Omorganisation - SOK förändras
Efter 34 år lämnade Gunilla Lindberg i veckan över ansvaret som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté till Åsa Edlund Jönsson.
– Sverige satte nytt medaljrekord i senaste vinter-OS men målet är att ta för sig ännu mer på den internationella scenen och jag ser fram emot att arbeta för att stärka svensk elitidrott, säger Åsa.
Med Åsa Edlund Jönsson som ny generalsekreterare får SOK också en ny organisation. Gunilla Lindberg kommer att ägna huvuddelen av sin tid åt uppdraget som generalsekreterare för organisationen ANOK, en samlingsorganisation för alla världens olympiska kommittéer. Hon kvarstår också i SOK:s styrelse samt får en roll som rådgivare i internationella frågor. Samtidigt blir den tidigare verksamhetschefen Peter Reinebo sportdirektör med ansvar för den sportsliga planeringen mot evenemang som Europeiska Spelen i Krakow 2023 och OS i Paris 2024.
Den 1 februari 2023 gjorde Åsa Edlund Jönsson sin första dag på Stockholm Stadion som generalsekreterare för SOK. Foto: SOK.
Åsa Edlund Jönsson har arbetat med idrott och journalistik i 30 år och kommer närmast från jobbet som sportchef på SVT. Som generalsekreterare blir hon nu ansvarig för SOK:s verksamhet och att driva olympiska frågor i Sverige.
Vill nå högt med gemensamma krafter
- SOK siktar rekordhögt, mot 20 medaljer i OS 2026 och 2028, men för att ha kapacitet att nå dessa mål behöver vi jobba tillsammans inom svensk idrott.
- Som generalsekreterare kommer jag därför att verka för ett fortsatt starkt och utvecklat samarbete mellan SOK, med alla olympiska specialförbund, Riksidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Men jag kommer också att arbeta för att stärka relationen mellan svensk olympisk idrott, samhället och näringslivet, som redan i dag spelar en oerhört viktig roll som partners och finansiärer av SOK:s stödprogram Topp och Talang.
Svensk olympisk idrott slog nyss rekord i Europaungdoms-OS och gjorde det medaljmässigt bästa vinterspelet genom tiderna i Peking i fjol med 18 medaljer.
- Svenska idrottare levererar på högsta nivå men många gör det trots stora ekonomiska utmaningar. Här behöver vi kraftsamla för att säkerställa att idrottare, som är redo och har kapacitet att göra en rejäl satsning på elitidrott, kan göra det oavsett bakgrund, kön eller ekonomi.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar