Fyra städer i kamp om SM-veckan

Fyra städer är kvar i kampen om att få arrangera SM-veckan vinter 2015 och 2016: Luleå, Piteå, Örebro och Östersund. I juni kommer det slutgiltiga beskedet om vilka två städer som vår arrangera SM-veckan vinter.
Inspektion av förberedelserna. Vid SM-veckan i Falun ingick i rally och här är parterna, från SMK Dala och SVT, på plats i skogen och tittar på specialsträckor och publikplatser. I mitten i mörk jacka syns SVT:s projektledare Ulf Nilsson och till höger om honom Jonas Kruse, expertkommentator vid rallysändningar.

 
Totalt ansökte sex städer om att få arrangera SM-veckan vinter 2015 och 2016. Förutom finalisterna som gått vidare sökte även Falun och Gällivare.

Hård kamp mellan städerna

- För att få SM-veckan vinter måste en värdstad kunna hantera såväl klassiska vinteridrotter som inomhusidrotter. SM-veckan växer för varje år och utmaningarna ökar. Därför är det extra roligt att samtliga finalister visat att de har förutsättningarna att arragera den idrottsfest som SM-veckan är, säger Patrik Wigelius, marknadschef på Riksidrottsförbundet.

- Det är kul att intresset för att arrangera SM-veckan är så stort. Städernas ansökningar imponerar och jag är övertygad om att alla fyra finalisterna har förutsättningar för att arrangera högklassiga tävlingar, säger Ulf Nilsson, projektledare för SM-veckan på SVT.

Var SM-veckan hamnar vinter 2015 och 2016 meddelas senast den 14 juni 2013.

Projekt av SVT och RF

Innan slutgiltigt beslut fattas kommer representanter från RF och SVT att besöka finaliststäderna.

SM-veckan är ett samarbetsprojekt mellan Riksidrottsförbundet och Sveriges Television, som genomförs i samarbete med berörda specialidrottsförbund och arrangerande stad. Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid, i en och samma stad, genomföra svenska mästerskap i olika idrotter. SM-veckan ska återkomma varje år, vinter och sommar, och ska genomföras på olika orter i

Sverige. SM-veckan är öppen för de 69 specialidrottsförbund (SF) som är medlemmar i RF.

Fakta

SM-veckans värdstäder

2009:
Sundsvall (vinter, 5 idrotter)
Malmö (sommar, 11 idrotter)
2010:
Ingen vintervecka pga OS
Malmö (sommar, 14 idrotter)
2011:
Sundsvall (vinter, 14 idrotter)
Halmstad (sommar 20 idrotter)
2012:
Östersund (vinter, 15 idrotter)
Ingen sommarvecka pga OS i London
2013:
Falun (vinter, 16 idrotter)
Halmstad (sommar, ca 35 idrotter)
2014:
Umeå (vinter)
Borås (sommar)
2015:
Sundsvall (sommar)

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.