Plötsligt OS-intresse - är han seriös?

Att nya idrottsmministern, Anders Ygeman, är attraherad av att få arrangera ett OS i Sverige låter positivt för idrottsrörelsen, men frågan är om han menar allvar eller om det bara är en politisk flört med idrotten. 

Om han menar allvar så bör han, i likhet med vad norrmännen redan gjort, tillsätta en utredare för att göra en för-förstudie om den politiska realismen av intresset.

Plötsligt kan nya idrottsministern Anders Ygeman tänka sig ett svenskt O-arrangemang.

För en knapp månad sedan kom nyheten från Norge att den tidigare statssekreteraren på det norska kulturdepartmentet Mina Gerhardsen skulle göra en förstudie om intresse och förutsättningarna för en norsk OS-ansökan, samt vilka premisser som ska ligga till grund för en eventuell framtida OS-satsning. 

Måste förankras

I Norge vet man att det finns motstånd till OS och därför behöver arbetet vara förankrat och målbilden tydlig. Ett motstånd som även vi i Sverige har stor erfarenhet av.

Den senaste svenska ansökan fick politisk nationell support mycket sent, vilket drabbade kampanjen tydligt. En ansökan måste ha politiken bakom sig och där man aktivt tydliggör inte bara att den fest som ett OS innebär utan även de värden som spelen ska ge till Sverige, svenskt näringsliv och svenskar i gemen. 

Troligen räcker det inte med att en idrottsminister med stark intern position vill, utan det kommer troligen behövas ett bredare politiskt stöd. 

Göran Persson sa vid ett seminarium inför en tidigare svensk OS-ansökan att det krävs att landets statsminister markerar landets intresse för OS ska kunna bli verklighet. Där är vi inte än.

Idrotten minns regeringen Reinfeldts regeringsdeklaration om betydelsen av idrottsevenemang i Sverige. En deklaration som inte ledde till något märkbart större reellt politiskt intresse.

Intresset för idrottsevenemang har funnits på lokal och regional nivå och varit fokuserade på event som vi kan och klarar av att göra utifrån den kostym som idrotterna och kommunerna har i dag. 

krävs brett samarbete

Om vi ska ta nästa steg med än större event så behöver stat och värdstad samarbeta för att ta sig an de möjligheter som eventen medger. 

Förutom vinter-OS så är troligen ett Fotbolls-VM för damer och ett Friidrotts-EM de två event som Sverige kan klara av att arrangera och bli tilldelade. 

Dessa event skulle må bra av att få tydlig statlig support. Men det kräver att det finns en strategi och tanke bakom politikens utspel. 

Vilka värden vill man skapa och vad vill staten långsiktigt utveckla genom att locka till sig idrottsevenemang till Sverige. På dessa frågor har städer och regioner sedan länge arbetat fram svar och tydliga strategier. 

Städer som Stockholm och Göteborg är också drivande inom internationella nätverk i hur man ska mäta och utveckla hållbara evenemang. Denna kunskap borde och bör kunna överföras till en nationell evenemangsstrategi för att vi ska kunna locka till oss attraktiva megaevent. 

Event som i Sverige ska kunna omsättas till hållbara event. Hållbara enligt alla tre dimensionerna ekologisk, social och inte minst ekonomisk.

Så om Anders Ygemans uttalande inte var som privatperson utan som idrottsminister så bör han fullfölja sitt resonemang och tillsätta en för-förstudie samt skapa en nationell evenemangsstrategi för stora idrottsevenemang. 

Han skulle kunna påvisa att en socialdemokratisk regering levererar där moderaterna bara pratade. Nu finns chansen att visa varför idrottsministern tog på sig det politiska ansvaret.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.