Kultur- och idrottsavdrag kommer som förslag
Petra Falk, ordförande i stiftelsen Aktiv Skola, vill införa ett ROT-avdrag i idrotten: Att föräldrar ska kunna dra av upp till 5 000 kronor för inköp av utrustning, medlemsavgifter samt resor till träningar, matcher och cuper – allt för att öka hälsan bland unga utsatta och minska klyftan mellan ”de som har och de som inte har”.
Petr Falk och Aktiv Skola – en stiftelse som startades 2015 för att belysa och vara med och lösa ungas utmaningar i skolan såsom mobbing, alkohol och narkotika, grooming och utanförskap på grund av dålig ekonomi – kallar avdraget KID, Kultur- och idrottsavdrag. Det gäller alltså även kulturaktiviteter, inte bara idrott.
Exkludering medför risker
- Att socialt utsatta unga exkluderas från samhället är förenat med stora risker och kostnader. Den ekonomiska situationen färgar hela livet. Forskningen visar att ekonomisk utsatthet ökar riskerna för ohälsa, ett sämre socialt liv, sämre skolresultat och sämre uppväxtvillkor för barn och unga – men också ett minskat engagemang och tilltro till både politiker och samhället i stort, säger Petra Falk och fortsätter:
- Fattigdom i Sverige ska inte avgöra barns hälsa. Därför behöver vi införa KID i idrotten och kulturen.
Aktiv Skola skickade i början av veckan en skrivelse till företrädare för samtliga riksdagspartier med uppmaningen att driva frågan i valrörelsen, samt till statsrådet Amanda Lind på Kulturdepartementet, där idrottsfrågorna hanteras, samt statsrådet Magdalena Andersson på Finansdepartementet om att införa ett skatteavdrag för engagemang i ideell verksamhet.
Undanröjer skamkänslor
Rent praktiskt är föreningarna utförare och föräldrarna köpare. Avdraget sker via en direkt reducering av fakturan från föreningen, som redovisar avdraget till Skatteverket - som i sin tur därefter betalar ut till föreningens konto. Alltså precis som när vi i dag köper tjänster av hantverkare, eller städtjänster med för den delen (RUT).
- För att föräldrar ska vara trygga i att låta sina barn delta i föreningslivet krävs ekonomisk hjälp. Bidrag är av naturen stigmatiserande och många i riskzonen känner skam för att söka denna typ av stöd. Genom att införa KID undanröjer vi en stor del av risken för skamkänslor, förklarar Petra Falk förslaget.
Ersättningsgraden sker enligt en skala beroende på hushållets inkomster:
- Hushåll under 60 procent av medianinkomst får dra av 90 procent.
- Hushåll med 60-80 procent av medianinkomst får dra av 75 procent.
- Hushåll med 80-100 procent av medianinkomsten får dra av 50 procent.
- Hushåll med över 100 procent av medianinkomsten – upp till åtta prisbasbelopp/år – får dra av 25 procent.
- - Om vi vill får bukt med utanförskap, kriminalitet och gängvåld räcker det inte med ökade polisiära och reaktiva insatser. Det förebyggande arbetet är betydligt mer effektivt. Införandet av KID skulle vara ett viktigt verktyg för att ge alla barn möjlighet att delta i idrotts- och kulturaktiviteter på lika villkor.
Sexsiffrigt stöd via Idrottshjälpen
I början av året lanserade Aktiv Skola Idrottshjälpen. Stiftelsen samlar in pengar från näringslivet för att ge unga utsatta möjlighet till ersättning för utrustning, medlemsavgifter och resor i samband med träningar, matcher och cuper – antingen direkt eller via en förening.
Fram till i somras hade 200 unga fått hjälp med sammanlagt 100 000 kronor. Behovet är dock betydligt större. Föräldrar och föreningar ansökte om sammanlagt en miljon kronor! Därför ökar nu Aktiv Skola tempot i att samla in mer pengar– och sprida budskapet om möjligheten att ansöka om ersättning.
- Vi har ett spännande samarbete med utbildningsförvaltningen Stockholms stad och deras rörelsesatsning Spring i benen på gång, där vi via skolan hoppas nå även unga utsatta som inte är aktiva i en förening i dag. Det är kanske den viktigaste gruppen att nå för att bryta utanförskap och ohälsa, säger Petra Falk.
Thomas Björn
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar