OS-chans och jättepengar hägrar

OS-chans och mljard hägrar

Här är mannen som ska få bandyn att bli en OS-gren och inte nog med det - jättepengar kan vänta. Norrmannen Knut A. Sörensen öppnar vyerna. Enligt hans studie skulle bandyn tillföra mångfald, samhällsansvar och stora ekonomiska värden till framtida värdstäder. Nästa chans är vinter-OS 2026 – kanske i Stockholm och Sverige…

Sverige mot Sovjet är återkommande finalpar vid VM. Med bandyn som en OS-sport och helt andra och betydligt större ekonomiska förutsättningar uppstår helt andra villkor. Foto: Janerik Henriksson/ TT

Härär mannen som ska få bandyn att bli en OS-gren och inte nog med det - jättepengar kan vänta. Norrmannen Knut A. Sörensen öppnar vyerna. Enligt hans studie skulle bandyn tillföra mångfald, samhällsansvar och stora ekonomiska värden till framtida värdstäder. Nästa chans är vinter-OS 2026 – kanske i Stockholm och Sverige…

Ofattbart mycket pengar

Minst 15 miljoner dollar fördelas vart fjärde år till de sju internationella idrotter som är med i vinter-OS, enligt Knut A. Sörensen och hans studie Benchmarking Winter Sports 2015. Mellan 1993 och 2015 investerades 72 miljarder dollar i sex vinter-OS, det vill säga tio miljarder dollar per medverkande förbund.

Sörensens studie, som han bekostade på egen hand med följd att han valdes in i internationella bandyförbundets olympiska arbetsgrupp, visar också att bandyn skulle tillföra stora ekonomiska värden till både besöksnäringen i den aktuella värdstaden och den internationella olympiska rörelsen tack vare fler besökare och ökad biljettförsäljning. Bandyn skulle placera sig tvåa bland de olympiska idrotterna utifrån biljettförsäljningen vid VM 2015 och 2016. 

Samtidigt visar studien att de ökade kostnaderna skulle vara hanterbara för att lägga till bandyn på programmet och gå från 2 900 aktiva till 3 200. Arenorna finns redan i form av åtminstone fotbollsarenor. Behövs det investeras i mobila arenor kostar det enligt Knut A. Sörensen maximalt ”ett par miljoner dollar”.

Bandyn har försökt komma in i den olympiska familjen tidigare utan att lyckas. Nästa chans är vinter-OS 2026. Det kan bli med Stockholm, Sverige, som värd. SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, arbetar som bäst på en ansökan. 

Utmana IOK

- SOK har en unik chans att rätta till orättvisan att bandyn inte kommit med fast på OS-programmet ännu. Men det kräver att SOK är duktigt och utmanar IOK vad gäller den rigida Bid Book som styr vilka idrotter som får vara med i OS – och inte bara köpa att Bid Book är rigid och inte förhandlingsbar, enligt IOK, säger Knut A. Sörensen till Svenskbandy.se och fortsätter: 

- En stark ansökan ger bästa möjliga arv för sin stad, sin nation och den olympiska rörelsen. Bandy på OS-programmet stärker inte bara svensk och nordisk idrott, utan förbättrar vinter-OS även efter 2026. 

SOK har alla möjligheter och ett bra förhandlingsläge just nu, enligt Sörensen. 

- Lyckas SOK få med bandy på OS-programmet blir organisationen legendarisk. Om inte är det svagt.  Frågan är då vad SOK vill med ett vinter-OS utan att lämna ett riktigt arv. 

Direktiv om samma idrotter

Peter Reinebo är verksamhetschef för SOK. Han säger:

- Bandy är en härlig och genuin idrott i våra ögon. För Sverige vore det naturligtvis fantastiskt med bandy på OS-programmet. IOK tar beslut om vilka idrotter som tas in på OS-programmet och så här långt har alla länder och städer som är intresserade av att arrangera vinter-OS 2026 fått direktiv om att planera för samma idrotter och grenar som deltog i PyeongChang 2018. Vad som händer utifrån arbetet i IOK:s programkommission under 2019-2020 återstår att se.

Stig Bertilsson, ordförande i Svenska Bandyförbundet, har tagit del Sörensens studie och haft flera samtal med honom – liksom med IOK, SOK och internationella bandyförbundet som är aktiva i frågan.

- Det skulle betyda enormt mycket för bandyn i världen om den blev en OS-gren. Dels skulle vi stärka bandyn i de länder där den redan finns, dels skulle vi kunna driva utvecklingsprojekt i nya länder, bland annat Tyskland och Tjeckien. 

Utökad satsning för tjejer

Stig Bertilsson tror chansen är större om Stockholm tilldelas värdskapet för vinter-OS 2026, än exempelvis Turin i Italien, eftersom ”bandyn är trots allt starkast i norra Europa”.

- OM Stockholm tilldelas värdskapet 2026 och OM bandyn kommer med som en OS-gren då skulle det betyda mycket för intresset för bandy i Sverige, inte minst utvecklingen på tjejsidan. Vi har dubblat antalet tjejer med spelarlicens procentuellt sett de senaste åren, visserligen från låga nivåer men ändå. Med större ekonomiska resurser skulle vi utöka den satsningen - och även andra satsningar såsom att få fler barn och ungdomar i allmänhet att spela bandy.  

Thomas Björn

Fakta

Källa: Bandyportföljen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.