Gothia Cup 4, privatiseringen hotar
Varför har vi några av världens största ungdomsevenemang?
Det hade varit enkelt att svara på frågan om varför just Gothia Cup och varför just Göteborg skulle komma att stå som värd för en av världens största årliga evenemang med att vi antagligen är bäst på vad vi gör.
Dessutom, vi har ”bamba” eller skolmatsalar. Tillsammans skapade detta en helt unik möjlighet att med kommunernas hjälp starta upp dessa ungdomsevenemang som, i många sporter, kom att bli världsledande.
Idén om att använda sommarstängda skolor för övernattning och matsalar kom från Gunnar Qvist och Partille Cup. Redan 1963 användes skolorna i kommunen för övernattning. Göteborg kom sedan att bli centrum för denna utveckling som snabbt spred sig till övriga Sverige och därefter till de andra nordiska länderna.
Succén med stora ungdomsturneringar i Norden spreds vidare ut i världen men utvecklingen stannade upp då man hade problem att hitta såväl skolboende som planer/hallar. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med kommunala anläggningar och eviga förhandlingar med privata aktörer fungerade inte.
Se där kanske den största anledningen till att Sverige är världsledande i ”ungdomsturneringsbranschen”.
Men, skolor rivatiseras
Privatiseringsivern i Sverige gör det dock allt svårare att kunna behålla de volymer som våra turneringar haft. Framför allt är det skolorna som privatiseras. Kommunala skolor blir privata, nybyggda skolor är ofta privatägda samtidigt som kommunala skolor läggs ner. Vi befinner oss snart i samma situation som europeiska länder haft i alla år.
Tänk att ha en verksamhet som omsätter över 120 miljoner kr, med 60 000 gäster årligen och bara ha en ensam leverantör att tillgå till det du behöver allra mest. Så är fallet med Gothia Cup. Allt nödvändigt som skolor för övernattning och planer att spela på ägs och drivs av kommunen.
Samtidigt som detta naturligtvis är väldigt riskfyllt så är det ändå själva förutsättningen för evenemangets existens.
Gothia Cup betalar för allt man hyr till en form av självkostnadspris. I gengäld får staden turistintäkter och PR över världen. Allt är frid och fröjd om det inte vore att Gothia Cups behov av förnyelse och utveckling av dessa produkter (skolor och planer) är långt mycket större än vad kommunens normala verksamheten kräver.
Efter mer än 40 år av samarbete med vår ”enda” leverantör och partner, Göteborgs Stad, så kan vi ändå konstatera att staden varit en god sådan.
Från ansvarigt håll insåg man redan i början av 80-talet, långt innan Gothia Cup gjorde sig känt runt om i världen, att det fanns något intressant i tanken att förena världen, just här i vår stad.
Vi skrev långsiktiga avtal på att hyra planer och skolor och fastställde en hyra som skulle baseras på självkostnadsprincip. Utvecklingsfrågor kunde exempelvis vara att stadens bestånd av fotbollsplaner nästan uteslutande hade grus som underlag. Vilka problem vi hade bara att förklara vad detta innebär på de olika språken eftersom det saknades ord som beskrev ordet ”grusplan”.
De anmälde sig aldrig
Ordet ”gravel” för grus väckte frågor om hur stora dessa småstenar var. Och använde vi ordet ”sand” så trodde man det var någon form av beachfotboll…
Jag började förstå problemet med alla våra grusplaner först när Senor Anavitarte från den förnäma klubben Nacional i Uruguay kom på besök en kulen novemberkväll.
Stolt visade jag alla grusplaner på Heden, mitt i Göteborg. Senor Anavitarte böjde sig ner, krafsade upp en halv näve grus och utbrast imponerat: ”Fantastiskt, så ni lägger nytt gräs här varje sommar”. Behöver väl knappast säga att Nacional aldrig besökte Gothia Cup.
Dennis Andersson
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar