdet.

- Investeringarna döljs i bolaget. LUFAB är nästan helt beroende av inkomster från kommunen i form av hyra från Lugnetanläggningarna. Till kommunens 209 miljoner kronor för investeringar bär läggas bolagets investeringar på 210 miljoner för 2013.

"Investeringarna döljs"

- Då får vi en mer rättvis - men också mer oroande bild - av en kommun som skuldsätter sig allt mer för att klara investeringar. LUFAB:s investeringar verkar vara nästintill ofinansierade, enligt Folkpartiets granskning, säger Parsjö Tegnér till Dalarnas Tidningar.

- Men ju mer jag granskat och tittat på vad bolaget håller på med, ju klarare blir bilden av att kommunala investeringar döljs. Investeringarna döljs både för oss som sitter i kommunfullmäktige, men framför allt för medborgarna. Dolda investeringar får budgeten att se snyggare ut.

Folkpartiet i Falun kräver en total översyn av de ekonomiska villkoren och att bolaget avvecklas.

Enda chansen till studiebesök

Nya nödvändiga investeringar avlöser varandra på Lugnet och allt sker mot en första presentation om att utgifterna skulle stanna på 80 miljoner kronor.

Nu ska inte mindre än 70 personer från Falun resa till italienska Val di Fiemme och närvara vid VM.

De ska dels marknadsföra Dalarna och dels studera arrangemanget.

- Det är viktigt att VM–organisationens medarbetare deltar i denna studieresa. Det är den enda chansen för oss att se och lära på plats under ett VM, säger VM-generalen Sven von Holst.

Ett eget Falun House

När mästerskapet är avslutat lämnas stafettpinnen över till Falun.

- Vi åker ner till VM av flera skäl. Det är 20 år sedan vi hade VM i Falun, mycket har utvecklats sedan dess. Vi ska ta del av erfarenheter genom studiebesök och föredrag. Vi ska se och lära av arrangörerna i Italien, säger kommundirektör Dan Nygren.

Falu kommun representeras av 27 personer och VM-organisationen av 43. Deltagarna från Falun ska utbyta erfarenheter med kollegorna i Val di Fiemmes organisation och ta del av aktiviteter och arenor.

VM-organisationen ska arrangera fyra middagar i ett så kallat Falun House, som organisationen hyrt  och dessutom ska en stor del av tiden ägnas åt marknadsföring av Falun.

r b (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 20:08

1. intressant ...

ska följa med stort intresse, av erfarenhet känner väl att när slutnotan presenteras på ett seriöst sätt blir det plus i kassan även för lokalsamhället, d v s Falun med omnejd ; att nationen Sverige tillförs ekonomiskt på detta och liknande arrangemang är väl säkerställt, ja !

Vågar jag? (inte verifierad)

mån, 2013-02-04 21:41

2. Rätt ska vara rätt!

Det Parsjö Tagner säger i DT om lufabs borgenskostym som är större än vm budgeten har ju sina förklaringar, men tyvärr så vill inte media skriva fakta utan istället skapa debatt på "felaktiga" grunder, att lufab får en större borgen än vm investeringarna beror blandannat på att det i sommar ska byggas en ny ishall på lugnet. Så min fråga är om dessa fritidspolitiker som de själva kallar sig verkligen ska syssla med politik när de inte har koll på vilka beslut de själva vart med och tagit, eller så är de så att de bara vill smutskasta, vilket också är förtroendeingivande....

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tis, 2013-02-05 19:24

3. Falun "Beyond Skiing"

Falun upphör aldrig att förvåna. Egentligen borde det inte förvåna då kommuner med jumpande majoriteter alltid får någon liten fraktion att röstfiska med lögner och halvlögner. Jag var personligen på ett besök i Falun för två år sedan. Då var det någon barnteaterledare som tydligen fått för litet anslag till sin verksamhet och gick ut i tidningarna med koppling mot de nya barnbackarna. Hon arrangerade dessutom en demonstration på torget med halvdussinet deltagare och ansåg att det var lyckat. Argumentet att det fanns så få backhoppare var genomgående. Antalet backhoppande barn klarar nog en jämförelse mot hennes barnteatergrupp, men skillnaden ligger i att backhoppare behöver hoppbackar medan en teaterledarinna kan ha sitt performance på torget. Jag hoppas merparten av Faluborna förstår att framtidens eventintäkter kommer från idrottsevanemang. Fråga hotellen och butikerna hur det såg ut under SM-veckan. Förra gången det var aktuellt att söka VM var även Borlänge med i ansökan, men då tog det skruv i H-e. Här skulle inget delas med Borlänge. Snart har vi Sveriges Skidcentrum i Östersund.

Svante Parsjö Tegnér, Folkpartiet (inte verifierad)

fre, 2013-02-15 12:05

4. Temat var investeringar inte borgen.

Hej! Det jag ifrågasätter var inte borgensramen utan att en stor del av kommunens investeringar stoppas in i kommunala bolaget LUFAB. På det sättet osynliggörs det faktum i den kommunala budgeten att investeringar sker via lån och inte via egna resurser. Falu kommun har som finansiellt mål att investeringar ska vara 100 procent egenfinansierade men tas hänsyn till LUFABs investeringar så är egenfinansieringen endast ca 40 procent 2013. Detta anser jag ska redovisas på ett korrekt sätt till medborgarna och har därför lagt en motion i ämnet. Motionen syftar till att motverka att kommunala bolag används för att dölja ekonomiska realiteter som att skulderna växer. MVH Svante

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

mån, 2013-02-18 19:36

5. Bolag!

Både Du och jag vet att driftformen Bolag har den fördelen att inte varje upphandlig måste gå vi KS. Bästa anbud fattas/antas av en styrelse med styrelseansvar. Inte av en kommunpolitisk debatt om pengarna skall gå till barnteater eller något annat. Lugnetområdet har alla möjligheter att utvecklas till ett eventcentrum på näravstånd från Stockholm. Men det behövs politiskt mod för att våga vara överens om detta.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.