Politikerna har gett klarecken till OS

Sverige ska arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Därför gick kampanjens vd Richard Brisius till postlådan på fredagen med ett brev adresserat IOK.

Stockholm - en huvudstad för vinter-OS 2026. Det är vad förhoppningarna bygger på

Nu är det oåterkalleligt. Sverige vill bli centrum för världens idrottsintresse om några år. Ansökan är skickad, kampanjen under namnet ”Stockholm Åre 2026” inleds nu med full kraft. Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) har kommit överens med de styrande i Stockholm stad och i Åre om att SOK och SPK går vidare med en ansökan. De ledande i Stockholms stadshus är positiva till vinterspel 2026 genomförs i Sverige.

Stockholm blir navet

Enli den internationella lanseringen så betonas Stockholmsregionen som platsen för många grenar  medan  de flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland.

– Det här är ytterligare ett starkt steg framåt för vår svenska OS-kampanj. Vi har hela tiden sagt att vi vill arrangerat ett spel för hela Sverige. Det är ett nationellt projekt för att vinna internationellt, säger kampanjens vd Richard Brisius.

Den grönblå majoriteten i Stockholms stads kommentar till SOK:s ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026 är att de  välkomnar sådana spel via upplåtelse av Stockholms arenor och offentliga rum för genomförandet.

– Att få möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics skulle betyda mycket för Stockholm och stockholmarna. Både före, under och efter tävlingarna. Det gäller såväl direkta som indirekta effekter på tillväxt och arbetsmarknad, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

positivt även i Åre

– För mig och Åre känns det väldigt bra att Sverige går vidare i processen för ett vinter-OS 2026. Det är ett mycket positivt och naturligt steg efter de alpina VM Åre har haft 2009 och nu kommer att ha under vintern 2019, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Den officiella ansökan - ”The Candidature file” - är en utförlig beskrivning av hur spelen ska genomföras. Innehållet i ansökan grundar sig på över 130 frågor från IOK. Svaren beskriver hur kandidatstäderna tänker sig att genomföra vinter-OS och Paralympics 2026. Det är ett stort och grundligt arbete som tagit flera månader att färdigställa.

Ansökan består av mer än 100 sidor grafer, tabeller, diagram, kartor, skisser, bilder och givetvis väldigt mycket text, där allt finns beskrivet om arenorna, OS-byn, transporter och mycket annat.

- Vi vill att ett vinter-OS och Paralympics i Sverige ska vara en plattform för utveckling och innovation inom hållbarhetsområdet, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Genom att Sverige arrangerar vinterspelen 2026 får vi chansen att i praktiken visa att hållbarhet är en integrerad del av den olympiska och paralympiska tanken, säger Richard Brisius.

Inget flyg till Lausanne

Tidigare år innebar inlämnandet av ansökan att en delegation på tre till fem personer reste till IOK:s högkvarter i Lausanne för överlämnande och presentation på plats. Men nu reser ingen från kandidatstaden till Schweiz. Som en del i hållbarhetsarbetet mejlas ansökan dit - i enlighet med Agenda 2020. 

Utöver Sverige förväntas även Italien (Milano/Cortina) att lämna in sin ”candidature file” under fredagen. Under midsommarhelgen 2019 kommer drygt 90 IOK-delegater, under en session i Lausanne, rösta om vilket land som tilldelas värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Ett eventuellt vinter-OS i Sverige kommer att genomföras 6–22 februari 2026 och ett Paralympics kommer att arrangeras 6–15 mars 2026.

 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.