Mångmiljonspelet åter på Lugnet

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Succén vid VM 2015 i Falun - Charlotte Kalla erövrade ett guld, ett silver och två brons – totalt fyra medaljer!

– Det är förstås jätteroligt att vi åter kommer vara värd för ett VM på hemmaplan. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. Arrangemanget ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet.

Femte gången i Falun

Det blir femte gången som Falun arrangerar världsmästerskapen. Tidigare VM genomfördes 1954, 1974, 1993 och 2015. 

– Det känns fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot en ny folkfest och att få jubla tillsammans med tiotusentals andra, säger Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun.

Det blev stort jubel och firande på Stora i Falun på onsdagen, där många hade samlats för att invänta beskedet. Att åter få arrangera VM i Falun får konsekvenser – både för Skid-sverige och Dalarna.

– På Lugnet har vi redan en anläggning i världsklass och underhållet har fungerat bra. Nu kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till. Förutsättningarna är goda och några stora investeringar behöva inte ske den här gången, betonar Joakim Storck.

Kampanjen att få VM till Falun startade för drygt 15 månader sedan, och nu ska förberedelserna ske i ett högre tempo. 

– Jag vill rikta ett varmt tack till alla som har genomfört och även på olika sätt gett sitt stöd till kampanjen. Att Falun och Dalarna får stå som värd för ett nordiskt VM 2027 betyder väldigt mycket för svensk skidsport, säger Karin Mattsson.

 Människor. Minnet av folkfesten i Falun under skid-VM 2015 finns fortfarande kvar hos många människor, både i positiv och negativ bemärkelse. 

Det slutliga ekonomiska resultatet uppgick till 42 miljoner kronor före dispositioner och skatter. Biljettförsäljning och gästhantering blev de främsta bidragen till det lyckade resultatet.

VM-projektet pågick i fem år och omsättningen ökade successivt från 175 miljoner till drygt 300 miljoner. I det beloppet ingick affärsnätverket Beyond Skiing med 59 miljoner. 

Intäkterna summeradea  till 307,7 miljoner och kostnaderna till 263,7 miljoner.

Holst var nöjd

– Under hela projekttiden har vi haft en stark kostnadskontroll. I slutändan fick vi betydligt lägre kostnader än budgeterat för boende och transporter för deltagande lag, vilket påverkade resultatet positivt, sa Sven von Holst, dåvarande VM-general i en slutlig kommentar.

Målet var att sälja 200 000 biljetter, men när VM summerades konstaterades att totalt 281 600 besökare hade kommit till Lugnet för att uppleva tävlingarna. VM-bolaget gjorde en vinst på 30 miljoner. 

Även tittarsiffrorna var en succé, 68,4 procent av befolkningen (3–99-åringar) såg på någon av SVT:s eller Eurosports sändningar. Flest tittare, 2 272 000, hade den avslutande femmilen, som Johan Olsson vann.

De svenska längdåkarna skördade stora framgångar. Totalt tog Sverige två guld, fyra silver och tre brons. Nio medaljer var nytt rekord för Sverige under ett skid-VM. Bäst gick det för Charlotte Kalla som körde hem ett guld, ett silver och två brons – totalt fyra medaljer.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.