Mångmiljonspelet åter på Lugnet
Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.
Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.
– Det är förstås jätteroligt att vi åter kommer vara värd för ett VM på hemmaplan. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. Arrangemanget ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet.
Femte gången i Falun
Det blir femte gången som Falun arrangerar världsmästerskapen. Tidigare VM genomfördes 1954, 1974, 1993 och 2015.
– Det känns fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot en ny folkfest och att få jubla tillsammans med tiotusentals andra, säger Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun.
Det blev stort jubel och firande på Stora i Falun på onsdagen, där många hade samlats för att invänta beskedet. Att åter få arrangera VM i Falun får konsekvenser – både för Skid-sverige och Dalarna.
– På Lugnet har vi redan en anläggning i världsklass och underhållet har fungerat bra. Nu kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till. Förutsättningarna är goda och några stora investeringar behöva inte ske den här gången, betonar Joakim Storck.
Kampanjen att få VM till Falun startade för drygt 15 månader sedan, och nu ska förberedelserna ske i ett högre tempo.
– Jag vill rikta ett varmt tack till alla som har genomfört och även på olika sätt gett sitt stöd till kampanjen. Att Falun och Dalarna får stå som värd för ett nordiskt VM 2027 betyder väldigt mycket för svensk skidsport, säger Karin Mattsson.
Människor. Minnet av folkfesten i Falun under skid-VM 2015 finns fortfarande kvar hos många människor, både i positiv och negativ bemärkelse.
Det slutliga ekonomiska resultatet uppgick till 42 miljoner kronor före dispositioner och skatter. Biljettförsäljning och gästhantering blev de främsta bidragen till det lyckade resultatet.
VM-projektet pågick i fem år och omsättningen ökade successivt från 175 miljoner till drygt 300 miljoner. I det beloppet ingick affärsnätverket Beyond Skiing med 59 miljoner.
Intäkterna summeradea till 307,7 miljoner och kostnaderna till 263,7 miljoner.
Holst var nöjd
– Under hela projekttiden har vi haft en stark kostnadskontroll. I slutändan fick vi betydligt lägre kostnader än budgeterat för boende och transporter för deltagande lag, vilket påverkade resultatet positivt, sa Sven von Holst, dåvarande VM-general i en slutlig kommentar.
Målet var att sälja 200 000 biljetter, men när VM summerades konstaterades att totalt 281 600 besökare hade kommit till Lugnet för att uppleva tävlingarna. VM-bolaget gjorde en vinst på 30 miljoner.
Även tittarsiffrorna var en succé, 68,4 procent av befolkningen (3–99-åringar) såg på någon av SVT:s eller Eurosports sändningar. Flest tittare, 2 272 000, hade den avslutande femmilen, som Johan Olsson vann.
De svenska längdåkarna skördade stora framgångar. Totalt tog Sverige två guld, fyra silver och tre brons. Nio medaljer var nytt rekord för Sverige under ett skid-VM. Bäst gick det för Charlotte Kalla som körde hem ett guld, ett silver och två brons – totalt fyra medaljer.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.