Dennis skriver om 40 år med Gothia Cup
Gothia Cup, större än störst. Arrangemanget som har vuxit över alla breddar, alla förhoppningar, alla begränsningar sedan tillkomsten 1975
I Göteborg utspelas årligen världens största fotbollsturnering, dit ungdomar från jordens alla hörn lockas.... Och de blir bara fler och fler. 1878 lag senast, troligen kommer ytterligare några i sommar.
Med början i dag här på Idrottens Affärer publicerar vi en artikelserie om Gothia Cup - skriven av regissören själv, alltså Dennis Andersson. De följande dagarna återkommer han med nya avsnitt.
Gothia Cup är personifierat Dennis Andersson, generalsekreterare i över 40 år. Han har varit med sedan begynnelsen, då en idé ledde till en diskussion och ett förverkligande som ingen, inte ens störste entusiasten själv, kunde drömma om.
1878 lag från 69 nationer
2023 genomfördes den 47:e turneringen.20 740 mål gjordes, 4771 matcher spelades på 107 planer med dess spelare och ledare, totalt osannolika 1878 lag,från 69 nationer, alla upplevde en glädje blandat med besvikelser under en oförglömlig sommarvecka i Göteborg
Troligen kommer ännu fler ungdomar till västkusten denna sommar. Så stort är intresset från jordens alla hörn. Så många vill spela fotboll mot andra främmande lag.
Men, det måste vi passa på att berätta, just i dag och ganska typiskt är att Dennis befinner sig i Mexico – för att förbereda turneringen i Göteborg. Han har avgått som generalsekreterare för sitt evenemang, Men inte trappar han ned särskilt mycket…
Nu till Dennis egen berättelse:
Dennis egna ord
”I begynnelsen var det inte helt enkelt att sälja in tankarna om Gothia Cup vare sig till kommunen, sponsorer eller till klubbarna.
Men vi ville skapa ”en mötesplats för världens ungdomar oavsett religion, hudfärg, kön eller kultur”. Problemet var att för över 40 år sedan kändes detta inte särskilt viktigt.
Och om man nu ändå tyckte att detta kunde vara hedervärt så var det väldigt få som trodde på att denna mötesplats skulle kunna vara just i Göteborg. I landet långt bortom allfartsvägarna.
Det var egentligen först då vi hade konkreta historier att berätta om vad vi ville åstadkomma som namnet Gothia Cup började flyga. Historier som berörde och som också kunde visa att Göteborg mycket väl kunde bli denna ”mötesplatsen”. Vi lärde oss vad ”storytelling” kunde betyda långt innan själva uttrycket var etablerat.
Det kunde handla om afrikanska lag som spelade barfota och som ställdes mot lag från någon oljestat som var så rika att man bodde på hotell. Ibland var det rent politiska berättelser som lag som var mixade med nordirländska katoliker och protestanter eller lag mixade av palestinier och israeler.
En föräldralös pojke med en dröm
Den första lite längre om en”storytelling” handlade om Sumet Kaewtipnet från Bangkok som jag hälsade på och vars dröm var att komma till Gothia Cup med sitt lag. Föräldralös levde han sina första 15 år på gatan. han tog sig samman, beslöt sig för att cykla till England för att lära sig allt om sporten fotboll. han blev mottagen som en hjälte i London och återvände efter fyra år för att starta upp sin egna klubb.
Tillsammans sålde vi hans historia till Readers Digest och pengarna användes för resan till Sverige. Thamrong Thai vann turneringen och fick sedermera audiens hos självaste kungen där man blev rikligen belönade för sina insatser. En historia som på ett konkret sätt visade på hur vi i Göteborg mycket väl skulle kunna bli centrum för ”världens största mötesplats för ungdomar”.
Fler och fler historier ”väl värda att berätta” utspelades och fördes vidare och till slut var det ingen som längre tvivlade på betydelsen av en mötesplats av Gothia Cups karaktär.
Dennis Andersson
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten,
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar