40:e Gothia Cup blir Dennis sista

Tre veckor återstår till den dag Dennis Andersson längtat efter i tre års tid: att få välkomna världen tillbaka till Göteborg och Gothia Cup.

Samtidigt blir årets turnering den sista under hans ansvar – efter 40 år som cupgeneral för världens största ungdomsturnering i fotboll, tar Dennis Andersson klivet åt sidan till en roll som senior advisor för Gothia Cup.

Dennis Andersson tog över ansvaret för Gothia Cup 1981, när ungdomsturneringen var en förlustaffär – antalet lag hade gått från 400 till 200 och Gais hade hoppat av det gemensamma samarbetet med BK Häcken.

Under 80-talet vände trenden och Gothia Cup etablerade sig som världens största ungdomsturnering i fotboll, numera med runt 1700 lag från 80 länder årligen.

Cupen exploderade

– Det fanns en tajmning vi inte förstod då. Det sa bara pang, hela marknaden exploderade på 80-talet och plötsligt fanns det inte en stad med minsta självaktning som inte skulle ha en internationell ungdomsturnering. Vi var kreativa, stod för utvecklingen och andra tog efter. Det var det roliga, dels att få vara först ute med alla innovationer, där vi tidigt satte våra stora evenemang – invigning, ledarfest, disco… – dels konkurrensen som uppstod, positioneringen när en helt ny bransch skulle sätta sig. Det var som fotbollsmatcher mot de andra ungdomsturneringarna hela tiden, tävlingsinstinkten triggades, säger Dennis Andersson när han minns tillbaka.

Han menar att Gothia Cups mod blev en framgångsfaktor, att våga göra fel och lära sig av det. En annan nyckel var kommunens stöttning, inställningen att ”Det här är bra för Göteborg.” Men även fokus på att bygga – och behålla – de personliga relationerna, där Dennis Andersson gjorde mängder av resor för att sätta den internationella prägeln som i dag gör att Gothia Cup och Göteborg är centrala delar i den globala ungdomsfotbollen. 

– Från de resorna och mötena får du kunskap och förståelse för olika människor och olika kulturer. Det är så viktigt att förstå att det inte bara är vi här i Sverige som har rätt värderingar i en global värld – skulle vi ha inställningen att ”bara vi i Sverige gör saker på rätt sätt”, då har vi inget Gothia Cup kvar. 

På grund av coronapandemin har det nu gått tre år sedan Gothia Cup senast arrangerades. Sommarens turnering inleds 17 juli. Det blir Dennis Anderssons 40:e som ansvarig och också den sista. Han kommer dock att finnas kvar med ett ben i evenemangsorganisationen, som senior advisor samt med fokus på internationella relationer och expansionen av Gothia Cup utomlands.

"Min idenditet

– Det känns naturligt. Sedan kommer det alltid finnas viss oro när man tar nya steg i livet. Jag älskar ju det här, det är min identitet. Min förhoppning är att jag fortfarande kommer att ha kvar mina relationer med alla vänner runt om i världen och fortfarande ha en betydelse för dem i den här nya rollen. I och med det, känns det egentligen väldigt bra, säger Dennis Andersson.

Gothia Cups förmåga att utveckla, underhålla och förena världen, har med åren etsat sig in i BK Häckens DNA och är numera självklara delar i hela föreningens framgång.

– Dennis har haft förmågan att hålla Gothia Cup i ständig utveckling, där han lyckats kombinera entreprenörskapet med föreningslivets passion och emotionella engagemang. Inte bara BK Häcken, utan även Göteborg som evenemangsstad och Sverige som fotbollsnation, ska vara tacksamma och stolta över den insats Dennis gjort, säger BK Häckens ordförande Anders Billström.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.