Gothia Cup 4, privatiseringen hotar
Varför har vi några av världens största ungdomsevenemang?
Det hade varit enkelt att svara på frågan om varför just Gothia Cup och varför just Göteborg skulle komma att stå som värd för en av världens största årliga evenemang med att vi antagligen är bäst på vad vi gör.
Dessutom, vi har ”bamba” eller skolmatsalar. Tillsammans skapade detta en helt unik möjlighet att med kommunernas hjälp starta upp dessa ungdomsevenemang som, i många sporter, kom att bli världsledande.
Idén om att använda sommarstängda skolor för övernattning och matsalar kom från Gunnar Qvist och Partille Cup. Redan 1963 användes skolorna i kommunen för övernattning. Göteborg kom sedan att bli centrum för denna utveckling som snabbt spred sig till övriga Sverige och därefter till de andra nordiska länderna.
Succén med stora ungdomsturneringar i Norden spreds vidare ut i världen men utvecklingen stannade upp då man hade problem att hitta såväl skolboende som planer/hallar. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med kommunala anläggningar och eviga förhandlingar med privata aktörer fungerade inte.
Se där kanske den största anledningen till att Sverige är världsledande i ”ungdomsturneringsbranschen”.
Men, skolor rivatiseras
Privatiseringsivern i Sverige gör det dock allt svårare att kunna behålla de volymer som våra turneringar haft. Framför allt är det skolorna som privatiseras. Kommunala skolor blir privata, nybyggda skolor är ofta privatägda samtidigt som kommunala skolor läggs ner. Vi befinner oss snart i samma situation som europeiska länder haft i alla år.
Tänk att ha en verksamhet som omsätter över 120 miljoner kr, med 60 000 gäster årligen och bara ha en ensam leverantör att tillgå till det du behöver allra mest. Så är fallet med Gothia Cup. Allt nödvändigt som skolor för övernattning och planer att spela på ägs och drivs av kommunen.
Samtidigt som detta naturligtvis är väldigt riskfyllt så är det ändå själva förutsättningen för evenemangets existens.
Gothia Cup betalar för allt man hyr till en form av självkostnadspris. I gengäld får staden turistintäkter och PR över världen. Allt är frid och fröjd om det inte vore att Gothia Cups behov av förnyelse och utveckling av dessa produkter (skolor och planer) är långt mycket större än vad kommunens normala verksamheten kräver.
Efter mer än 40 år av samarbete med vår ”enda” leverantör och partner, Göteborgs Stad, så kan vi ändå konstatera att staden varit en god sådan.
Från ansvarigt håll insåg man redan i början av 80-talet, långt innan Gothia Cup gjorde sig känt runt om i världen, att det fanns något intressant i tanken att förena världen, just här i vår stad.
Vi skrev långsiktiga avtal på att hyra planer och skolor och fastställde en hyra som skulle baseras på självkostnadsprincip. Utvecklingsfrågor kunde exempelvis vara att stadens bestånd av fotbollsplaner nästan uteslutande hade grus som underlag. Vilka problem vi hade bara att förklara vad detta innebär på de olika språken eftersom det saknades ord som beskrev ordet ”grusplan”.
De anmälde sig aldrig
Ordet ”gravel” för grus väckte frågor om hur stora dessa småstenar var. Och använde vi ordet ”sand” så trodde man det var någon form av beachfotboll…
Jag började förstå problemet med alla våra grusplaner först när Senor Anavitarte från den förnäma klubben Nacional i Uruguay kom på besök en kulen novemberkväll.
Stolt visade jag alla grusplaner på Heden, mitt i Göteborg. Senor Anavitarte böjde sig ner, krafsade upp en halv näve grus och utbrast imponerat: ”Fantastiskt, så ni lägger nytt gräs här varje sommar”. Behöver väl knappast säga att Nacional aldrig besökte Gothia Cup.
Dennis Andersson
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.
Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med 300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar