Halmstad vann kampen

80 000 ungdomar har under 22 år besökt Norrköping under en sommarvecka och deltagit i Stadium Sports Camp. Bolaget bakom har betalat ut 50 miljoner kronor till arrangörsföreningarna. Nu går lägret på export.
Runt 7 000 ungdomar har deltagit på lägren varje år i Norrköping. Nu utökas verksamheten med Halmstad som alternativ.

 

Flera kommuner visade intresse när Stadium ville hitta ytterligare en ort i Sverige.

- Trycket är så stort. I Norrköping har vi en maxkapacitet om 7 400 pojkar och flickor. Sen finns det inte fler sängplatser, berättar Marcus Grapne, general manager på Stadium Sports Camp AB.

Han fick i uppdraget att titta på nya orter.

- Halmstad dök upp tidigt, sedan kom några andra kommuner, men Halmstad har unika möjligheter som andra städer har svårt att matcha.

Kan utnyttja Halmstad Arena

Avtalet mellan Stadium Sports Camp och Halmstads kommun gäller från 2017, är tvåårigt och med option på förlängning. Tanken är att under de första åren ha lägerverksamhet under två veckor på sommaren och sedan successivt utöka till fyra veckor. 2017 är siktet inställt på runt 1 000 deltagare.

- På Halmstad Arena finns de ytor och lokaler som vi behöver. Men det vi också har fastnat för är ju att Halmstad är en idrottsstad på riktigt, här satsar man verkligen på både breddidrott och ungdomar precis som vi, säger Marcus Grapne.

Halmstad är sedan tidigare etablerat som en lägerort för idrottsungdomar. Här har fotbollens elitpojkläger för flickor respektive pojkar genomförts i flera decennier. Nu uppstår ytterligare ett arrangemang som gynnar lokala föreningar som får ersättning för alla funktionärer som krävs. 

Ungdomar som inte har råd

Sedan tidigare finns Stadium Sports Camp i Stadiums hemstad Norrköping och i finska Tammerfors. I Norrköping startade man redan 1995 att arrangera läger för ungdomar. Sedan dess har tiotusentals undgomar deltagit och miljoner delats ut till idrottsföreningar. 

- Vi har haft 80 000 ungdomar på våra läger sedan starten och runt 50 miljoner kronor beräknar vi ha gått till föreningslivet. Stadium Sports Camp AB är ett icke vinstdrivande bolag. De överskott vi gör återinvesteras i lägret, alternativt investeras de på de platser som vi använder eller så delas de överskjutande pengarna ut till de deltagande föreningarna, säger Marcus Grapne.

Lägret är ett så kallat Good-citizen projekt för sportkedjan Stadium, med syfte att stärka den lokala idrotten. Föreningarna är med och skapar god barn- och ungdomsverksamhet, medan arrangören tar hand om det övergripande arbetet. 

Stadium Sports Camp jobbar också aktivt för inkludering. En målsättning är att fem procent av deltagarna ska vara sponsrade platser, för ungdomar som annars inte har förutsättningar att uppleva lägret. Stiftelsen Friends utbildar alla ledare och finns med för att skapa en trygg atmosfär för ledare och deltagare, det är lika viktigt att vara en bra kompis som en god idrottare på lägret.

Lika många tjejer som killar

- Vi har samarbeten med Stiftelsen Min Stora Dag, som vi vill utveckla även i Halmstad. Utöver detta, vill vi också på sikt, arrangera grupper för ungdomar med rörelsehinder och barn med funktionsnedsättning, säger Marcus Grapne.

Runt tio föreningar i Halmstad ska Stadium Sports Camp teckna avtal med. Bland deltagande idrotter finns både klassiker som innebandy och handboll, men också något Halmstadsunikt som cheerleading. 

- Vi vill, likt Norrköping, sträva mot att ha 50 procent tjejer och 50 procent killar på lägret, det skapar ett härligt klimat och genom strukturella beslut vilka idrotter som kommer vara med, strävar vi mot detta även i Halmstad, säger Marcus Grapne.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.