40:e Gothia Cup blir Dennis sista
Tre veckor återstår till den dag Dennis Andersson längtat efter i tre års tid: att få välkomna världen tillbaka till Göteborg och Gothia Cup.
Samtidigt blir årets turnering den sista under hans ansvar – efter 40 år som cupgeneral för världens största ungdomsturnering i fotboll, tar Dennis Andersson klivet åt sidan till en roll som senior advisor för Gothia Cup.
Dennis Andersson tog över ansvaret för Gothia Cup 1981, när ungdomsturneringen var en förlustaffär – antalet lag hade gått från 400 till 200 och Gais hade hoppat av det gemensamma samarbetet med BK Häcken.
Under 80-talet vände trenden och Gothia Cup etablerade sig som världens största ungdomsturnering i fotboll, numera med runt 1700 lag från 80 länder årligen.
Cupen exploderade
– Det fanns en tajmning vi inte förstod då. Det sa bara pang, hela marknaden exploderade på 80-talet och plötsligt fanns det inte en stad med minsta självaktning som inte skulle ha en internationell ungdomsturnering. Vi var kreativa, stod för utvecklingen och andra tog efter. Det var det roliga, dels att få vara först ute med alla innovationer, där vi tidigt satte våra stora evenemang – invigning, ledarfest, disco… – dels konkurrensen som uppstod, positioneringen när en helt ny bransch skulle sätta sig. Det var som fotbollsmatcher mot de andra ungdomsturneringarna hela tiden, tävlingsinstinkten triggades, säger Dennis Andersson när han minns tillbaka.
Han menar att Gothia Cups mod blev en framgångsfaktor, att våga göra fel och lära sig av det. En annan nyckel var kommunens stöttning, inställningen att ”Det här är bra för Göteborg.” Men även fokus på att bygga – och behålla – de personliga relationerna, där Dennis Andersson gjorde mängder av resor för att sätta den internationella prägeln som i dag gör att Gothia Cup och Göteborg är centrala delar i den globala ungdomsfotbollen.
– Från de resorna och mötena får du kunskap och förståelse för olika människor och olika kulturer. Det är så viktigt att förstå att det inte bara är vi här i Sverige som har rätt värderingar i en global värld – skulle vi ha inställningen att ”bara vi i Sverige gör saker på rätt sätt”, då har vi inget Gothia Cup kvar.
På grund av coronapandemin har det nu gått tre år sedan Gothia Cup senast arrangerades. Sommarens turnering inleds 17 juli. Det blir Dennis Anderssons 40:e som ansvarig och också den sista. Han kommer dock att finnas kvar med ett ben i evenemangsorganisationen, som senior advisor samt med fokus på internationella relationer och expansionen av Gothia Cup utomlands.
"Min idenditet
– Det känns naturligt. Sedan kommer det alltid finnas viss oro när man tar nya steg i livet. Jag älskar ju det här, det är min identitet. Min förhoppning är att jag fortfarande kommer att ha kvar mina relationer med alla vänner runt om i världen och fortfarande ha en betydelse för dem i den här nya rollen. I och med det, känns det egentligen väldigt bra, säger Dennis Andersson.
Gothia Cups förmåga att utveckla, underhålla och förena världen, har med åren etsat sig in i BK Häckens DNA och är numera självklara delar i hela föreningens framgång.
– Dennis har haft förmågan att hålla Gothia Cup i ständig utveckling, där han lyckats kombinera entreprenörskapet med föreningslivets passion och emotionella engagemang. Inte bara BK Häcken, utan även Göteborg som evenemangsstad och Sverige som fotbollsnation, ska vara tacksamma och stolta över den insats Dennis gjort, säger BK Häckens ordförande Anders Billström.
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar