Pingis omsätter 35 miljoner

Under parollen Pong Pong Power samlades politikerna i Halmstad för att slå ett slag för Lag-VM i bordtennis 2018 som kommer att omsätta 35 miljoner.
Ledningen för Lag-VM (fr v): Johnny Ewerstein, projektledare, Mikael Andersson, Technical Director och Thomas Buza, projektledare projektet Ping Pong Power. De ser fram emot 25 000 besökare och 300 miljoner TV-tittare 28 april-6 maj 2018.

 

Ping Pong Power är ett projekt som ska öka intresset både för Lag-VM 2018 och bordtennis i allmänhet i Halmstad med omnejd. Det går bra. Halmstad BTK (Bordtennisklubb) har ökat antalet ungdomar i träning från 35 till 250 på två och ett halvt år tack vare aktiviteter i bland annat skolorna.

Största evenemanget

Lag-VM blir det största idrottsevenemanget i Halland någonsin, sett till antalet deltagare: 144 lag, 72 damlag och 72 herrlag med fem spelare och minst en ledare i varje, innebär cirka 865 spelare och ledare.

Lägg därtill cirka 400 journalister och 25 000 besökare som genererar 36 000 hotellnätter så förstår vi varför även Båstad, drygt tre mil söder om Halmstad, jublar. Antalet hotellrum i Halmstad räcker helt enkelt inte till.

35 miljoner kronor förväntas evenemanget omsätta. Det TV-sänds i 100 länder och lockade senast mästerskapet arrangerades  300 miljoner tittare, varav 190 miljoner i Kina. Sändningarna ska sätta Halmstad på kartan som berömt besöksmål. 

Uppmärksamhet och bra ekonomi

- Vi har de senaste fem-sex åren arbetat med att värva internationella mästerskap till Halmstad där det finns en koppling till staden och de idrotter som finns representerade här, bland annat EM i fotboll för damer, europeiskt OS-kval i bordtennis och EM i boule. Det skapar uppmärksamhet för de aktuella idrotterna och de föreningar som är med och arrangerar, ett intressse bland invånarna som stärker idrottsstaden Halmstad samt en bättre ekonomi för hotell, restauranger och handel. Vår ambition är att arrangera ett internationellt mästerskap varje år för att göra Halmstad ännu mer attraktivt, säger Johan F Lundberg, vd för Destination Halmstad.. 

Det fanns de som höjde på ögonbrynen när Halmstad utsågs till arrangör av Lag-VM 2018. Normalt arrangeras Lag-VM i storstäder som Paris, Tokyo, Shanghai och Kuala Lumpur. Halmstad är den minsta arrangörsstaden av Lag-VM hittills, Göteborg den näst minsta (1993).

Storleken har betydelse…

- Det var just storleken som fällde avgörandet, förklarar Thomas Buza, tidigare spelare med 14 säsonger i Elitserien för Halmstad BTK och nu projektledare för Ping Ping Power, och fortsätter:

- Vi kan erbjuda spel i tre hallar samtidigt i samma anläggning, Halmstad Arena. I tidigare Lag-VM har det krävts långa och tidskrävande transporter. Möjligheten till bra boende i, eller i närheten av, Halmstad var en annan avgörande faktor.

Halmstad i allmänhet och bordtennisintresserade i laxstaden i synnerhet går nu upp på tå för att arrangera ett "internationellt evenemang av världsklass".

Profilerna engagerade

De "gamla" profilerna med lokal förankring är med och hjälper till. Jörgen Persson är ambassadör för Ping Pong Power och Ulf "Tickan" Carlsson med hustrun Åsa arbetar hårdare än någonsin som tränare i Halmstad BTK för att kunna ta emot alla ungdomar som vill ta steget från pingis - "spontanbordtennis på vanliga bord" - till tävlingsinriktad bordtennis med riktiga bord, utvecklande träning och domare.

Ola Magnusson, chef Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad kommun tror att intresset för bordtensnnis kommer att blomstra i hela Halland:

- Vi vill att så många som möjligt på ett eller annat sätt ska komma i kontakt med pingis inför Lag-VM. Det kommer att synliggöra och etablera intresset för lag-VM samt generera positiva effekter för bordtennisen i Halland även efter att sista bollen i mästerskapet är spelad på försommaren 2018.

Nyrekryteringar, livebevakning och resultatservice. Expressen investerar nu tungt i att bygga ut sportredaktionen.

– Expressens sportpublik växer snabbt. Vi har potential att bli Sveriges största sportsajt, säger chefredaktör Klas Granström.

Det innebär att han utmanar Sportbladet som betraktas som största mediaaktör inom sport i dag

Tre idrottsförbund står bakom ett gemensamt och unikt projekt. Avsikten är att flera tjejer skska bli coacher

Svensk Simidrott lanserar Elitcoach 2028 – en unik utbildning för att öka antalet kvinnliga elitcoacher i bandy, simning och friidrott.

En av kursens mentorer är Helena Duplantis. Just det, hon om som har dostrat den störste!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.