Plötsligt OS-intresse - är han seriös?

Att nya idrottsmministern, Anders Ygeman, är attraherad av att få arrangera ett OS i Sverige låter positivt för idrottsrörelsen, men frågan är om han menar allvar eller om det bara är en politisk flört med idrotten. 

Om han menar allvar så bör han, i likhet med vad norrmännen redan gjort, tillsätta en utredare för att göra en för-förstudie om den politiska realismen av intresset.

Plötsligt kan nya idrottsministern Anders Ygeman tänka sig ett svenskt O-arrangemang.

För en knapp månad sedan kom nyheten från Norge att den tidigare statssekreteraren på det norska kulturdepartmentet Mina Gerhardsen skulle göra en förstudie om intresse och förutsättningarna för en norsk OS-ansökan, samt vilka premisser som ska ligga till grund för en eventuell framtida OS-satsning. 

Måste förankras

I Norge vet man att det finns motstånd till OS och därför behöver arbetet vara förankrat och målbilden tydlig. Ett motstånd som även vi i Sverige har stor erfarenhet av.

Den senaste svenska ansökan fick politisk nationell support mycket sent, vilket drabbade kampanjen tydligt. En ansökan måste ha politiken bakom sig och där man aktivt tydliggör inte bara att den fest som ett OS innebär utan även de värden som spelen ska ge till Sverige, svenskt näringsliv och svenskar i gemen. 

Troligen räcker det inte med att en idrottsminister med stark intern position vill, utan det kommer troligen behövas ett bredare politiskt stöd. 

Göran Persson sa vid ett seminarium inför en tidigare svensk OS-ansökan att det krävs att landets statsminister markerar landets intresse för OS ska kunna bli verklighet. Där är vi inte än.

Idrotten minns regeringen Reinfeldts regeringsdeklaration om betydelsen av idrottsevenemang i Sverige. En deklaration som inte ledde till något märkbart större reellt politiskt intresse.

Intresset för idrottsevenemang har funnits på lokal och regional nivå och varit fokuserade på event som vi kan och klarar av att göra utifrån den kostym som idrotterna och kommunerna har i dag. 

krävs brett samarbete

Om vi ska ta nästa steg med än större event så behöver stat och värdstad samarbeta för att ta sig an de möjligheter som eventen medger. 

Förutom vinter-OS så är troligen ett Fotbolls-VM för damer och ett Friidrotts-EM de två event som Sverige kan klara av att arrangera och bli tilldelade. 

Dessa event skulle må bra av att få tydlig statlig support. Men det kräver att det finns en strategi och tanke bakom politikens utspel. 

Vilka värden vill man skapa och vad vill staten långsiktigt utveckla genom att locka till sig idrottsevenemang till Sverige. På dessa frågor har städer och regioner sedan länge arbetat fram svar och tydliga strategier. 

Städer som Stockholm och Göteborg är också drivande inom internationella nätverk i hur man ska mäta och utveckla hållbara evenemang. Denna kunskap borde och bör kunna överföras till en nationell evenemangsstrategi för att vi ska kunna locka till oss attraktiva megaevent. 

Event som i Sverige ska kunna omsättas till hållbara event. Hållbara enligt alla tre dimensionerna ekologisk, social och inte minst ekonomisk.

Så om Anders Ygemans uttalande inte var som privatperson utan som idrottsminister så bör han fullfölja sitt resonemang och tillsätta en för-förstudie samt skapa en nationell evenemangsstrategi för stora idrottsevenemang. 

Han skulle kunna påvisa att en socialdemokratisk regering levererar där moderaterna bara pratade. Nu finns chansen att visa varför idrottsministern tog på sig det politiska ansvaret.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.