Charmerande, men vi har våra krav

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sveriges nye förbundskapten, Jon Dahl Tomasson, på podiet för första gången framför oss som kommer att följa honom noga, syna honom ända in i sömmarna på landslagskostymen.
Positiv, positiv. Det var förstås en medveten charmoffensiv han iscensatte under sin första presskonferens.
resskonferensen vi sent ska glömma. När Jon Dahl Tomasson kopplade på en charmoffensiv. FotoJessica Gow, TT

 

För så här lät det; positiv fotboll, internationell anpassning, attack, skapa målchanser, göra mål, passion, disciplin, stolthet, underhållning, samspel med fansen, positiv inställning, dominera matcher. Han kastade visserligen in en liten brasklapp - ”det kan förstås gå lite upp-och-ner till en början” - men på det hela taget var det stora ord, höga mål.

Låt engelskan tala

Jodå, det lät löftesrikt, han var ju själv en spelare som uppfyllde nästan allt det där. Han är ju dansk. Och danskar har som bekant inte sneglat på hur svenskar gjort för att ta sig till flera mästerskap än danskarna, tagit både VM-silver en gång, VM-brons två gånger, varit snubblande nära medaljer ett par gånger till i både EM och VM. 
Danskarna har lika ofta riktat blickarna söderut som vi i Malmö hellre sneglar på Köpenhamn än på Stockholm.
Han kommer inte att bo i Sverige, han kommer inte att prata svenska utan engelska och det är ju inget större problem i ett land där de engelska orden ersätter de svenska i snart sagt alla sammanhang och de spelare han kommer att använda sig av till nästan hundra procent finns ju heller inte i Sverige längre utan i länderna med helt andra språk; engelska, tyska, spanska, italienska, portugisiska så den engelska glosboken är väl lämplig att ta med på det han kallar ”en spännande resa”.

Avsiktlig charmoffensiv

Han gjorde ett öppet, nästan insmickrande och charmerande intryck, det var förstås avsikten. Jag vet inte alls hur mycket han följt svensk fotboll genom åren, hur väl han är uppdaterad på statusen hos de svenska spelare som är utspridda på hela den europeiska kontinenten men det hade förstås inte skadat - även om VM-kvalet ligger en bit framåt i tiden - att han redan till träningslandskamperna och Nations League-spelet som därefter följer hade fått tid att scanna av sitt spelarmaterial, gnugga sin stab, etablera alla kontakter med spelare och klubbar; 
Han har ett hästjobb att göra på kort tid och han såg lite ut som en galopphäst i startbåset som står och stampar av otålighet att komma igång. Hans fotbollskunnande behöver vi inte oroa oss för - han har både varit spelare, klubbtränare, landslagsledare (assisterande) på toppnivå så meriterna räcker.
Ambitionen behöver vi inte betvivla, han är road och entusiastisk och han vet - med den inställning han själv har till hur fotboll skall spelas - att Sverige just nu förfogar över ett stort antal mycket intressanta, unga och och lovande talanger med just den attackerande, konstruktiva och spelglada fotbollen som kännemärken.

Offfensiven har vi

Det här var hans premiär och vi kunde knappast begära att han distinkt skulle analyserat de svenska tillkortakommandena på senare år Hur försvaret brustit, omsättningen i backlinjen som aldrig kunnat skapa kontinuitet, om de aggressiva pjäserna på mittfältet som inte längre finns (?) men som krävs för att bollar skall vinnas, motståndare malas ner och därmed ge plats och ytor för det aggressiva, offensiva spelet på internationella nivå, som han vill implementera, skall kunna bli verklighet.
Det är där jag sätter upp mitt våta finger i luften och väntar på vart vindarna skall blåsa. Det lät lite naiv för svenska för hållanden med det framtidsscenario han skissade upp, han tog höjd för himlastormande tider men satte sig också så högt att ett fall kommer att bli extra smärtsamt. 
Svensk landslagsfotboll har aldrig nått framgång genom dominans, att äga spelet, att följa fotbollens allra mest avancerade koreografi. Det har varit mycket  spring, aggressivitet, hårdhet, list och samhandling - och ett svårforcerat försvar. 
Det var i det jobbet Janne Anderssons landslag tappade bort sig alltmer i slutet av hans era.

Börja med försvaret

Det är med ett rejält, sammanhållet försvarsarbete Tomasson måste börja. De offensiva krafterna har han; Gyökeres, Kulusevski, Isak, Elanga, Jesper Karlsson och bakom dem Lukas Bergwall, Hugo Larsson, Ronny Bardghji med flera. 

Spännande blir det, som alltid, med något nytt. Drömmar och höga ambitioner är inte fel. I sin programförklaring låter han som motsatsen till Lasse Lagerbäck. 
Han som startade med en träning i Vigo (Spanien) med att på sin första träning (med Tommy Söderberg), handgripligen, flyttade spelare som en schackspelare med sina pjäser och möttes av oförstående. 
Han tog Sverige under sin tid till fem raka slutspel.
Lycka till med det, Tomasson!

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.