Dennis skriver om 40 år med Gothia Cup

Gothia Cup, större än störst. Arrangemanget som har vuxit över alla breddar, alla förhoppningar, alla begränsningar sedan tillkomsten 1975

 I Göteborg utspelas årligen världens största fotbollsturnering, dit ungdomar från jordens alla hörn lockas.... Och de blir bara fler och fler.  1878 lag senast, troligen kommer ytterligare några i sommar.

Med början i dag här på Idrottens Affärer  publicerar vi en artikelserie om Gothia Cup  - skriven av regissören själv, alltså Dennis Andersson. De följande dagarna återkommer han med nya avsnitt.

Heden i Göteborg, mitt i stans centrum, är navet och samlingspunkten för Gothia Cup. På de här planerna vill alla lag spela, men det är ju omöjligt med 1878 lag så matcher pågår runt om i Göteborg och även hos grannkommunerna under ett par sommarveckor. Foto: Tommy Holl

Gothia Cup är personifierat Dennis Andersson, generalsekreterare i över 40 år. Han har varit med sedan begynnelsen, då en idé ledde till en diskussion och ett förverkligande som ingen, inte ens störste entusiasten själv, kunde drömma om.

1878 lag från 69 nationer

2023 genomfördes den 47:e turneringen.20 740 mål gjordes, 4771 matcher spelades på 107 planer med dess spelare och ledare, totalt osannolika 1878 lag,från 69 nationer, alla upplevde en glädje blandat med  besvikelser under en oförglömlig sommarvecka i Göteborg

Troligen kommer ännu fler ungdomar till västkusten denna sommar. Så stort är intresset från jordens alla hörn. Så många vill spela fotboll mot andra främmande lag.

Men, det måste vi passa på att berätta, just i dag och ganska typiskt är att Dennis befinner sig i Mexico – för att förbereda turneringen i Göteborg. Han har avgått som generalsekreterare för sitt evenemang, Men inte trappar han ned särskilt mycket… 

Nu till Dennis egen berättelse:

Dennis egna ord

”I begynnelsen var det inte helt enkelt att sälja in tankarna om Gothia Cup vare sig till kommunen, sponsorer eller till klubbarna. 

Men vi ville skapa ”en mötesplats för världens ungdomar oavsett religion, hudfärg, kön eller kultur”.  Problemet var att för över 40 år sedan kändes detta inte särskilt viktigt. 

Och om man nu ändå tyckte att detta kunde vara hedervärt så var det väldigt få som trodde på att denna mötesplats skulle kunna vara just i Göteborg. I landet långt bortom allfartsvägarna.

Det var egentligen först då vi hade konkreta historier att berätta om vad vi ville åstadkomma som namnet Gothia Cup började flyga. Historier som berörde och som också kunde visa att Göteborg mycket väl kunde bli denna ”mötesplatsen”. Vi lärde oss vad ”storytelling” kunde betyda långt innan själva uttrycket var etablerat.

Det kunde handla om afrikanska lag som spelade barfota och som ställdes mot lag från någon oljestat som var så rika att man bodde på hotell. Ibland var det rent politiska berättelser som lag som var mixade med nordirländska katoliker och protestanter eller lag mixade av palestinier och israeler.

En föräldralös pojke med en dröm

Den första lite längre om en”storytelling” handlade om Sumet Kaewtipnet från Bangkok som jag hälsade på och vars dröm var att komma till Gothia Cup med sitt lag. Föräldralös  levde han sina första 15 år på gatan. han tog sig samman, beslöt sig för att cykla till England för att lära sig allt om sporten fotboll. han blev mottagen som en hjälte i London och återvände efter fyra år för att starta upp sin egna klubb. 

Tillsammans sålde vi hans historia till Readers Digest och pengarna användes för resan till Sverige. Thamrong Thai vann turneringen och fick sedermera audiens hos självaste kungen där man blev rikligen belönade för sina insatser. En historia som på ett konkret sätt visade på hur vi i Göteborg mycket väl skulle kunna bli centrum för ”världens största mötesplats för ungdomar”. 

Fler och fler historier ”väl värda att berätta” utspelades och fördes vidare och till slut var det ingen som längre tvivlade på betydelsen av en mötesplats av Gothia Cups karaktär.

Dennis Andersson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.