Plötsligt OS-intresse - är han seriös?

Att nya idrottsmministern, Anders Ygeman, är attraherad av att få arrangera ett OS i Sverige låter positivt för idrottsrörelsen, men frågan är om han menar allvar eller om det bara är en politisk flört med idrotten. 

Om han menar allvar så bör han, i likhet med vad norrmännen redan gjort, tillsätta en utredare för att göra en för-förstudie om den politiska realismen av intresset.

Plötsligt kan nya idrottsministern Anders Ygeman tänka sig ett svenskt O-arrangemang.

För en knapp månad sedan kom nyheten från Norge att den tidigare statssekreteraren på det norska kulturdepartmentet Mina Gerhardsen skulle göra en förstudie om intresse och förutsättningarna för en norsk OS-ansökan, samt vilka premisser som ska ligga till grund för en eventuell framtida OS-satsning. 

Måste förankras

I Norge vet man att det finns motstånd till OS och därför behöver arbetet vara förankrat och målbilden tydlig. Ett motstånd som även vi i Sverige har stor erfarenhet av.

Den senaste svenska ansökan fick politisk nationell support mycket sent, vilket drabbade kampanjen tydligt. En ansökan måste ha politiken bakom sig och där man aktivt tydliggör inte bara att den fest som ett OS innebär utan även de värden som spelen ska ge till Sverige, svenskt näringsliv och svenskar i gemen. 

Troligen räcker det inte med att en idrottsminister med stark intern position vill, utan det kommer troligen behövas ett bredare politiskt stöd. 

Göran Persson sa vid ett seminarium inför en tidigare svensk OS-ansökan att det krävs att landets statsminister markerar landets intresse för OS ska kunna bli verklighet. Där är vi inte än.

Idrotten minns regeringen Reinfeldts regeringsdeklaration om betydelsen av idrottsevenemang i Sverige. En deklaration som inte ledde till något märkbart större reellt politiskt intresse.

Intresset för idrottsevenemang har funnits på lokal och regional nivå och varit fokuserade på event som vi kan och klarar av att göra utifrån den kostym som idrotterna och kommunerna har i dag. 

krävs brett samarbete

Om vi ska ta nästa steg med än större event så behöver stat och värdstad samarbeta för att ta sig an de möjligheter som eventen medger. 

Förutom vinter-OS så är troligen ett Fotbolls-VM för damer och ett Friidrotts-EM de två event som Sverige kan klara av att arrangera och bli tilldelade. 

Dessa event skulle må bra av att få tydlig statlig support. Men det kräver att det finns en strategi och tanke bakom politikens utspel. 

Vilka värden vill man skapa och vad vill staten långsiktigt utveckla genom att locka till sig idrottsevenemang till Sverige. På dessa frågor har städer och regioner sedan länge arbetat fram svar och tydliga strategier. 

Städer som Stockholm och Göteborg är också drivande inom internationella nätverk i hur man ska mäta och utveckla hållbara evenemang. Denna kunskap borde och bör kunna överföras till en nationell evenemangsstrategi för att vi ska kunna locka till oss attraktiva megaevent. 

Event som i Sverige ska kunna omsättas till hållbara event. Hållbara enligt alla tre dimensionerna ekologisk, social och inte minst ekonomisk.

Så om Anders Ygemans uttalande inte var som privatperson utan som idrottsminister så bör han fullfölja sitt resonemang och tillsätta en för-förstudie samt skapa en nationell evenemangsstrategi för stora idrottsevenemang. 

Han skulle kunna påvisa att en socialdemokratisk regering levererar där moderaterna bara pratade. Nu finns chansen att visa varför idrottsministern tog på sig det politiska ansvaret.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.