Politikerna har gett klarecken till OS

Sverige ska arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Därför gick kampanjens vd Richard Brisius till postlådan på fredagen med ett brev adresserat IOK.

Stockholm - en huvudstad för vinter-OS 2026. Det är vad förhoppningarna bygger på

Nu är det oåterkalleligt. Sverige vill bli centrum för världens idrottsintresse om några år. Ansökan är skickad, kampanjen under namnet ”Stockholm Åre 2026” inleds nu med full kraft. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) har kommit överens med de styrande i Stockholm stad och i Åre om att SOK och SPK går vidare med en ansökan. De ledande i Stockholms stadshus är positiva till vinterspel 2026 genomförs i Sverige.

Stockholm blir navet

Enli den internationella lanseringen så betonas Stockholmsregionen som platsen för många grenar  medan  de flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland.

– Det här är ytterligare ett starkt steg framåt för vår svenska OS-kampanj. Vi har hela tiden sagt att vi vill arrangerat ett spel för hela Sverige. Det är ett nationellt projekt för att vinna internationellt, säger kampanjens vd Richard Brisius.

Den grönblå majoriteten i Stockholms stads kommentar till SOK:s ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026 är att de  välkomnar sådana spel via upplåtelse av Stockholms arenor och offentliga rum för genomförandet.

– Att få möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics skulle betyda mycket för Stockholm och stockholmarna. Både före, under och efter tävlingarna. Det gäller såväl direkta som indirekta effekter på tillväxt och arbetsmarknad, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

positivt även i Åre

– För mig och Åre känns det väldigt bra att Sverige går vidare i processen för ett vinter-OS 2026. Det är ett mycket positivt och naturligt steg efter de alpina VM Åre har haft 2009 och nu kommer att ha under vintern 2019, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Den officiella ansökan - ”The Candidature file” - är en utförlig beskrivning av hur spelen ska genomföras. Innehållet i ansökan grundar sig på över 130 frågor från IOK. Svaren beskriver hur kandidatstäderna tänker sig att genomföra vinter-OS och Paralympics 2026. Det är ett stort och grundligt arbete som tagit flera månader att färdigställa.

Ansökan består av mer än 100 sidor grafer, tabeller, diagram, kartor, skisser, bilder och givetvis väldigt mycket text, där allt finns beskrivet om arenorna, OS-byn, transporter och mycket annat.

- Vi vill att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige ska vara en plattform för utveckling och innovation inom hållbarhetsområdet, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Genom att Sverige arrangerar vinterspelen 2026 får vi chansen att i praktiken visa att hållbarhet är en integrerad del av den olympiska och paralympiska tanken, säger Richard Brisius.

Inget flyg till Lausanne

Tidigare år innebar inlämnandet av ansökan att en delegation på tre till fem personer reste till IOK:s högkvarter i Lausanne för överlämnande och presentation på plats. Men nu reser ingen från kandidatstaden till Schweiz. Som en del i hållbarhetsarbetet mejlas ansökan dit - i enlighet med Agenda 2020. 

Utöver Sverige förväntas även Italien (Milano/Cortina) att lämna in sin ”candidature file” under fredagen. Under midsommarhelgen 2019 kommer drygt 90 IOK-delegater, under en session i Lausanne, rösta om vilket land som tilldelas värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Ett eventuellt vinter-OS i Sverige kommer att genomföras 6–22 februari 2026 och ett Paralympics kommer att arrangeras 6–15 mars 2026.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.