Mångmiljonspelet åter på Lugnet

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Succén vid VM 2015 i Falun - Charlotte Kalla erövrade ett guld, ett silver och två brons – totalt fyra medaljer!

– Det är förstås jätteroligt att vi åter kommer vara värd för ett VM på hemmaplan. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. Arrangemanget ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet.

Femte gången i Falun

Det blir femte gången som Falun arrangerar världsmästerskapen. Tidigare VM genomfördes 1954, 1974, 1993 och 2015. 

– Det känns fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot en ny folkfest och att få jubla tillsammans med tiotusentals andra, säger Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun.

Det blev stort jubel och firande på Stora i Falun på onsdagen, där många hade samlats för att invänta beskedet. Att åter få arrangera VM i Falun får konsekvenser – både för Skid-sverige och Dalarna.

– På Lugnet har vi redan en anläggning i världsklass och underhållet har fungerat bra. Nu kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till. Förutsättningarna är goda och några stora investeringar behöva inte ske den här gången, betonar Joakim Storck.

Kampanjen att få VM till Falun startade för drygt 15 månader sedan, och nu ska förberedelserna ske i ett högre tempo. 

– Jag vill rikta ett varmt tack till alla som har genomfört och även på olika sätt gett sitt stöd till kampanjen. Att Falun och Dalarna får stå som värd för ett nordiskt VM 2027 betyder väldigt mycket för svensk skidsport, säger Karin Mattsson.

 Människor. Minnet av folkfesten i Falun under skid-VM 2015 finns fortfarande kvar hos många människor, både i positiv och negativ bemärkelse. 

Det slutliga ekonomiska resultatet uppgick till 42 miljoner kronor före dispositioner och skatter. Biljettförsäljning och gästhantering blev de främsta bidragen till det lyckade resultatet.

VM-projektet pågick i fem år och omsättningen ökade successivt från 175 miljoner till drygt 300 miljoner. I det beloppet ingick affärsnätverket Beyond Skiing med 59 miljoner. 

Intäkterna summeradea  till 307,7 miljoner och kostnaderna till 263,7 miljoner.

Holst var nöjd

– Under hela projekttiden har vi haft en stark kostnadskontroll. I slutändan fick vi betydligt lägre kostnader än budgeterat för boende och transporter för deltagande lag, vilket påverkade resultatet positivt, sa Sven von Holst, dåvarande VM-general i en slutlig kommentar.

Målet var att sälja 200 000 biljetter, men när VM summerades konstaterades att totalt 281 600 besökare hade kommit till Lugnet för att uppleva tävlingarna. VM-bolaget gjorde en vinst på 30 miljoner. 

Även tittarsiffrorna var en succé, 68,4 procent av befolkningen (3–99-åringar) såg på någon av SVT:s eller Eurosports sändningar. Flest tittare, 2 272 000, hade den avslutande femmilen, som Johan Olsson vann.

De svenska längdåkarna skördade stora framgångar. Totalt tog Sverige två guld, fyra silver och tre brons. Nio medaljer var nytt rekord för Sverige under ett skid-VM. Bäst gick det för Charlotte Kalla som körde hem ett guld, ett silver och två brons – totalt fyra medaljer.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.