"Tack, alla eldsjälars fantastiska engagemang"

Idrottens Affärer fick ett unikt mail från  en framträdande ordförande inom idrotten. Håkan Leeman, ordförande i Svemo ville rikta ett tack, ja, en hyllning till motor-Sverige för ett fantastiskt engagemang under det senaste mycket speciella året.Läs hans öppna brev här.

"Först i början på maj 2021 kunde detta hävas igen, men vissa restriktioner återstod och finns fortfarande kvar. Men trots dessa hinder och begränsningar står våra sporter starka och livskraftiga – till största delen på grund av de oerhört dedikerade och trofasta medlemmar som är sportens ryggrad. 

Inte som alla andra

Svemo och våra motorcykel-, snöskoter- och (numera) vatten-sporter är inte riktigt som andra förbund. Våra intäkter kommer till stor del från licensintäkter. Att inneha licens som utövare är ett krav. Det ger förare försäkringsskydd, och ger arrangörer och klubbar kontroll på verksamheten. Vi är kort sagt ingen spontanidrott, även om vi givetvis under normala omständigheter har en stor mängd prova-på aktiviteter. 

Licenserna gör oss också sårbara. Våra bidrag från RF är långt ifrån i relation till vår storlek som idrott, och licensintäkter står för cirka 70% av våra totala intäkter. När pandemin slog till var vi därför mycket oroade för hur det skulle drabba vår ekonomi, våra klubbars verksamhet och vår attraktivitet. Vi hade dock inte fullt ut förstått hur engagerade och hängivna våra medlemmar och förare var.

Tävling och träning

För att hålla den nationella tävlingsverksamheten igång, införde vi riktlinjer för smittsäkra arrangemang. Under sommaren och hösten 2020 kunde vi därför med vissa begränsningar genomföra en stor mängd tävlingar. När vi åter var tvungna att införa ett generellt tävlingsförbud i slutet av november, behöll vi möjligheten att ändå genomföra tävlingar om våra riktlinjer följdes och om godkännande fanns från lokala myndigheter. Det bör kanske påpekas att vi är en utomhusidrott, där våra utövare har heltäckande klädsel och i stort sett hela tiden är utspridda över stora områden. 

Enligt polisen och lokala företrädare var våra riktlinjer och arrangörernas efterlevnad exemplarisk.

Klubbarnas träningsverksamhet är inget vi som förbund kan besluta om, men även här skötte sig i stort sett alla klubbar med den äran. Man följde de begränsningar som fanns, man införde restriktioner kring tillträde vid träningar och kunde med det hålla stora delar av verksamheten igång. Våra eldsjälar brinner verkligen starkt och klart, och visar gång på gång upp ett fantastiskt engagemang. 

Precis som inom andra idrotter har givetvis även våra klubbar påverkats av pandemin, men jag tror att vår vana att slåss mot fördomar och att själva lösa problem när de uppstår har varit en viktig faktor för att våra klubbar har klarat detta med den äran.

Fortsätter att växa

För trots pandemin och svårigheterna som det har medfört, så har våra sporter fortsatt att växa. Imponerande nog så blev vi 8 000 fler medlemmar under 2020. För 10 år sedan var vi en medelstor sport med runt 80 000 medlemmar. 

Vid 2020 års utgång var vi 168 000 medlemmar. En rätt hygglig utveckling som visar vilket intresse för sporten som finns och som kanske till viss del förklarar varför engagemanget hos förare och ledare är så stort. 

Ytterligare ett tecken på såväl engagemanget som på anpassningen till en verksamhet präglad av pandemi och inskränkningar, är alla de kontakter som förare och ledare tagit med oss i styrelsen, med sektionerna, med distrikten och med kansliet. 

Det har över hela landet funnits en mycket stark vilja att ”göra rätt” i förhållande till förare och medlemmar, men kanske framför all mot myndigheter och sjukvården. Det har ju – som de flesta förstår – inte varit lätt att tolka rekommendationer och föreskrifter som konstant har justerats och ändrats, och där dessutom lokala tolkningar och regler har spelat in. 

Ett stort tack!

Under hela pandemin har vi i styrelsen haft regelbundna möten med sektionerna och distrikten. Det har varit otroligt viktigt att hela tiden stämma av och att informera. På ett tidigt stadium av pandemin gav vi dessutom en hög grad av frihet för sektionerna att själva påverka riktlinjerna för just sin idrott, eftersom de i vissa aspekter skiljer sig åt. Jag vill gärna tro att det skapade en större förståelse och ett bredare engagemang.

När nu restriktionerna lyfts i allt högre grad, när vaccinationen börjar påverka smittspridning och vården i positiv riktning, kan vi så smått börja summera vår anpassning till pandemin. Mig veterligt har inget av våra tävlingar bidragit till smittspridningen. Mig veterligt har inte träningsverksamheten orsakat en ökad smittspridning. 

Jag känner dessutom att pandemin på flera sätt svetsat samman förbundet och våra medlemmar – såväl lokalt som centralt. Jag vill därför – även om man kanske inte ska ropa hej ännu – uttrycka mitt stora tack till våra medlemmar, våra förare, våra ledare och funktionärer, våra sektioner och distrikt, vårt kansli – ja, till hela vårt förbund. 

Det sägs att drakar stiger i motvind, och pandemins motvind har fått Svemo att stiga ytterligare.

/Håkan Leeman, Ordförande Svemo

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.