Gratis entré lockar åskådarna
- Jag tror på ett upplägg där du inte behöver lyfta plånboken för att komma in. Då har du mer pengar att röra dig med på området, säger banans vd, Mike Luff.
25-årsjubileum
Sedan 1991 har Karlskoga Motorstadion AB stått för driften av Gelleråsens motorbana. I år är det 25-årsjubileum och klubben vill locka en större och bredare publik till den klassiska banan. Fri entré till samtliga evenemang under 2015 ska resultera i storpublik och skapa nya intäktskällor.
- Våra andra verksamheter på området är beroende av att vi har många besökare. Med fler besökare kan vi istället skapa större intäkter via exempelvis restaurangen, go kartbanan och parkeringsavgifter.
Inspirationen är hämtad från Karlstads musikfestival Putte i parken som med sitt nya gratiskoncept slog publikrekord ifjol, drygt 60 000 besökare.
Gör som Putte i Parken
- Min vän Niclas Lagerstam är festivalgeneral för Putte i parken. De lyckades locka väldigt många nya besökare genom att slopa entrébiljetten och jag tror att det kan fungera även inom motorsporten.
För finsmakaren kommer dock platser på läktaren kosta en slant, precis som tidigare.
- Vi hoppas kunna sälja ut samtliga sittplatser trots att inträdet är fritt.
Regn, ändå bra många
Årets första stora evenemang på Gelleråsen stötte dock på motstånd från högre makter. Den sista helgen i maj avgjordes Drifting-SM och Legends cup på en dyblöt motorbana.
- Vädret är det enda vi inte kan påverka. Trots spöregn hade vi 500 besökare vilket jag ändå tycker är lyckat med tanke på omständigheterna. Om vi tagit 150 kronor i inträde tror jag inte det hade varit många själar här.
Den största publiktillströmning väntas ske 15-16 augusti vid STCC:s tävlingar. Förra året kördes ingen STCC på Gelleråsen och 2013 års lopp var en besvikelse med endast ett par tusen åskådare.
Måste först visa sponsorerna
Mike Luff hoppas på bra många fler besökare i år men menar att det finns fler faktorer än bara vädret som kan spela in.
- Mycket beror på hur det ser ut i serien. Är det förutsägbart och samma gubbe vinner hela tiden kan vi ligga lite risigt till. Är det bara någorlunda spännande så tror vi på minst 5 000 besökare och är det riktigt tight så hoppas vi på upp mot 10 000.
Responsen från allmänheten har varit genomgående positiv. Några nya sponsorer har dock inte hoppat på.
- Det är som med allt annat, du måste visa upp att det fungerar först. Först nästa år kan vi använda det som säljargument.
"Folk har blivit lata"
I samband med 25-årsjubilumet har man även satsat på nya sidoaktiviteter, både för stora och små. Kombinerat med det fria inträdet hoppas Mike Luff att detta ska leda till att de nya besökarna återvänder i framtiden.
- Folk har blivit lata och vill vara hemma. Det krävs mycket för att locka ut dem och det här är ett sätt.
Karlskoga Motorstadion AB omsätter nära 7 miljoner kronor årligen. De största utgiftsposterna är löner med sociala avgifter och försäkringar (2,2 miljoner), el (400 000) samt arrende på del av marken (500 000).
- Vi äger bara ca 50 procent av området.
Uthyrning ger störst intäkter
Den största inkomsten kommer dock inte från de egna evenemangen.
- Uthyrning av banan är vår största inkomst. Under säsongens sju månader är banan uthyrd 95 procent av de tillgängliga dagarna, vilket ger oss 4,5 miljoner kronor per år.
Om det blir gratis entré på Gelleråsen även i framtiden återstår att se. Mike Luff är dock hoppfull.
- Om det här unika konceptet fungerar så fortsätter vi. Det är jag övertygad om.
Henrik Fagerstedt
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.