Politikerna har gett klarecken till OS
Sverige ska arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Därför gick kampanjens vd Richard Brisius till postlådan på fredagen med ett brev adresserat IOK.
Nu är det oåterkalleligt. Sverige vill bli centrum för världens idrottsintresse om några år. Ansökan är skickad, kampanjen under namnet ”Stockholm Åre 2026” inleds nu med full kraft. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) har kommit överens med de styrande i Stockholm stad och i Åre om att SOK och SPK går vidare med en ansökan. De ledande i Stockholms stadshus är positiva till vinterspel 2026 genomförs i Sverige.
Stockholm blir navet
Enli den internationella lanseringen så betonas Stockholmsregionen som platsen för många grenar medan de flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland.
– Det här är ytterligare ett starkt steg framåt för vår svenska OS-kampanj. Vi har hela tiden sagt att vi vill arrangerat ett spel för hela Sverige. Det är ett nationellt projekt för att vinna internationellt, säger kampanjens vd Richard Brisius.
Den grönblå majoriteten i Stockholms stads kommentar till SOK:s ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026 är att de välkomnar sådana spel via upplåtelse av Stockholms arenor och offentliga rum för genomförandet.
– Att få möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics skulle betyda mycket för Stockholm och stockholmarna. Både före, under och efter tävlingarna. Det gäller såväl direkta som indirekta effekter på tillväxt och arbetsmarknad, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.
positivt även i Åre
– För mig och Åre känns det väldigt bra att Sverige går vidare i processen för ett vinter-OS 2026. Det är ett mycket positivt och naturligt steg efter de alpina VM Åre har haft 2009 och nu kommer att ha under vintern 2019, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.
Den officiella ansökan - ”The Candidature file” - är en utförlig beskrivning av hur spelen ska genomföras. Innehållet i ansökan grundar sig på över 130 frågor från IOK. Svaren beskriver hur kandidatstäderna tänker sig att genomföra vinter-OS och Paralympics 2026. Det är ett stort och grundligt arbete som tagit flera månader att färdigställa.
Ansökan består av mer än 100 sidor grafer, tabeller, diagram, kartor, skisser, bilder och givetvis väldigt mycket text, där allt finns beskrivet om arenorna, OS-byn, transporter och mycket annat.
- Vi vill att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige ska vara en plattform för utveckling och innovation inom hållbarhetsområdet, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Genom att Sverige arrangerar vinterspelen 2026 får vi chansen att i praktiken visa att hållbarhet är en integrerad del av den olympiska och paralympiska tanken, säger Richard Brisius.
Inget flyg till Lausanne
Tidigare år innebar inlämnandet av ansökan att en delegation på tre till fem personer reste till IOK:s högkvarter i Lausanne för överlämnande och presentation på plats. Men nu reser ingen från kandidatstaden till Schweiz. Som en del i hållbarhetsarbetet mejlas ansökan dit - i enlighet med Agenda 2020.
Utöver Sverige förväntas även Italien (Milano/Cortina) att lämna in sin ”candidature file” under fredagen. Under midsommarhelgen 2019 kommer drygt 90 IOK-delegater, under en session i Lausanne, rösta om vilket land som tilldelas värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Ett eventuellt vinter-OS i Sverige kommer att genomföras 6–22 februari 2026 och ett Paralympics kommer att arrangeras 6–15 mars 2026.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar