40:e Gothia Cup blir Dennis sista

Tre veckor återstår till den dag Dennis Andersson längtat efter i tre års tid: att få välkomna världen tillbaka till Göteborg och Gothia Cup.

Samtidigt blir årets turnering den sista under hans ansvar – efter 40 år som cupgeneral för världens största ungdomsturnering i fotboll, tar Dennis Andersson klivet åt sidan till en roll som senior advisor för Gothia Cup.

Dennis Andersson tog över ansvaret för Gothia Cup 1981, när ungdomsturneringen var en förlustaffär – antalet lag hade gått från 400 till 200 och Gais hade hoppat av det gemensamma samarbetet med BK Häcken.

Under 80-talet vände trenden och Gothia Cup etablerade sig som världens största ungdomsturnering i fotboll, numera med runt 1700 lag från 80 länder årligen.

Cupen exploderade

– Det fanns en tajmning vi inte förstod då. Det sa bara pang, hela marknaden exploderade på 80-talet och plötsligt fanns det inte en stad med minsta självaktning som inte skulle ha en internationell ungdomsturnering. Vi var kreativa, stod för utvecklingen och andra tog efter. Det var det roliga, dels att få vara först ute med alla innovationer, där vi tidigt satte våra stora evenemang – invigning, ledarfest, disco… – dels konkurrensen som uppstod, positioneringen när en helt ny bransch skulle sätta sig. Det var som fotbollsmatcher mot de andra ungdomsturneringarna hela tiden, tävlingsinstinkten triggades, säger Dennis Andersson när han minns tillbaka.

Han menar att Gothia Cups mod blev en framgångsfaktor, att våga göra fel och lära sig av det. En annan nyckel var kommunens stöttning, inställningen att ”Det här är bra för Göteborg.” Men även fokus på att bygga – och behålla – de personliga relationerna, där Dennis Andersson gjorde mängder av resor för att sätta den internationella prägeln som i dag gör att Gothia Cup och Göteborg är centrala delar i den globala ungdomsfotbollen. 

– Från de resorna och mötena får du kunskap och förståelse för olika människor och olika kulturer. Det är så viktigt att förstå att det inte bara är vi här i Sverige som har rätt värderingar i en global värld – skulle vi ha inställningen att ”bara vi i Sverige gör saker på rätt sätt”, då har vi inget Gothia Cup kvar. 

På grund av coronapandemin har det nu gått tre år sedan Gothia Cup senast arrangerades. Sommarens turnering inleds 17 juli. Det blir Dennis Anderssons 40:e som ansvarig och också den sista. Han kommer dock att finnas kvar med ett ben i evenemangsorganisationen, som senior advisor samt med fokus på internationella relationer och expansionen av Gothia Cup utomlands.

"Min idenditet

– Det känns naturligt. Sedan kommer det alltid finnas viss oro när man tar nya steg i livet. Jag älskar ju det här, det är min identitet. Min förhoppning är att jag fortfarande kommer att ha kvar mina relationer med alla vänner runt om i världen och fortfarande ha en betydelse för dem i den här nya rollen. I och med det, känns det egentligen väldigt bra, säger Dennis Andersson.

Gothia Cups förmåga att utveckla, underhålla och förena världen, har med åren etsat sig in i BK Häckens DNA och är numera självklara delar i hela föreningens framgång.

– Dennis har haft förmågan att hålla Gothia Cup i ständig utveckling, där han lyckats kombinera entreprenörskapet med föreningslivets passion och emotionella engagemang. Inte bara BK Häcken, utan även Göteborg som evenemangsstad och Sverige som fotbollsnation, ska vara tacksamma och stolta över den insats Dennis gjort, säger BK Häckens ordförande Anders Billström.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen